Reiseforsikring

Beste og billigste reiseforsikring i 2024

Du er ikke pålagt til og reise med reiseforsikring, men det vil være fornuftig og vurdere dersom du reiser utenlands, spesielt med familien din – Vi ser nærmere på hvilken reiseforsikring som er best i test.

Reiseforsikring
Leo Lunde
Publisert juli 8, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Kortversjonen

 • Reiseforsikring er ikke nødvendig, men det anbefales når du reiser med familien
 • Mange kredittkort tilbyr reiseforsikring hvis 50% av reisen betales med kredittkortet
 • Ofte dekker reiseforsikring opptil 3 til 4 reisende
 • Andre vilkår gjelder for deg som er over 70 år
 • Medlemskap i LOfavør gir deg billigere reiseforsikring

Har du noen gang tenkt på konsekvensene av å reise uten reiseforsikring? Faktisk viser undersøkelser at sjokkerende én av tre unge nordmenn reiser uten en reiseforsikring!

I mange tilfeller mistenker vi at uklare vilkår og en “det skjer ikke med meg”-holdning ligger bak. Ingen liker å tenke på det verste som kan skje, men om du ender opp med matforgiftning i Mexico eller blir frarøvet lommebok og mobil i Tyrkia, vil du være takknemlig for at du investerte i en reiseforsikring.

Så med et mål om å gjøre det enkelt å finne den beste og billigste reiseforsikringen har vi laget denne guiden. 

Fest setebeltet og rett opp stolryggen (eller len deg godt tilbake), så begynner vi! 

Slik finner du best og billigst reiseforsikring

Første stopp på reisen er å kartlegge dine behov. Skal du på fjellklatring i Nepal trenger du nemlig en helt annen dekning enn om du bare skal ligge på stranda på Gran Canaria. Ulike destinasjoner og aktiviteter krever ulike typer dekning, så det er viktig at du tenker over dette før vi går videre. 

Et av våre beste tips er å alltid sammenligne tilbud fra flere selskaper. Ved å la selskapene konkurrere om deg er sjansen stor for at du finner den beste og billigste reiseforsikringen. Dessuten gjør det prosessen mye enklere, fordi du enkelt kan sammenligne betingelser, dekning og pris fra flere ulike forsikringsselskaper

Før vi går løs på de ulike typene forsikring og ser nærmere på hva som kan lønne seg for deg, har vi et siste gulltips som kan spare deg for mye penger: forsikringsselskapene elsker nemlig lojale kunder. Ved å kombinere flere forsikringer (bilforsikring, boligforsikring etc.) hos ett selskap, kan du låse opp attraktive rabatter. 

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

LOfavør medlem? Da får du bedre avtale

Hvis du er medlem i et LO-forbund så får du tilgang til medlemspriser på reiseforsikring. Er du medlem i LOfavør må du heller ikke stille med egenandel pluss at avbestillingsforsikring er inkludert i reiseforsikringen. Les mer om reiseforsikring og skadeoppgjør hos LOfavør.

Reiseforsikring kan bety så mangt

En reiseforsikring inkluderer som regel mye forskjellig. Felles for de alle er at de skal gjøre reisen tryggere og hjelpe deg om det verste skjer på tur. Selv om det er store forskjeller, er det likevel enkelte ting den alltid bør dekke.

Reiseforsikringen dekker som regel: 

 • Medisinske utgifter, legebesøk og sykehusopphold ved akutte tilfeller
 • Hjemtransport om du blir syk eller skader deg
 • Tapte eller stjålne eiendeler

Enkelte selskaper går mye lenger enn dette, og inkluderer dekning for: 

 • Avbestillingsforsikring
 • Dekning ved forsinkelser
 • Juridisk bistand
 • Avbestilling av reisen på grunn av akutte situasjoner og sykdom
 • Vintersport 
 • Ekstremsport

De to sistnevnte punktene på lista krever som regel alltid ekstra dekning. Om du skal på skiferie eller hoppe i fallskjerm er det altså en god idé å sjekke med ulike forsikringsselskaper. Da kan du sammenligne hva de ulike selskapene tilbyr, og til hvilken pris.

Det er også visse ting den ikke dekker: 

 • Skader som følge av uansvarlig oppførsel eller inntak av rusmidler
 • Skader forårsaket av høyrisikoaktiviteter
 • Reiser til områder hvor norske myndigheter har utstedt reiseråd og advarsler
 • Kanselleringer eller problemer som følge av streik

Hvilke typer reiseforsikring finnes?

Det finnes flere ulike typer reiseforsikring. Man kan velge helårs reiseforsikring fra et tradisjonelt forsikringsselskap, men også forsikre seg for kun én reise. Så har vi reiseforsikringen som kommer gjennom kredittkortet – og som i teorien kan vise seg å være en gratisforsikring hvis du gjør alt riktig. 

Så hvilken bør du velge?

Helårs reiseforsikring eller enkeltreise?

Det kommer naturligvis an på dine reisevaner. Er du reiseglad og drar på 3-4 turer eller mer i løpet av et år, kan helårs reiseforsikring være midt i blinken. Om du bare skal på en ferietur en gang i året, lønner det seg ofte å velge dekning for enkeltreiser.

Reiseforsikring gjennom et kredittkort

De fleste kredittkort inkluderer reiseforsikring som en del av pakken, men det kommer ofte med visse forbehold:

 • Du må vanligvis betale minst 50% av reisen med kortet for at forsikringen skal være gyldig.
 • Dekningen kan være begrenset.

Husk alltid å sjekke vilkårene før du stoler helt og holdent på kredittkortets forsikring. Det er ikke sikkert dette er den beste og billigste reiseforsikringen for deg, spesielt ikke om noe skjer og du mangler dekning på reisen.

Tips:

Finansportalen.no tilbyr en enkel kalkulator som lar deg beregne hva reiseforsikringen vil koste, her kan du også legge med foreningsmedlemskap som vil redusere prisen.

Er europeisk helsetrygdekort (HELFO-kort) nok når jeg skal reise i EU?

Dette er et spørsmål vi hører ofte. Kortet fra HELFO gir deg rett til å få dekket nødvendig medisinsk behandling på lik linje med innbyggerne i landet du besøker.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Haken er at det kun dekker deg i det offentlige helsevesenet, og dermed risikerer du å havne på et offentlig sykehus hvor ingen snakker ditt språk, eller hvor behandlingen er dårligere enn du ellers kunne ha fått. Dessuten dekker ikke HELFO-kortet hjemtransport, hvis det skulle bli nødvendig. En reise med ambulansefly kan raskt koste hundretusener av kroner. Å finne den beste og billigste reiseforsikringen er derfor et must, også innenfor Europa. 

Hva påvirker prisen på min reiseforsikring?

Det er flere faktorer som spiller inn på prisen. Forsikringsselskapene baserer prisen på hvor stor risiko du er som kunde, og dermed har følgende mye å si: 

 • Hvor lenge du skal være på reise: jo lengre den varer, jo høyere blir prisen, og ofte har forsikringen en maksimumslengde på 90 dager. 
 • Hvor du skal reise: Noen land og destinasjoner har økt risiko, og dermed økt pris. 
 • Hvor mange som skal reise: Om hele familien skal på tur koster det naturlig nok mer enn om du reiser alene. 
 • Alderen din: Jo eldre du blir jo større er risikoen for at du skader deg eller blir syk på tur. Derfor øker prisen med alderen. 
 • Dekningen du får: Spesialdekninger for ting som vintersport, dykking og risikofyllte aktiviteter må du bla opp ekstra for.

Billigst er ikke alltid best

Det første du ser på, er naturligvis prisen. Men selv om vi ønsker å hjelpe deg til å finne den beste og billigste reiseforsikringen, er det absolutt ikke bare pris som bør avgjøre. Går du for den billigste reiseforsikringen, kan du ende opp med skjegget i postkassa når du trenger den som mest.

Derfor bør du alltid sjekke tilbudene nøye, og passe på at du har dekningen i orden. Om du for eksempel reiser med en glinsende og rådyr Rolex-klokke eller nyinnkjøpt Macbook Pro, kan det kreve ekstra dekning for verdisaker når du skal ut på tur. 

Den beste og billigste reiseforsikring som ung

Enten du er student eller ung kan noen reiseforsikringer by på egne rabatter, som gjerne gjelder fra du er 16 til 34 år. Her er det mye penger å spare, spesielt om disse følger med i en samlet pakke der også innboforsikring, boligforsikring og bilforsikring inngår. Det finnes også egne reise- og studieforsikringer for deg som er student i utlandet, og dermed teknisk sett er på reise i lengre perioder. 

Det er også verdt å merke seg at mange reiseforsikringer dekker barn og ungdom opp til en viss alder, så lenge de fortsatt har bostedsadresse hos foreldrene. 

Oppsummering

Å finne den beste og billigste reiseforsikringen handler i stor grad om å finne en som dekker alt du trenger. Derfor bør du aldri se deg blind på prislappen. Det er likevel utrolig nyttig å sammenligne forsikringer, slik at du kan finne den billigste reiseforsikringen som dekker alt du trenger. Vil du spare litt ekstra kan det lønne seg å ta kontakt med forsikringsselskapene, for å se om de tilbyr rabatter og bonusordninger hvis du samler alle forsikringene hos dem. 

Bildekilde: Freepik.com

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern