Slik kan du få bedre kredittscore hos bankene

Slik kan du få bedre kredittscore hos bankene

Når du skal søke på lån eller kredittkort må du ha god kredittscore, i Norge betyr det ingen betalingsanmerkninger eller inkasso saker.

Del denne guiden

Slik går du frem

Veldig mange ønsker å vite hvordan man kan forbedre sin egen kredittscore, og det er nok ikke så vanskelig som du kanskje tror. I denne artikkelen får du fire tips til hvordan du kan få en bedre kredittscore.

Kredittscoren din vises som et tall på mellom 500 til 1 000. Dette er en skala som gir deg et godt bilde på hvordan din økonomiske situasjon er. Tallet som reflekterer din kredittscore, er basert på din gjeld, alder, inntekt og eventuelle betalingsanmerkninger for å nevne noen faktorer.

Slik ser kredittscoren din ut for bankene:

(734-1000) «veldig lav risiko» 
Anbefales at kunden blir godkjent, godkjent.

(550-733) «lav risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent

(443-549) «medium risiko»
Anbefales at kunden blir godkjent, men manuell vurdering bør gjøres.

 (310-442) «høy risiko»
Anbefales ytterligere manuell sjekk av kunden, ikke godkjent foreløpig.

(1-309) «veldig høy risiko»
Anbefaler avslag, ikke bra.

Denne beskrivelsen er hentet fra: Gratis kredittsjekk artikkelen vår, vi anbefaler at du leser mer om den hvis du vil lære mer om kredittvurdering etc.

En god nyhet er at du kan påvirke mange av disse faktorene i positiv forstand, men hvordan? Les videre.

Få bedre kredittscore

1. Egenkapital

Du gjør deg selv en stor tjeneste dersom du sparer opp noe i egenkapital før du sender inn en søknad om lån eller kreditt. Da gir du praktisk talt banken ekstra sikkerhet, samtidig som du har en ekstra sikkerhet i bakhånd. Dermed vil banken se at risikoen er mindre, enn om du ikke hadde hatt egenkapital.

Dette er en enkel måte å øke sin egen kredittscore på. Så er det slik at man ikke trenger egenkapital når man søker om for eksempel kredittkort eller forbrukslån. Likevel kan du få bedre betingelser på lånet dersom du kan vise til en god privatøkonomi.

Jo mer penger du har spart opp i bakhånd, jo mindre økonomiske bekymringer trenger du samtidig å ha. Da kan du slappe av bedre.

Tips: Du kan ta gratis kredittsjekk hvordan den økonomiske situasjonen din er.

2. Bli kvitt gjeld

Eventuell eksisterende gjeld vil ha en stor betydning når långiveren eller banken skal vurdere din kredittverdighet. Derfor bør du redusere gjelden din så fort som mulig.

Jo mer gjeld du har, jo mer negativt ser du ut når du skal søke om lån, spesielt dersom gjelden utgjør mye i forhold til inntekt. Da vil du sannsynligvis få en lav kredittscore, siden betalingsevnen din ikke er god.

Får du redusert gjelden din, vil du ta et stort steg mot en bedre kredittscore. Mindre gjeld i forhold til inntekt betyr at sannsynligheten for å få innvilget et lån, vil øke.

3. Kvitt deg med økonomiske heftelser

Når man søker om lån og kreditt, vil alle tilbydere gjøre en kredittsjekk av deg og din økonomi. Da kommer det opp informasjon om dine personopplysninger, og eventuelle økonomiske heftelser som betalingsanmerkninger og inkassovarsler. Dersom man søker om et lån med betalingsanmerkninger eller inkassovarsler, vil søknaden avslås automatisk.

Derfor bør du kvitte deg med disse så fort du bare kan, før du søker om lån og kreditt.

4. Inntekt

Hvilken inntekt du har spiller en stor rolle for vurderingen av din kredittscore. Fast inntekt er som regel et krav når man søker om for eksempel lån med sikkerhet, og for at din søknad skal bli vurdert er du nødt til å vise til dine siste tre lønnslipper.

Når det gjelder lån uten sikkerhet og kredittkort, har de fleste tilbydere et krav om at du har en bruttoinntekt over et bestemt beløp.

Dersom du ikke har fast inntekt, kan det bli veldig vanskelig å få et lån eller et kredittkort. En liten mulighet kan da være å søke hos banker med svært lave krav, men siden disse bankene tar en svært høy risiko med å låne ut penger, må du belage deg på en relativt høy rente og ganske dårlige vilkår.

Du bør altså skaffe deg en fast inntekt før du sender inn en søknad om lån eller kreditt.

Fleksible lånemeglere tirsdag, mai 2024
Lendo
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 500,000 kr

Lånebeløp

5,03%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

10,8%

Rente fra

23

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

100 000 kr. o/5 år: Eff. rente: 11,9%. Kostnad: 35.914kr. Totalt 135.914 kr
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

5,00%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern