Hva koster livsforsikring?

Hva koster livsforsikring?

Livsforsikring er ofte en langsiktig investering man gjør, og man bør heller ikke la kostnaden tære på økonomien til familien. Derfor hjelper vi deg med og finne frem til den billigste livsforsikringen i denne guiden.

Hva koster livsforsikring?
Leo Lunde
Publisert juli 25, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Kortversjonen

 • Livsforsikring koster mellom 2.000 til 14.000 kroner i året.
 • Livsforsikring blir dyrere jo eldre du er, de over 55 år betaler mest.
 • Kombinerer du livsforsikring med andre forsikringer hos samme forsikringsselskap kan du spare opptil 10%.
 • KLP har flest kunder på liv- og pensjonsforsikring.
 • De etterlatte betaler ikke skatt på utbetalingen

Det burde ikke komme som en overraskelse at du kan spare penger på forsikring når du sammenligner flere selskap.

Ofte kan man fort forbinde livsforsikring med noe kun de rike har råd til, men basert på hva du leter etter og hvordan dekning du vil ha kan man fort finne en avtale til fornuftig pris.

Dette koster livsforsikring

Livsforsikring kan koste mellom 2.000 til 14.000 kroner i året. Mye avhenger av dekningen du vil ha, alderen din og hvordan helsen din er.

Generelt er livsforsikring dyrere jo eldre man er. Statistikk sett har man kortere tid igjen å leve når man er eldre, det øker sannsynligheten for at forsikringsselskapet skal utbetale erstatningen til de etterlatte.

Når du også velger livsforsikring betaler du ned premien over en periode, siden du er eldre og leveperioden er kortere betyr det høyere forsikringspremie siden det skal kompansere for den kortere perioden forsikringen er aktiv.

Er du ung og frisk kan du regne med en billig livsforsikring, men er du over 55 år begynner livsforsikringen og koste vesentlig mye mer.

Dette er det som blir utbetalt

Diabetes.no har en god modell som forklarer hvordan vi kan regne ut utbetalingsbeløpet for livsforsikringen.

Når du tegner livsforsikringen kan du velge ulike avtaler som passer din økonomi, de dyreste vil ha høyere premie, men også høyest utbetaling ved dødsfall.

 • 4,5 x folketrygdens grunnbeløp (totalt 533.790 kr pr. juli 2023)
 • 9 x folketrygdens grunnbeløp (totalt 1.067.580 kr pr. juli 2023)

Slik vil forsikringspremien se ut

4.5 x grunnbeløp

 • 16–25 år: 103 kroner pr måned / 1.236 kroner pr år
 • 26–35 år: 132 kroner pr måned / 1.584 kroner pr år
 • 36–42 år: 147 kroner pr måned / 1.764 kroner pr år
 • 43–49 år: 164 kroner pr måned / 1.968 kroner pr år
 • 50–57 år: 328 kroner pr måned / 3.936 kroner pr år
 • 58–64 år: 429 kroner pr måned / 5.148 kroner pr år

9 x grunnbeløp

 • 16–25 år: 204 kroner pr måned / 2.448 kroner pr år
 • 26–35 år: 262 kroner pr måned / 3.144 kroner pr år
 • 36–42 år: 293 kroner pr måned / 3.516 kroner pr år
 • 43–49 år: 327 kroner pr måned / 3.924 kroner pr år
 • 50–58 år: 652 kroner pr måned / 7.824 kroner pr år
 • 59–64 år: 852 kroner pr måned / 10.224 kroner pr år

Priseksempel (Gift par med barn)

Her ser du nå hvordan et pris eksempel kan se ut for et ektepar som er relativt unge. En kvinne som er 28 år, og mannen som er 32 år. De eier en bolig til en verdi av 4 250 000 kroner, kvinnen tjener 520 000 kroner i året, mannen tjener 700 000 kroner i året.

Forsikringstype

Utbetaling

Månedspris

Livsforsikring

4 250 000 kr engangsutbetaling

370 til 480 kr

Ulykkesforsikring

500 000 kr engangsutbetaling

75 til 250 kr

Husk at priser vil variere fra person til person og er avhengig av faktorer som inntekt, alder, gjeld, jobb og nåværende helse.

Få tilbud på livsforsikring

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Disse aldersgruppene har dyrest livsforsikring

Som vi nevnte innledningsvis koster livsforsikring mellom 2.000 til 14.000 kroner i året, men forskjellen er enorm og derfor kan det være fornuftig og se hvilken aldersgruppe som betaler hva:

 • 25 til 30 år betaler fra 2.000 til 3.000 kroner i året
 • 35 til 45 år betaler fra 3.500 til 5.500 kroner i året
 • 55 år og oppover må forvente årlige beløp fra 8.000 til 14.000 kroner.

I dette eksemplet har vi brukt et forsikringsbeløp på 1.800.000 kroner. Husk at din livsforsikring vil mest sannsynligvis koste noe annet basert på din situasjon.

KLP desidert størst på pensjon og livsforsikring

Når du skal velge livsforsikring er det mange forsikringsselskap og velge mellom. KLP er desidert størst (I 2022 hadde KLP en markedsandel på 37% av pensjonforsikring og livsforsikring kombinert).

Hvis du er i tvil hvilket selskap du skal betrygge deg til kan du besøke guiden ‘beste forsikringsselskap’ der vi viser deg hva forbrukerne foretrekker. Testen er basert på Fornye.no, EPSI og Norsk Kundebarometer rangering.

KLP er desidert størst når det gjelder livsforsikring og pensjonsforsikring. (Illustrasjon: Fornye.no)

Hva dekker livsforsikringen?

Dersom et dødsfall skulle oppstått vil livsforsikringen gi familien til den etterlatte et engangsbeløp som kan disponeres slik de ønsker.

I følge Gjensidige får de etterlatte en engangsutbetaling hvis du dør på grunn av sykdom eller en ulykke før man blir 80 år.

Basert på norsk lovverk går utbetaling fra livsforsikringen videre til dine barn, eller partner (arvinger). Dersom den avdøde har skrevet noe annet i begunstigelsen vil det være det som gjelder.

Tenk på dette før du velger livsforsikring

En stor faktor som vil bestemme totalprisen for livsforsikringen vil være hvor lenge du har den. La oss se på et eksempel, hvis du har mange utgifter som skal dekkes de neste 20 årene som boliglån og billån, og du vet at de etterlatte ikke kan betjene gjelden dersom noe skulle ha skjedd burde du ta en livsforsikring på 20 år.

En annen faktor er også premien du betaler på livsforsikringen. Hvis du betaler en høy forsikringspremie vil det øke sannsynligheten for utbetaling vil være større. En mer rimelig livsforsikring kan også innebære en lavere utbetalings sum for de etterlatte, men også føre til en mer fleksibel økonomisk hverdag.

Heldigvis koster ikke livsforsikring all verdens når man er under 35 år, prisen begynner og rampe seg opp når man treffer 55 og oppover. Derfor kan man i Norge benytte seg av livsforsikring uten at det skal stramme til økonomien i familien.

Hvilken livsforsikring skal jeg velge?

Gruppelivsforsikring: er for bedrifter og utbetaler forsikringssum til familien av den avdøde. Gruppelivsforsikring gjelder uansett hva som skal være dødsårsaken, så lenge dødsfallet skulle intruffet under jobb sammenheng. Kort så er gruppelivsforsikring en kollektiv livsforsikring for hele bedriften, ofte brukes denne typen forsikring i familiebedrifter.

Helseforsikring: Helseforsikring er populært for dem over 50 år, helseforsikring er også kjent som behandlingsforsikring som gir deg tilgang til rask behandling og undersøkelser hos private leger.

Ulykkesforsikringen: dekker varig medisinsk invaliditet etter en ulykke, og du bestemmer selv hvor stor engangssum du vil ha. Erstatningsbeløpet avhenger av hvor alvorlig invaliditeten er. I tillegg får etterlatte 50 000 kroner ved dødsfall, og forsikringen dekker også behandling hos lege og tannlege opp til 5 % av forsikringssummen du har valgt (Kilde: DNB)

Slik får du billig livsforsikring

Nå som du vet litt mer om livsforsikring kan vi konkludere med et par punkter du kan følge slik at du får billig livsforsikring:

 1. Sammenlign flere forsikringsselskap
 2. Velg riktig forsikringstype (Livsforsikring, gruppelivsforsikring, helseforsikring eller ulykkesforsikring)
 3. Jo yngre du er, jo billigere er livsforsikringen.
 4. Velger du samlerabatt kan du spare opptil 10% på livsforsikring

Spørsmål og svar

Livsforsikring gir de etterlatte et engangsbeløp som blir utbetalt fra forsikringsselskapet. Livsforsikring er utviklet for og skape trygghet i familien slik at de nærmeste pårørte får økonomisk støtte etter bortgangen.

Livsforsikring har en veldig variert pris. Prisen kan ligge fra 2000 kroner til 14.000 kroner i året. Ofte vil livsforsikring være billig jo yngre du er, men med engang du tikker over 55 år begynner prisen å bli dyr.

Livsforsikring dekker dødsfall, uansett hva årsaken og alderen til den døde er.

Det er nærmeste familie som får utbetalt livsforsikringen, ofte er det kone/mann eller barn. Hvis noe annet er skrevet i begunstigelsen vil det være det som gjelder.

Så lenge du er mellom 18 og 75 år har du tilgang på livsforsikring i Norge.

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern