Det finnes flere måter man kan spare til bolig, og dersom man er flink til å spare der man kan, vil man bare innen noen få år faktisk kunne få råd til sin første bolig. Les videre for å lære hvordan du kan begynne å spare til egenkapitalen og bruk vår plan for å komme dit raskere.
For å kunne kjøpe en bolig, dersom man ikke har råd til hele kjøpesummen, lønner det seg å søke om et boliglån fra banken. Denne prosessen kan være lang og tidlig, og det er ikke alltid man faktisk får det lånebeløpet man spør om, da bankene i de siste årene har blitt enda strengere når det kommer til førstegangskjøpere.
I Norge må man ha minst 15% i egenkapital før man får innvilget et boliglån.
Skal man for eksempel kjøpe en bolig til 2,5 millioner kroner må man ha minst 375.000 kroner i egenkapital. Det kan høres ut som en veldig høy sum, men på noen år er det mulig å spare til bolig dersom man setter opp en god spareplan og forholder seg til den.
Du burde også sjekke ut: Hvordan utnytte BSU-kontoen din til det fulle
Dersom du er ung, under 34 år og allerede har en god nok inntekt, er det absolutt mulig for deg å spare til din første leilighet.
Nedenfor finner du vår steg-for-steg plan for hvordan du kan spare til bolig raskere. Denne planen egner seg også for studenter.
En BSU-konto er for alle som er under 34 år, som enten studerer eller jobber. BSU er forkortelse for “boligsparing for ungdom” og er et godt sted å starte.
På BSU kan man spare 27 500 kroner i året og få skattefradrag. Maksbeløpet man kan spare på BSU er 300 000 kroner og dette brukes til egenkapitalen. Det er kun de som ikke eier bolig som kan få skattefradrag på denne avtalen.
Sparing i BSU er både trygt, gir god rente og hjelper deg å komme i gang med boligsparing.
Basert på gjennomsnitts inntekten i Norge i 2022 (53 150 kr) kan man fint fylle opp BSU kontoen hver eneste måned.
Selv om det er en god ide å spare i BSU, er det også lurt å sette opp en ekstra sparekonto som du kan bruke i tillegg. Dette kan være spesielt lurt dersom det skulle påløpe noen ekstra avgifter i fremtiden når du skal kjøpe din første bolig. Enten det er 500 kroner eller 1500 kroner i mnd, er det anbefalt å ha en ekstra sparekonto.
Spar så mye du kan, der du kan – det lønner seg å ha en langsiktig spareplan og jo flinkere du er på sparing, jo raskere vil du kunne kjøpe din egen bolig.
Med BSU og din vanlige sparekonto har du muligheten til å spare mer og dette gjør at du får realisert boligdrømmen raskere. Det finnes også en annen måte du kan spare til egenkapitalen, men denne metoden er ikke for alle.
Og begynne tidlig sparing i fond og BSU kan være med på og få deg raskere med i bolig spillet. Jo tidligere jo bedre er regelen!
Hallgeir Kvadsheim Tweet
Når du skal spare til bolig er det lurt å sette opp et budsjett, slik at du får en oversikt over det du bruker i måneden og hvor mye du har til overs når alle regningene er betalt.
Det finnes mange apper som hjelper deg med budsjett og sparing, og det kan være lurt å ta i bruk disse hvis du trenger litt hjelp på veien.
Hold deg til budsjettet – Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men hvis man bestemmer seg for å følge budsjettet hver måned, er det absolutt mulig å unngå overforbruk og unødvendige kjøp.
For å lykkes med dette er det viktig å sette realistiske budsjett og spareavtaler. Sjekk ditt nåværende forbruk og finn steder du kan kutte, slik at du kan sette opp mer på sparing.
Bonustips: og øke inntekten din er også en fantastisk måte og bli boligeiere raskere på. Du kan sjekke ut artikkelen ‘Hvordan bli rik og bygge formue‘ for og lære mer om dette.
Det er lurt å starte tidlig hvis man vil spare til bolig. Spesielt om man er student, er det en god alder å starte sparingen. Det er også noen som begynner tidligere, men det er veldig individuelt og det kommer også an på hvor mye man har i inntekt.
For å komme i gang med sparingen er det første du bør gjøre å opprette en sparekonto, enten det er i et indeksfond eller på en vanlig sparekonto.
Husker jeg hørte på en podcast med @halkva hvor han nevnte det eksempelet som er illustrert på bildet under - og jeg tenkte: "hørte jeg riktig nå?" 🤯
— 𝙳𝚎𝚗𝚗𝚒𝚜 (@D3NTYR) March 17, 2023
Noen dager senere gjorde jeg mitt første innskudd til Nordnet - og resten er historie 🙌#fintwit pic.twitter.com/RvFBgQNa9l
Hvor mye man kan få i boliglån varierer veldig. På grunn av hvordan markedet er i dag er det ikke alltid at førstegangskjøpere får den boligen de ønsker seg, til tross for at de har egenkapitalen klar.
Skal man for eksempel kjøpe i storbyer som Oslo, Bergen eller Tromsø, må man forberede seg på at det kan hende man ikke får en bolig som treffer på alle kriterier.
Husk at du trenger 15% egenkapital hvis du skal kjøpe bolig i Norge. Hvis du kjøper en sekundær bolig i Oslo vil du trenge 40% egenkapital.
Boligpris | Egenkapital (15%) |
---|---|
1 000 000 kr | 150 000 kr |
2 000 000 kr | 300 000 kr |
3 000 000 kr | 450 000 kr |
4 000 000 kr | 600 000 kr |
6 000 000 kr | 900 000 kr |
8 000 000 kr | 1 200 000 kr |
12 000 000 kr | 1 800 000 kr |
Derfor er det lurt å tenke på hva som er et realistisk scenario og kjøpe en bolig som kanskje ikke er helt opp til den standarden man ønsker, men som kan være en god investering for fremtiden.
Kjøper man et renoveringsprosjekt eller en bolig som trenger litt ekstra kjærlighet, kan man spare noen hundre tusen og heller bruke resterende beløp til å pusse opp boligen.
Dersom du har en egenkapital på 400.000 – 500.000 eller mer, er det en større sjanse for at du får den boligen du ønsker deg, spesielt om det er i en storby.
Dessverre er ikke dette mulig for alle og da er det lurt å kjøpe brukte boliger istedenfor nybygg, eller kjøpe en andel i et borettslag.
Selskaper som OBOS kan hjelpe deg med dette og gir også førstegangskjøpere muligheten til å kjøpe deler av en leilighet før de kjøper hele boligen.
I denne artikkelen har vi sett på hvordan du kan spare til bolig, hvor mye du trenger i egenkapital og hvordan kjøpe bolig, som er spørsmål vi håper du har fått svar på.
Siden det er mange som leser artiklene våre og ønsker å vite hvordan de kan spare til egen bolig, tenkte vi at det var en god ide å sette opp en plan som våre lesere kan følge.
Vi håper at denne artikkelen var nyttig og at det ga deg noen gode råd på veien.
Andre relevante artikler:
Lånebeløp
Rente fra
Aldersgrense
Utbetaling
Lånebeløp
Rente fra
Aldersgrense
Utbetaling
Lånebeløp
Rente fra
Aldersgrense
Utbetaling
Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips
Les mer om Personvern