Leilighetsforsikring for borettslag og sameie

Å bo i et borettslag eller sameie innebærer mange fordeler, men kan også innebære en rekke spørsmål når det kommer til forsikring. Hva dekker egentlig borettslagsforsikringen? Hvilke forsikringer trenger du i tillegg, og hvordan får du den beste avtalen?

Beste leilighetsforsikring
Leo Lunde
Publisert juli 20, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Hva er leilighetsforsikring til borettslag?

Å ha riktig forsikring for leiligheten din i et borettslag er helt avgjørende. Leilighetsforsikring til borettslag er ikke bare en vanlig forsikring, den er en type forsikring spesialdesignet for å dekke skader, uhell og uforutsette hendelser som kan skje enten inni eller utenfor leiligheten din i borettslaget.

Disse forsikringene inneholder ofte mye mer enn hva du ville forvente fra en standard boligforsikring. Ikke bare kan de beskytte selve leiligheten din, men de kan også strekke seg til å dekke fellesarealer og andre aspekter som er spesifikke for livet i et borettslag. Tenk for eksempel på skader på felles vaskerom, eller hvis heisen skulle slutte å fungere.

Leilighetsforsikring for borettslag

Borettslagsforsikring eller privatforsikring?

Hvis du bor i et borettslag eller sameie, er det vanlig at borettslaget eller sameiet har en felles forsikring som dekker skader på bygningen og fellesarealene. Men denne forsikringen dekker ikke skader på innboet ditt. Det er også grenser for hva en borettslagforsikring dekker, med tanke på vannlekkasjer, brann, håndverkerfeil inne i leiligheten din osv. Derfor trenger du en egen leilighetsforsikring, men hvilken dekning du trenger avhenger av avtalen borettslaget har fra før. 

Du bør vurdere om du skal gå for en privatforsikring, eller om det er bedre at forsikringen går gjennom borettslaget. Med private forsikringer har du mer frihet til å bytte forsikringer om du ikke er fornøyd, uten å måtte involvere styret i borettslaget. Men husk, borettslagsforsikringer inkluderer en rekke forskjellige forsikringer, så det å tegne en slik forsikring som dekker alt dette for din bolig alene kan bli dyrt.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Hva dekker forsikring av leilighet?

Leilighetsforsikring dekker alle uhell, skader, og uforutsette hendelser som oppstår i eller utenfor leiligheten din, med unntak av løsøre og personlige eiendeler – til det trenger du en innboforsikring. En god leilighetsforsikring bør inkludere:

  • Huseieransvar
  • Rettshjelp
  • Vann- og brannskader
  • Naturskader
  • Innbrudd
  • Dekning for utvendige arealer som basseng, hageanlegg, veranda, gjerde osv.
  • Tapte husleieinntekter

I tillegg kan du legge til såkalte tilleggsforsikringer, som gjør at du får enda bedre dekning i spesifikke situasjoner. Dette kan for eksempel være en utleieforsikring, ekstra dekning mot sopp, skadedyr og råte, eller dekning om håndverkeren har gjort en slett jobb som fører til følgeskader. 

Hva koster leilighetsforsikring?

Kostnaden for leilighetsforsikring varierer, men en god forsikring koster gjerne fra rundt 2,500 kroner årlig per 100/kvm med bolig.

Skal du leie ut boligen kan du derimot regne med å betale mellom 3000 – 5000 kroner i året for en lignende leilighet. 

Prisen på leilighetsforsikring avhenger også av andre faktorer, som for eksempel størrelsen på leiligheten din, hvor du bor, hvilken dekningsgrad du velger og om du har noen tilleggsdekninger. 

Få den beste prisen på din leilighetsforsikring

Om du vil få den beste og billigste leilighetsforsikringen,, anbefales det at du benytter sammenligner forsikringer hos Fornye.no, så får du tilbud fra flere selskaper. Når de må konkurrere om deg som kunde, blir tilbudene ofte bedre og du kan selvsagt sammenligne både vilkår og pris før du slår til.

Men vi har selvsagt også samlet noen andre gode sparetips, til deg som ønsker en billigere og bedre leilighetsforsikring. 

Hør med styret

Du bør alltid sjekke hva borettslaget eller sameiet har av forsikring. Noen ganger dekker de mye, andre ganger lite. Det kan for eksempel være snakk om fast inventar i leiligheten, fellesarealer ol. som du ikke skal forsikre selv. En god holderegel er likevel at de fleste borettslag har forsikring som stopper ved din inngangsdør, med unntak av ytre skader på bygningsmasse. 

Vurder en høyere egenandel

Det kan du nemlig spare mye på, hvis du allerede har en god buffer og penger i bakhånd. Om du har råd til å ta en større del av regningen selv om noe skjer, kan du spare mye på forsikringen, men det gir også økt risiko for deg. 

Reduser risikoen

Enkle tiltak som flere røykvarslere, et ekstra brannslukningsapparat, lekkasjestoppere og innbruddsalarm, kan redusere forsikringspremien og ikke minst, risikoen for at noe skjer. Å sørge for at du holder leiligheten vedlike er også gull verdt. Om du kommer over mangler eller feil i bygningen som du mener er borettslagets ansvar, er det viktig at du melder ifra til styret så raskt som mulig. En feil ett sted kan raskt føre til feil andre sted, og slikt kan gå ut over alle. 

Samle forsikringer og bruk rabatter

Rabatter er noe du bør bruke for alt det er verdt. Mange forsikringsselskaper gir deg en lavere pris hvis du samler flere forsikringer hos dem. Du kan også få rabatter gjennom for eksempel fagforening, forbud og ulike organisasjoner som har avtale med et selskap. Mange velger også å betale hele årspremien på en gang, noe som kan utløse rabatter. Om du har vært kunde hos et selskap i mange år kan du også bli belønnet med lavere premie om du ikke har hatt noen erstatningssaker, men vanligvis lønner ikke lojalitet seg i forsikringsbransjen, og det koster deg ingenting å bytte selskap. 

Oppsummert

Forsikring kan virke komplekst, men ved å ta det steg for steg og sammenligne dine forsikringsavtaler hos Fornye.no, kan du spare både tid og penger. Husk at det alltid er viktig å gjøre grundige undersøkelser. Les det med liten skrift to ganger, og aldri undervurder verdien av å bytte forsikringsselskap. 

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern