Hva koster en eiendomsmegler?

Hva koster en eiendomsmegler? Pris i 2024

Det å selge og kjøpe eiendom er for mange en stor investering, og mange benytter seg av eiendomsmeglere for å sikre seg en trygg og profesjonelt gjennomført handel. Men hva koster det egentlig for en eiendomsmegler? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Hva koster en eiendomsmegler?
Marthe Frigaard
Publisert august 22, 2023

Skrevet av Marthe Frigaard

Del på:

Hva gjør en eiendomsmegler?

En eiendomsmegler kan brukes til flere ting. Her følger en liste over de mest vanlige oppgavene en megler kan brukes til:

  • Verdivurdering av boligen basert på e-takst (markedsforholdene på salgstidspunktet)
  • Planlegger salget sammen med selger, gir råd for å øke gevinsten og går gjennom hvordan man skal gjøre dette i praksis
  • Sørger for at eiendommen vises fra sin beste side, samt håndtering av fotografering og styling
  • Lage salgsprospekter og markedsføringsannonser 
  • Arrangere og avholde visninger
  • Håndtere budrunden på en korrekt måte
  • Innhente nødvendige offentlige dokumenter, tinglysinger, håndtere avtaledokumenter og transaksjoner

Hva koster det å bruke eiendomsmegler til å selge bolig?

De fleste velger å bruke en eiendomsmegler til å selge boligen, fremfor å gjøre dette selv. Dette er normalt sett den største kostnaden ved salg av bolig, og faktureres som regel på en av to måter.

Den ene måten å gjøre det på er at eiendomsmegleren tar provisjonsbasert betaling av salgssummen. Den andre måten er timebetaling, og faktureres per arbeidstime megleren bruker på å selge boligen.

Provisjonen ligger som regel et sted mellom 1 og 3 prosent av salgsprisen, og timeprisen ligger vanligvis på rundt 2000 kroner. Vanligvis beregner man rundt 40 arbeidstimer på et salgsoppdrag, og da vil prisen med timebetaling ligge på ca. 80 000 kroner.

Mange meglerfirma bruker også å sette opp en minsteprovisjon for å sikre seg en viss sum hvis boligen blir solgt veldig lavt. Denne ligger som regel på rundt 30 000 kroner, men provisjonen blir naturligvis større jo dyrere bolig du selger.

Husk også på at hvis du velger en eiendomsmegler i Oslo, eller Bergen (Altså, storbyene) vil du måtte betale høyere meglerprovisjon. I tillegg er etterspørsel av gode meglere høyere i storbyene, noe som også reflekterer en høyere pris.

Få gratis tilbud fra megler med en klar plan

La Fornye.no hjelpe deg med å innhente tilbud fra eiendomsmeglere i ditt nærområdet som håndterer hele prosessen. Du får kun tilbud fra velkjente og seriøse meglere.

DNB Eiendom
Notar
Aktiv Eiendom
Krogsveen
Eiendomsmegler1 (Av Sparebanken Sør)

Pris på ulike tjenester:

En eiendomsmegler kan brukes til mye forskjellig. Videre følger en oversikt over ulike tjenester en megler kan tilby og hva de koster.

Oppstartspris, tilrettelegging og planlegging

Denne avgiften tar meglerfirmaene for å starte på jobben, og prisen ligger på rundt 15 000 kroner. Her kan utgifter til prospekt og salgsoppgaver være inkludert i prisen, her bør man ta kontakt med ulike meglerfirma for å få en avklaring på hva som inngår i prisen. Det finnes også noen meglerfirmaer som ikke har denne med i startprisen.

Markedsføring og fotograf:

De fleste meglerfirmaene har egne markedsføringspakker, som kan koste mellom 10 000 kroner og 20 000 kroner.

Dette inkluderer ofte boligannonser på finn.no og på meglerfirmaets hjemmesider, digitale salgsoppgaver og til salgs-plakater. I tillegg kan du betale ekstra for avisannonser, ekstra synlighet på finn.no eller andre målrettede tjenester i nettaviser eller på sosiale medier.

Fotograf inngår ofte i markedsføringspakken, men ønsker du utvidet fotografering eller 3D tegninger, må du regne med at det koster et sted mellom 2500 og 5000 kroner ekstra.

Visning

Å holde visning er en del av det å selge bolig, og megler tar et sted mellom 2500 og 3000 kroner per avholdte visning.

Oppgjør

Når salgssummen skal overføres fra kjøper til selger, tar meglerfirmaet et oppgjørshonorar for håndteringen av oppgjøret og eierskifte. Denne kostnaden ligger ofte på rundt 6-7000 kroner.

Verdivurdering og takst

En verdivurdering er ofte en del av meglerpakken, og mange gjør det også gratis for å komme i kontakt med eventuelle boligselgere. Denne vurderingen setter grunnlaget for hvor mye boligen er verdt, og dermed en prisantydning. Hvis dette kommer utenom ligger som regel prisen på rundt 2-3000 kroner.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en rapport som skal gi en grundig oversikt over den tekniske tilstanden til boligen og dokumentere eventuelle feil, mangler eller vedlikeholdsbehov. Denne rapporten koster rundt 8000 kroner for mindre leiligheter, og opp mot 25 000 kroner for større eneboliger.

Fordelen med å bruke eiendomsmegler

Selv om det koster litt å bruke eiendomsmegler til å selge boligen din, er det likevel mange fordeler med å gjøre det.

Alle eiendomsmeglere må i dag gjennomgå en spesialisert utdanning for å kunne få tittelen, dermed er du sikret god kompetanse ved å ansette en megler til å gjøre jobben for deg. I tillegg skaper det større trygghet, både for kjøper og selger, å kunne forholde seg til en objektiv fagperson som et profesjonelt mellomledd i salgsprosessen.

Det skaper også en sikkerhet for deg som selger å vite at alle leddene av salgsprosessen blir gjennomført på korrekt måte, og at alt av papirarbeid er i orden.

På denne måten unngår du å gjøre eventuelle feil som kan skape problemer for deg eller kjøper i fremtiden.

Selge uten eiendomsmegler

Selger du uten eiendomsmegler derimot, sparer du mye penger på å ansette noen til å gjøre jobben for deg – men du må likevel betale en takstmann for utføre en tilstandsrapport for deg. I tillegg kommer det utgifter for innhenting av nødvendige dokumenter, forsikring, kjøpekontrakt, oppgjørstjeneste og eventuelle markedsføringsutgifter. Man skal også være klar over at man må skaffe bilder, annonsere på nettsider og markedsføre boligen, håndtere visninger og annen kommunikasjon og forhandlinger i forbindelse med boligsalget, håndtere juridiske og administrative oppgaver som kontraktarbeid og tinglysning av eierskifte etc.

Så selv om det er fullt mulig å selge boligen på egen hånd og spare mye penger på dette, kan det være krevende og komplisert å håndtere alle aspektene rundt et boligsalg selv. Det bør derfor vurderes grundig for og mot, og hva man kommer best ut av.

Kan man forhandle om prisen?

Ja, du kan forhandle med megleren om prisen. Hvor mye du kan prute ned prisen avhenger av hvor interessert megleren er i å få oppdraget, konkurransen fra andre meglerfirmaer og hvor flink du er på å prute. Hvis boligen din er attraktiv på markedet, lettsolgt eller verdt mye penger kan det være lettere å forhandle seg frem til en billigere pris.

Det kan også være lurt å fokusere på totalprisen og ikke så mye på de ulike tjenestene i seg selv. Får du forhandler frem en billigere markedsføringspakke, kan det hende utgiftene på en annen post blir høyere. Se heller på totalsummen og be om en god pakkeavtale som inneholder alle tjenesten du trenger for å få solgt din bolig. Sjekk også med ulike meglerfirma for å sammenligne tilbudene de kan gi deg.

Kort oppsummert – hva koster det å bruke en eiendomsmegler?

Vanligvis må man regne med omtrent 100 000 kroner for å selge en bolig. Prisen kan variere noe utfra hvor stor boligen er, og til hvilken pris den selges for. Ofte setter meglerfirmaene opp et tilbud hvor de har tatt alle de ulike kostnadene med i prisen, men det kan være lurt å sjekke hvilke tjenester som er inkludert og hvilke man må betale ekstra for. I tillegg kan det være forskjell fra meglerfirma til meglerfirma, og det er derfor smart å innhente tilbud fra flere aktører for å få det beste tilbudet.

Marthe Frigaard

Marthe Frigaard er dyktig innholdsforfatter med et godt fotfeste innenfor tema hjem og bolig. 

Les alle våre guider innen eiendomsmegling

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern