Bli kvitt kredittkort gjeld

Hvordan bli kvitt kredittkort gjeld

Bekymret for julekostnadene dine og hvordan du betaler ned kredittkort regningene dine i januar? Her er vår steg-for-steg guide for å hjelpe deg med å betale ned kredittkortgjeld, gjenoppbygge kredittscore og gjenvinne tilbake en sterk økonomi.

Bli kvitt kredittkort gjeld
Morten Haugdahl Lie
Publisert desember 16, 2021

Skrevet av Morten Haugdahl Lie

Del på:

Kortversjonen

  • Betal ned kredittkort gjeld før rentefri periode er over
  • Velg kredittkort med lang betalingsutsettelse og lav rente
  • Prøv og hold antall kredittkort til en eller to

1. Sjekk hvor mye du skylder

Et av de største stresspunktene for personer med kredittkortgjeld er ikke å være sikker på hvor mye de skylder, og hvor mye renter de betaler. Når du føler at økonomien din er ute av kontroll, er det første trinnet å ta oversikt over gjeldssituasjonen din.

Se på kredittkortutskriftene dine og finn ut hvor mye du skylder på hvert kort og hva renten er på hvert enkelt er. Bruk min side profilen din hos kredittkort tilbyderen og finn ut hvor mye du skylder.

Finn ut hva som er minimumsbetalingen hver måned. Dette er pengene du må betale tilbake for å unngå mislighold. Så lenge du betaler tilbake dette beløpet vil du ikke bli pålagt noen gebyrer, selv om du vil bli belastet med renter.

Selv om det kan virke skremmende å regne ut all gjelden din, vil du få et klarere bilde av din økonomiske situasjon og du har tatt det første skrittet til å bli gjeldfri. Hvis du er forvirret over hvordan kredittkort fungerer, kan du lese vår guide til kredittkort.

2. Velg kortene med de høyeste kostnadene og betal dem tilbake først

Deretter kan du se på kredittkortrentene dine og velge kortet med den høyeste renten og begynne å betale tilbake det først. Dette er kanskje ikke kortet med den største utestående saldoen.

Det er bedre å betale ned den dyreste gjelden først. Å betale ned gjelden på kredittkortet med høyest rente bør være din høyeste prioritet. Dette er fornuftig fordi du vil spare mer penger ved å betale tilbake den dyreste gjelden enn noen annen.

Når du har begynt å betale tilbake den dyreste gjelden, kan du begynne å tenke på å betale tilbake den minste gjelden din, da det vil gi deg et løft i underbevistheten om at du stadig reduserer den totale gjelden din. Eller du kan takle gjelden din en etter en, prioritere den dyreste gjelden og flytte ned på listen til gjeldene med lavest rente. Denne prosessen er en enkel og effektiv måte å bli gjeldfri på relativt kort tid. Sammenlign kredittkort og finn den beste prisen.

3. Finn måter å frigjøre ekstra penger

Det er vanskelig å balansere selv et beskjedent husholdningsbudsjett med gjeldsforpliktelsene dine. Det er to måter å generere mer reservepenger på – kutte utgiftene eller øke inntekten.

Det kan være vanskelig å generere mer inntekt, spesielt i det nåværende økonomiske klimaet, så den enkleste måten å gi deg selv mer økonomisk fleksibilitet på er å kutte ned på utgiftene dine.

Skriv først ned alle dine månedlige husholdningskostnader: verktøy, tjenester, mobilabonnement, bredbånd og husleie eller boliglån. Dette er de viktigste regningene du må betale hver måned. Du kan lete etter en bedre avtale på disse kontraktene når de skal fornyes, og du kan spare deg selv tusenvis av kroner på denne måten.

Se så på andre pengebruk – fritidsaktiviteter, måltider ute, pengebruk og unødvending shopping. Er det områder der du kan spare penger? Tenk på dette som en utgiftsplan i stedet for et budsjett – det høres morsommere ut og kan gi deg det insentivet du trenger. Da kan du bruke reservepengene til å begynne å betale ned gjeld. Ettersom gjelden din reduseres, vil rentekostnadene også reduseres, slik at du begynner å generere enda mer overskuddspenger.

4. Kutt antallet kort du eier

Når du har mange kredittkort kan det være vanskelig å holde styr på dem. Sjekk om du virkelig trenger flere kredittkort. Hvis ikke, gi fra deg høyrentekortene etter at du har betalt tilbake gjelden på dem.

Dette vil eliminere ønsket om å bruke mer enn du har råd til og hindre deg i å falle i en gjeldsfelle. Sakte, men sikkert, vil du gjenoppbygge din økonomiske helse og forbedre kredittscoren din.

Dessuten vil det å ha færre kort og betale ned gjelden jevnlig forbedre kredittscoren din. Dette er målet på din økonomiske helse som banker, telefon- og bredbåndsselskaper og andre finansielle tjenesteselskaper bruker for å avgjøre om de skal tilby deg en avtale eller ikke. Jo bedre kredittvurdering du har, desto billigere vil fremtidig låneopptak være. Nysjerrig på hvordan kredittscoren din er i dag? Ta en gratis kredittsjekk.

Du burde også lese deg opp på: Hvor mange kredittkort kan man ha?

5. Bruk apper for å administrere pengene dine bedre

Det er mange flotte apper som du kan bruke til å hjelpe deg med å budsjettere, spare penger, redusere regninger og fjerne gjelden din.

Du kan bruke apper til å administrere pengene dine og se alle kontoene dine på ett sted. Du kan også få en dytt og påminnelser om å betale regninger i tide eller sette over pengene dine på en sparekonto.

Her er noen gode apper som hjelper deg med økonomien din:

Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spisskompetanse på finansprodukter og kredittkort.

I denne artikkelen

Beste kredittkort lørdag, juli 2024
5/5
5/5

Annonselenke

100 000 kr

Kredittgrense

24,4%

Rente fra

45 dager

Rentefritt

18 år

Aldersgrense

Eksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,1 %, 15 000 kr over 1 år. Kostnad: 1 764 kr. Total: 16 764 kr.
Lendo kredittkort
5/5
5/5

Annonselenke

150 000 kr

Kredittgrense

21,18%

Rente fra

45 dager

Rentefritt

20 år

Aldersgrense

Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 23,14 %, eff. rente 25,76%, kost. 3 243 totalt kr. 28 243.

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern