Husforsikring for borettslag

Husforsikring for borettslag: Slik velger dere den beste og billigste

I denne guiden ser vi nærmere på hva du må vite før du velger husforsikring for ditt borettslag, og hva dere må betale.

Beste og billigste husforsikring for borettslag
Leo Lunde
Publisert juli 20, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Trenger mitt borettslag husforsikring?

Husforsikring er gjerne noe man forbinder med eneboliger, men også borettslag trenger en husforsikring. Denne skal dekke uventede skader, naturskader og hærverk. Fordi borettlag ofte har mange enheter og er utsatt for større risiko enn eneboliger, er det naturligvis også et annet prisbilde vi må se på enn for privatpersoner. 

Men selv om husforsikring til borettslag altså koster mer enn for eneboliger, er det gode muligheter for å spare på forsikringene også her. Om borettslaget slo til på den første og beste forsikringen, som senere ble liggende å støve ned i skuffen, er det definitivt på tide å vurdere om dere bør bytte forsikring. 

Lojalitet lønner seg nesten aldri i forsikringsverdenen, og ved å undersøke om deres forsikring er utdatert, overpriset eller mangler god nok dekning, kan dere spare både penger og sene kvelder med hodebry for styret hvis noe skulle skje.

Husforsikring for borettslag
På Fornye.no kan du sammenligne husforsikring for borettslag og sameie

Hva dekker husforsikring for borettslag

En husforsikring for borettslag har i oppgave å dekke skader på bygningen og fellesarealer. En god husforsikring bør også dekke rør og elektriske anlegg, men husk at alle selskaper har ulike betingelser, så her bør dere gå grundig til verks som styre før dere slår til. 

En husforsikring for borettslag dekker ikke innbo. En komplett borettslagforsikring vil derimot dekke felleseid innbo, og det kan derfor lønne seg å forsikre borettslaget på den måten, fremfor å velge enkeltstående forsikringer.

Husforsikring for borettslag skal dekke skader på bygningen eller fellesarealer som oppstår ved:

  • Skader som oppstår på bygningen, eiendeler eller uteområder, f.eks. på grunn av vannlekkasje, naturskader eller innbrudd
  • Skader som følge av håndverkerfeil
  • Bekjempelse av skadedyr
  • Styreansvarsforsikring
  • Ulykkesforsikring som dekker aktiviteter på området, slik som dugnad og lek
  • Den bør også dekke skader på felles røranlegg og elektriske systemer

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Hva koster husforsikring for borettslag?

Hvor mye deres borettslag må ut med for en husforsikring avhenger både av hvilken dekning dere ønsker, antall boenheter og selvsagt hvilket forsikringsselskap dere velger. Derfor bør dere som styre alltid vurdere ulike tilbud og sammenligne forsikringer fra flere selskaper hos Fornye.no. 

Med det sagt, er det vanlig at det koster mellom 100 – 600 kroner i måneden per beboer. Dette er et stort spenn, og her vil faktorene vi har nevnt overfor avgjøre i hvilken ende av skalaen dere havner.

Slik sparer dere penger på husforsikring for borettslag

Det er flere tiltak dere kan gjøre for å spare penger på husforsikring for borettslag. 

Sammenlign

Først og fremst er det viktig at man sammenligner og fornyer forsikringer med jevne mellomrom. Du vet hva man sier – det er dumt å betale for mye – og det gjelder ikke minst når du velger forsikring. 

Slå sammen forsikringer

Dette er en slags universalregel i forsikringsbransjen: om dere slår sammen flere forsikringer hos samme selskap, tilbyr de nesten alltid en bedre pris – en såkalt samlerabatt. Her er det mye penger å spare, så før du bytter forsikringsselskap bør du sammenligne pristilbud og sjekke om dere kan få samlerabatt. 

Velg rett egenandel

Å velge den rette egenandelen på deres husforsikring for borettslag, kan også føre til mye besparelse, men dette er en balanse mellom potensiell risiko og lavere pris. En egenandel kan variere stort, og i visse tilfeller være på mangfoldige tusenlapper. 

Jo høyere egenandel dere går for, jo mindre betaler dere for forsikringen. Som et eksmpel kan vi ta en skade på 10 000 kroner. Med en egenandel på 4000 kroner kan dere få 6000 i erstatning. Resten må dekkes selv. 

På lang sikt kan det ofte lønne seg å velge høy egenandel, fordi man da ender opp med å betale mindre til forsikringen. Penger spart er penger tjent, og disse kan settes tilside for å dekke eventuelle skader som oppstår. 

Gjennomfør risikoreduserende tiltak

Å sørge for jevnlig vedlikehold og risikoreduserende tiltak i borettslaget kan også senke premien betraktelig. 

Risiko er det grunnleggende utgangspunktet for alle forsikringsselskaper. Gjennomfør sikkerhets- og vedlikeholdstiltak som minimerer risikoen, så reduserer dere også premien. Dette kan inkludere alt fra vedlikehold av fellesområder og bygninger, itl installering av bedre brannvarsling, sprinkleranlegg og innbruddsalarm, eller tilsyn av vekter. 

Vannskader er en av de største kostnadene for forsikringsselskaper. Dermed kan utbytte av gamle røranlegg, installasjon av vannstoppventiler, god drenering og forebyggende inspeksjoner, alle bidra til å senke prisen på en husforsikring. 

Brannsikring er naturligvis lovpålagt, men man kan strekke seg ut over dette ved å fornye brannsikre dører, gjøre brannslukkingsutstyr enda mer tilgjengelig, og sørge for å ha et moderne brannvarslingsanlegg. 

Å ha god dokumentasjon for alle risikoreduserende tiltak er viktig for å senke prisen på forsikringen. Kan du vise til en rekke gode og gjennomførte tiltak, kan prisen også reduseres. 

Oppsummert

Husforsikring for borettslag er ikke til å unngå, men selv om disse koster betraktelig mer enn for eneboliger, er det mye man kan gjøre for å spare på forsikringen. Hvis styret er flinke til å foreta en jevnlig vurdering av forsikringene sine, kan man sørge for at de hverken blir utdatert, overpriset eller dekker for lite. 

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Mer om forsikring til borettslag..

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern