Hva dekker husforsikring

Husforsikring: Hva dekker den, og hva dekker den ikke?

Hjemmet ditt er mer enn bare et sted å bo; det er en investering. Men når uforutsette hendelser som brann, vannskader, tyveri eller naturkatastrofer inntreffer, kan reparasjonskostnadene være overveldende. Husforsikring gir en finansiell beskyttelse mot slike skader. Her skal vi ta en nærmere titt på hva en husforsikring dekker, og hva den ikke dekker.

Del denne guiden

Hva dekker husforsikringen?

Ettersom husforsikring kan variere noe fra selskap til selskap, så det er viktig å sette seg inn i hvilke vilkår som gjelder for din forsikringsavtale. Generelt kan man si at husforsikring dekker:

 • Brannskader
 • Vannskader
 • Tyveriskader
 • Naturskader

Utvidet husforsikring kan også dekke andre typer skader som råte, insektskader, skadedyr og håndtverksfeil.

Hva dekker husforsikring
Før man tegner en avtale på husforsikring burde man være obs på hva den dekker. Heldigvis har vi svaret for deg. Les videre!

Hva dekker ikke husforsikringen?

Selv om husforsikringen gir betydelig dekning, er det noen ting den ikke dekker. Fordi ulike tilbud på husforsikring har ulik dekning, kan det nesten være enklere å forstå hva en husforsikring dekker ved å se på hva de nesten aldri dekker. 

Les også: Beste husforsikring

Husforsikringen dekker generelt sett ikke skader som skjer over lang tid, som for eksempel rust, dårlig vedlikehold eller slitasje.  Som huseier er du ansvarlig for å holde boligen i god stand og for å forhindre feil og mangler når de blir oppdaget.

Eksempler på hva som ikke dekkes inkluderer:

 • Skader som kunne vært unngått som følge av dårlig vedlikehold
 • Skader som forekommer av ukvalifisert fagarbeid
 • Slitasjeskader
 • Innbo og møbler (dette dekkes av innboforsikring)

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Stiller krav til deg som kunde

Forsikringsselskapene har selvsagt også en del krav til deg som kunde, for at husforsikringen skal gjelde og dekke deg når noe skjer. 

Du har ansvar for: 

 

 • At arbeid som utføres på boligen er utført av profesjonelle. Sørg alltid for dokumentasjon på arbeidet som utføres, og husk at bruk av svart arbeid er like risikabelt som å gjøre det selv. 
 • Frittstående møbler og hvitevarer dekkes av innboforsikring, ikke husforsikring. Derfor trenger du begge deler.
 • Skader forårsaket av kjæledyr er ikke dekket av husforsikringen, men kan være dekket av innboforsikringen.
 • Sørg for å beskytte rør og hus mot vann- og frostskader, hvis ikke risikerer du å måtte ta deler av regningen selv

Eksempler

Ofte er det hjelpsomt med noen eksempler for å forstå hva en husforsikring dekker. 

Taket som trengte oppussing

Etter en lang dag på jobb er ikke dagen din i ferd med å bli bedre. Du kommer hjem til vannlekkasje i stuetaket. Du har lenge visst at taket trengte oppussing, men du har utsatt det. Nå er det for sent, og husforsikringen vil neppe dekke skadene, fordi dette anses som dårlig vedlikehold. 

Varmtvannstanken som ikke orket mer

Du våkner en kald vinterdag og gleder deg til en varm og lang dusj før frokost. I stedet møtes du av en iskald dusj og ujevnt vanntrykk. Etter 15 år i tro tjeneste har varmtvannsberederen gitt opp. Kjedelig, men kostnaden må du dekke selv – dette er nemlig normal slitasje. 

Da Angus gikk løs på veggen

Du er jo veldig glad i Angus – familiens Grand danois med en mankehøyde på 90 centimeter og en vekt på over 80 kilo. Men nå har han gått løs på veggen i et lite opprør, og du må forberede deg på å ta regningen selv. Ingen godbiter i dag.

Dette er bare noen eksempler – og det er nettopp derfor det er viktig å sjekke hva husforsikringen din dekker. For eksempel kan det være manglende dekning for flomskader i et flomutsatt område – en dårlig kombinasjon som raskt kan bli svært kostbar for deg. Derfor er det viktig å ikke bare tenke pris når du velger forsikring, men også dekning. 

Hvordan finner jeg den beste og billigste husforsikringen?

Det kan være store penger å spare på å sammenligne husforsikring hos Fornye.no. Da får du tilbud fra flere selskaper – og det er selskapene som konkurrerer om deg som kunde. I dag er det også utrolig enkelt å bytte forsikringsselskap. 

Får du et tilbud du ønsker å bytte til, ordner det nye forsikringsselskapet alt det praktiske. Å bytte forsikringsselskap er like enkelt som å bytte strømavtale, og det kan være minst like lønnsomt. 

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern