Gratis kredittsjekk av deg selv juli 2024

Ønsker du og sjekke kredittscore helt gratis? Vi vet hvordan

/
Kredittsjekk deg selv gratis

SIST OPPDATERT juli 20, 2024

Her kan du ta en gratis kredittsjekk av deg selv i 2023

Det har lenge vært en dyr avfære og måtte kredittsjekke seg selv. Ofte ønsket man og sjekke sin egen kreditt før man tok seg et boliglån, kredittlån eller billån. Nå så skal Fornye.no fortelle deg hvordan du kan gjøre en gratis kredittsjekk 

Hva er egentlig en kredittscore?

Den korte versjonen av hva kredittscore er baserer seg på tall som gjenspeiler hvor økonomisk sterk du er i forhold til lån og andre kostnader du kan påta deg. Hvis du skal ta boliglån, forbrukslån eller lignende lån vil alle banker kredittsjekken deg før du tildeler penger din vei.

Hos www.søkelån.no kan du sammenligne forbrukslån og refinansiering med raske kredittsjekk som blir gjennomført.

Hvis du har vært flink og betale regninger, og har hatt minimalt med inkasso saker o.l vil din kredittscore være utmerket. 

Men også på den andre fronten, har du vært sen på betalinger og fått en del inkasso saker så vil dette påvirke kredittscoren din negativt.

Disse tilbyr gratis kredittsjekk

Foreløpig er det 2 aktører som tilbyr gratis kredittsjekk:

GRATIS KREDITTSJEKK:  Fler å fler har ønsket seg muligheten til og kunne kredittsjekke seg gratis, nå er et mulig.

GRATIS KREDITTSJEKK

Uno Score og Defero tilbyr alle gratis kredittsjekk dersom de registrerer seg på deres sider.

Slik er kredittscore i Norge:

(734-1000) «veldig lav risiko» 
Anbefales at kunden blir godkjent, godkjent.

(550-733) «lav risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent

(443-549) «medium risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent, men manuell vurdering bør gjøres.

 (310-442) «høy risiko»
Anbefales ytterligere manuell sjekk av kunden, ikke godkjent foreløpig.

(1-309) «veldig høy risiko»
Anbefaler avslag, ikke bra.

Som modellen presenteres (best vurdering på top, og dårligste vurdering på bunn) vil sjansen for at banker gir deg lån mye høyere dersom du har kredittscore, altså i 440 til 700 + regionen.

Har du dårlig kredittscore, kan bankene nekte deg lån.

Tabellen du ser over kaller vi FICO tabellen, denne er mest brukt i England og USA. I Norge er det mye enklere, enten har du en kredittsjekk som er godkjent eller ikke-godkjent.

Hvordan kan jeg se min kredittscore?

I samarbeid med Defero har vi utviklet en tjeneste som lar deg utføre en gratis kredittsjekk hos Defero. Dette er helt gratis og du trenger kun og registrere deg så kan du sjekke din kreditt i løpet av få sekunder.

Hva skjer om noen kredittsjekker meg?

EXPERIAN: Experian er et av verdens største selskap med hovedvirksomhet innenfor kreditt.

Når en bank eller utlåner gjør en kredittsjekk av deg vil du få varsel om dette dersom du er privatperson. Vanligvis ankommer dette varselet i form av en e-post eller brev i posten fra selskapet som har utført kredittsjekken.

Viktig og bemerke seg at i notiset du får, vil kredittscoren din også stå oppført.

Stabilitet er bra for din kreditt

Utlånere og banker ser som oftest etter potensielle kunder som har en robust og stabil økonomi. Dette er fordi bankene utfører risikoanalyser og ser på hvem som kan tilbakebetale lånet og hvem som ikke kan det.

– Det er selvsagt viktig og betale regninger til tide, det lærte vi i tidlig alder. Betaler vi tidlig slipper vi betalingsanmerkninger og eventuelle inkassosaker. – Josef  hos Medienor AS

Kredittsjekk deg selv gratis

Som du sikkert vet nå kan du ta en gratis kredittsjekk via Uno Score eller Defero, men er det virkelig gratis?

Når du kredittsjekker deg selv gratis hos Uno Score eller Defero godtar du at informasjonen din kan bli brukt til reklame, så det kan være greit og tenke seg to ganger om før man kjører en kredittsjekk.

Hvis du ikke er interessert i og selge informasjonen din burde du sjekke ut følgende bedrifter:

 • Norsk Gjeldsinformasjon AS
 • Experian Gjeldsregister AS
 • Gjeldsregisteret AS

Men hvordan funker Defero og Uno Score?

Når du prøver ut tjenesten til Defero eller Uno Score selger du informasjonen din. De vil også videre formidle din kredittsjekk videre til de større aktørene som Bisnode og Experian.

 Du kan selv besøke Experian og Bisnode (Som nå har endret navn til (Dun & bradstreet) og her kan du ta kredittsjekk av deg selv, men du må betale 49 kroner som et engangsbeløp. 

Så hvis du ikke vil selge informasjonen din til større aktører som driver med direkte markedsføring mot deg, kan du heller betale 49 kroner hos Bisnode.

Slik sjekker du betalingsanmerkninger

Når du tar en kredittsjekk vil du også kunne se om du har betalingsanmerkninger. Dette er essensielt før du søker på forbrukslån eller kredittkort.

Ofte blir slike søknader forlenget fordi søkeren har betalingsanmerkninger uten å være klar over det. Men tar du en kredittsjekk av deg selv helt gratis kan du forkorte denne prosessen.

Betalingsanmerkninger er ikke like alvorlige som inkasso, men burde ordnes opp i raskest mulig. Intrum.no skriver at en betalingsanmerkning blir slettet etter fire år hvis saken er eldre en fire år, og vil være synlig for kreditorer i ca fire år etter den først ble slettet.

Hvis du har betalingsanmerkninger kan du få problemer med:

Bli kjent med Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en frivillig organisasjon du kan bli medlem i hvis du har gjeldsproblemer. GOA ble etablert i 1991 og har rundt 700 medlemmer fra hele landet.

GOAs mål er å kaste lys på folk som sitter fast i gjeld og ikke får den hjelpen de virkelig trenger. De vil forandre de gamle lovene om gjeld og lån, så det blir færre som blir fanget i gjeldsfella uten hjelp.

Hvordan melder jeg meg inn?

 • Du kan melde deg inn her.
 • Kontingenten er 300 kroner per år.
 • Betaling kan gjøres med betalingskort via PayPal (totalt 315 kroner) eller via nettbank med lenger behandligstid.

Hva påvirker kredittscoren din?

Det er flere faktorer som påvirker kredittscoren din, kredittsjekken kan hvem som helst gjøre og krever ikke mye arbeid.

Kredittscoren din er risikoen bankene forbinder med din økonomiske profil. Har du lite gjeld og tjener mye er du en god kunde, derfor god kredittscore. Har du mye gjeld, betalingsanmerkninger og aktiv gjeldskrav er du ikke en favoritt blant bankene.

Bankene og kredittselskapene ser på dette når de kredittsjekker deg:

 • Inntekt – Hvor mye tjener du?
 • Alder – Er du ung og kan betjene et lån i flere år?
 • Nåværende gjeld – Har du mye usikret gjeld som forbrukslån og kredittkortgjeld?
 • Bosituasjon – Eier du eller leier du?
 • Inkassosaker – Har du flere ganger hatt regninger sendt til inkasso?
 • Eier du eiendom, driver du næring? Dette kan påvirke kredittscore

Bankene og kredittselskaper gjør kredittsjekk for og avdekke om søkeren kan betjene et lån, eller betale for et produkt som krever kredittsjekk.

Inkassosaker 2022
Illustrasjonen viser hvordan aktive inkassosaker har endret seg siden 2018 til 2022 (Illustrasjon: Fornye.no)

Spørsmål og svar

Du kan ta gratis kredittsjekk hos:

 • Defero
 • Uno Score

Eller så kan du betale 49 kroner hos Bisnode:

 • Bisnode

Du kan søke hos Defero eller Uno Score gratis, eller bruke Bisnode som koster 49 kroner. Her får du full oversikt over nåværende gjeld, og hvilken risikoprofil bankene forbinder med din økonomisek situasjon. 

Defero og Uno Score tilbyr gratis kredittsjekk, men det innebærer at informasjonen din blir solgt videre til bedrifter som driver med markedsføring rettet mot deg. Det kan være tilfeller av refinansiering av gjeld og omstartslån som passer de med betalingsanmerkning og inkasso.

Hvis du bruker Uno Score og Defero får du vanligvis svar umiddelbart, du må logge inn med BankID for og verifisere deg selv – Deretter vente et par sekunder før tjenesten har analysert profilen din.

Ja, Defero er trygt og vi har prøvd tjenesten selv. Defero er eid av Innotesco AS som er eiet av Eigil Arff Tarjem.

Uno Score er også trygt, vi har prøvd det ut. Uno Score er eid av Uno Finans AS og krever verifisering med BankID (Samme som Defero)

6. punkter du burde vite om kredittsjekk før du tar dagen!

 1. En betalingsanmerkning registreres hos kredittopplysningsbyråene og vil være synlig for potensielle kreditorer i opptil 4 år etter at den er betalt.

 2. En betalingsanmerkning kan gjøre det vanskelig å få lån, kredittkort, leiebolig eller mobilabonnement.

 3. Det er mulig å sjekke om man har betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene Bisnode og Experian ved hjelp av BankID – Eller gjøre det gratis hos Defero og Uno Score.

 4. Hvis man har en betalingsanmerkning, kan man kontakte kreditor eller inkassobyrået for å få oversikt over situasjonen og eventuelt inngå en avtale om nedbetaling.

 5. Det er mulig å få hjelp av Gjeldsoffer-Alliansen (GOA), en frivillig organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre med gjeldsproblemer.

 6. Hvis man får inkassovarsel, har man normalt sett 14 dager på seg til å betale før saken går videre til namsmannen.
Vurder denne artikkelen

Gi oss en tilbakemelding på artikkelen

Gi oss en tilbakemelding!
14 Stemmer - Gj.snitt 4.9

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern