Hva skjer hvis jeg ikke kan betale tilbake lånet mitt?​

Hva skjer hvis jeg ikke kan betale tilbake lånet mitt?

Hvis du ikke kan betale tilbake lånet ditt, vil du få et standardvarsel som advarer deg om at hvis det skjer igjen, kan du bli henvist til et inkassobyrå eller stilt for namsmannen som kommer og krever inn eiendelene dine.

Del denne guiden
Betalingsproblemer

Hvis du er bekymret for at du ikke vil være i stand til å betale tilbake eller betale tilbake lånet ditt, fortvil ikke. 

Det finnes en rekke ulike måter å hjelpe deg med å finne måter å tilbakebetale et lån på. 

Det er noen grep du kan ta for å unngå å misligholde et lån, en av de beste måtene er og refinansiere lånet inn i et nytt lån med lavere renter og lengre nedbetalingstid.

Jeg klarer ikke og betale lånet - hva skjer?

Mislighold av tilbakebetaling av lån betyr at du har gått glipp av en betaling, eller at du ikke har tilbakebetalt hele beløpet som kreves hver måned i tre til seks måneder.

Å misligholde lånet ditt kan føre til svært alvorlige konsekvenser, så det er viktig å gjøre undersøkelser og få hjelp så snart du føler at det kan være et problem. 

Långivere vil foretrekke at du gir dem beskjed tidlig hvis du har en magefølelse på at det kan bli vanskelig og betale tilbake gjelden.

Dersom det er krise kan du alltids kontakte låne megler eller bank for og finne ut av en løsning sammen.

Hvis du har problemer med og betale ned på gjelden din kan vi anbefale deg og refinansiere

Hva skjer hvis jeg ikke kan betale et privat lån tilbake?

Dersom du får et privatlån fra venner eller familie vil det ikke ha like «strenge» konsekvenser en om du søker via en bank eller lånemegler.

Dersom du f.eks har tatt et forbrukslån med sikkerhet i boligen og ikke kan betale tilbake lånet kan banken ta over eiendommen din.

Dette er en stor risikofaktor når man søker på lån med sikkerhet og derfor skal man alltid trå forsiktig.

Hvis du får et privatlån fra venner eller familie og kan ikke betale det tilbake kommer ikke namsmannen, men det blir fort dårlig stemning på julebordet eller på sammenkomster med familien.

Lurer du på hvordan kredittscoren din er? Ta en gratis kredittsjekk

Hva kan lånetilbyderen gjøre hvis jeg ikke betaler lånet mitt?

Långivere kan være forståelsesfulle hvis du kontakter dem så snart du kommer i vanskeligheter og forklarer at du er i økonomiske vanskeligheter. 

De bør hjelpe deg med å legge en plan for å betale tilbake det du skylder. Men hvis du ikke tar kontakt og bare unnlater å betale, vil du ikke gjøre situasjonen noe bedre. 

Du kan forklare lånetilbyderen om situasjonen din – kanskje du har vært syk, separert fra en partner, mistet jobben eller nylig hatt store utgifter.

Purregebyrer og forsinkelser gjør lånet ditt dyrere

Når du ikke betaler ned på lånet ditt og fakturaen går over forfall vil du ende opp med og få et purregebyr. Purregebyret koster ikke så fryktelig mye penger, vanligvis fra 59,- til 159,- kroner.

Det som koster penger er når du fakturaen din går til inkasso, inkassogebyret kan ligge mellom 300 kroner til 2 000 kroner, det er her ting begynner og bli alvorlig.

Dersom du ikke betaler fakturaen til inkassobyrået vil dette fortsette i par uker der inkasso selskapet vil purre på deg.

Etter rundt en månedstid vil namsmann bli involvert og rentene øker, det er her en faktura til 3 000 kroner kan fort ende opp på 5 000 kroner.

Selvom kanskje fakturaen var vanskelig og betale fra før, men nå har den blitt enda vanskeligere og betale. Så vår sterke anbefaling er og betale dette tilbake så raskt som mulig, ikke la faktura gå til inkasso.

Intet til utlegg - Hva er det?

Hvis du ikke har nok penger på kontoer eller høy nok lønn til og betale fakturaene på lånet ditt vil dette bli registrert som «intet til utlegg».

Dette betyr veldig enkelt at namsmannen ikke kan komme og kreve inn eiendeler eller penger på det aktuelle tidspunktet dette foregår.

Dersom du ikke er klassifisert som «intet til utlegg» kan namsmannen kreve inn penger og eiendeler.

Hvis den økonomiske situasjonen din blir bedre i løpet av de 5 til 10 neste årene vil kreditorene gjøre en ny vurdering. Hvis din økonomi har forbedret seg vil de hente inn skyldig beløp.

I denne artikkelen

Beste lånemeglere tirsdag, oktober 2023
Lendo
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 500,000 kr

Lånebeløp

5,03%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

10,8%

Rente fra

23

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

100 000 kr. o/5 år: Eff. rente: 11,9%. Kostnad: 35.914kr. Totalt 135.914 kr
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

5,00%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern