Slik kan du refinansiere billånet ditt

Slik kan du refinansiere billånet ditt

Begynner billånet ditt å bli dyrt? I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan gå frem når du skal refinansiere et billån både med og uten sikkerhet.

Refinansiere billån
Morten Haugdahl Lie
Publisert mars 8, 2023

Skrevet av Morten Haugdahl Lie

Del på:

Refinansiere et usikret billån

Har du tatt opp et lån uten sikkerhet når du kjøpte bil, så kan du faktisk flytte lånet hvor du selv vil. Denne prosessen er i tillegg ganske mye enklere enn en refinansiering med sikkerhet i bilen.

Samtidig er det slik at lånets større vil ha en betydning for hvilke banker du kan søke om refinansiering hos. Lånets størrelse vil også reflektere hvilke rentebetingelser man får.

Slik kan du refinansiere et billån på under en time:

 1. Finn en bank eller lånmegler som passer ditt behov (Bruk verktøyet her)
 2. Klikk på «Søk nå» så du blir videresendt til banken sin nettside
 3. Fyll ut din informasjon og informasjon om bilen
 4. Signer med BankID
 5. Vent på svar!
Refinansiere billånet

Dette skjer når du refinansierer billånet

La oss se på et eksempel hva som skjer hvis du refinansierer billånet inn i boliglånet:

 1. Billån:

  • Hovedstol: 320 000 kroner
  • Rente: 6,73%
  • Nedbetalingstid: 10 år
  • Månedlig betaling: 5 793 kroner

 2. Boliglån:

  • Hovedstol: 2 000 000 kroner
  • Rente: 4,00%
  • Nedbetalingstid: 10 år
  • Månedlig betaling: 20 249 (Med renter/gebyrer)

 3. Etter refinansiering

  Den nye månedlige betalingen er på nå 23 489 kroner i måneden, du har nesten spart 3 000 kroner i måneden ved og flytte billånet inn i boliglånet. (Nye hovedstol er 2 320 000 kr)

Hvilke banker bør jeg søke om refinansiering uten sikkerhet hos?

Banker som for eksempel Lendo og Brabank er lukrative alternativer, men det er alltid anbefalt å bruke en låneagent som kan samle inn tilbud hos opptil 20 banker på en og samme tid.

Her er det også verdt å nevne at selv om Finanstilsynet har begrenset lånetiden på et nedbetalingslån til maksimalt fem år, gjelder ikke denne grensen dersom lånet er ment som et refinansieringslån. På et refinansieringslån kan du velge maksimalt 15 år.

Her har du to anbefalinger på lånmeglere som tilbyr refinansiering av billån med lav rente!

1) Uno Finans

Uno Finans

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 10,72%

Lånebeløp:

10 000 til 600 000 kr

Nedbetalingstid:

1 - 15 år

Aldersgrense:

20 år

Inntektskrav:

120 000 kroner

Info om Uno Finans

Uno Finans (Eid av Uno Finans AS) er en lånemegler som tilbyr refinansiering både med og uten sikkerhet. Dyktige rådgivere, lav rente og lav etableringsgebyr gjør Uno Finans til en favoritt.

Hvorfor velge Uno Finans?

2) Lendo

Lendo

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 9,56%

Lånebeløp:

10 000 til 600 000 kr

Nedbetalingstid:

1 - 15 år

Aldersgrense:

20 år

Inntektskrav:

120 000 kroner

Info om Lendo

Lendo (Norges største lånemegler) kan også hjelpe deg med refinansiering. Lendo har flest samarbeidsbanker med ombord, og har også en relativt lav rente på refinansiering uten sikkerhet.

Hvorfor velge Lendo?

Refinansiere lån med sikkerhet

Dersom du har et billån med sikkerhet, betyr dette at banken har tatt sikkerhet i bilen din. Det vil si at banken kan fremtvinge et salg av bilen dersom du misligholder lånet ditt.

På en annen side vil et lån med sikkerhet bety at du har fått bedre rentebetingelser enn det du hadde fått med et lån uten sikkerhet. I dag har et billig billån med sikkerhet rentebetingelser på omtrent tilsvarende nivå som et vanlig boliglån. 

Å ta opp lån med sikkerhet til bil er imidlertid en smalere sak enn å refinansiere det pantesikrede lånet.

Pantesikringen må flyttes

Siden det er tatt pant i bilen på billånet, kan det by på problemer når man skal refinansiere lånet i en annen bank. Panten må flyttes fra opprinnelig bank til banken du skal refinansiere hos. Dette er de vanligste kravene om pantesikring:

 • Det nye lånet må ha samme låntaker som billånet
 • Det nye beløpet som tas opp må være det samme som opprinnelig lån
 • Dato for innfrielse må være det samme på det nye lånet
 • Det må også være samme panteobjekt

Klarer du å møte disse kravene, i tillegg til bankens krav for å låne ut penger, vil du vanligvis få refinansiert bilen din. Det er imidlertid mulig at banken bruker noen flere dager på å vurdere søknaden din.

Husk at pantet må tinglyses i noe som heter for løsøreregisteret, dette må du betale et gebyr for.

Flere krav for å refinansiere et billån

Kravene for å få godkjent en søknad om billån eller refinansiering av et slikt lån, vil variere mellom bankene. Det viktigste kriteriet er lånesummen og din personlige økonomi. I tillegg kan disse betingelsene forekomme:

 • Skal du låne mer enn 100.000 kroner, kan det forekomme et krav om at bilen har fullkaskoforsikring. Er det snakk om en sum under 100.000 er kravet vanligvis at bilen har delkaskoforsikring.
 • Du har mulighet til å låne en tilsvarende sum som bilens verdi.
 • Som regel må kjøretøyet være nedbetalt innen 12 år, men noen banker kan kreve en kortere frist.
 • Ved en lengre nedbetalingstid, kan det hende banken krever at du må vise til egenkapital.
 • Det foreligger ofte krav om at bilen er registrert i Norge.

Slik kan du bruke boliglånet ditt til refinansiering av billån

Å refinansiere et billån kan være enklere hvis lånet blir innbakt i et eksisterende boliglån. Dette skyldes at banken allerede har pant i boligen din.

For å bli godkjent for en låneutvidelse, kan ikke total gjeld være mer enn 85% av boligens nåværende markedsverdi.

Boliglån har vanligvis en lengre løpetid enn billån. Hvis du fortsetter å betale ned på den delen av lånet som inkluderer billånet over en lengre periode, vil totalkostnadene for bilen imidlertid øke.

En måte å kompensere for dette på, er ved å betale ned ekstra. For eksempel kan du betale inn det samme beløpet som tilsvarer avdragene på bilen i det opprinnelige lånet, med samme nedbetalingstid.

Pakk billånet inn i boliglånet

Dersom du har et billån med høy rente og du eier bolig kan du pakke disse to sammen. Når du skal refinansiere kan du velge og flytte billånet inn i boliglånet, noe som vil gi deg lavere rente på billånet siden det blir en del av boliglånet.

Så dersom du eier en bil eller to og er boligeier burde dette være en prioritering. Kombiner billånet inn i boliglånet for og kutte ned på terminbeløp, renter og nedbetalingstiden.

Ble du lurt av bilselger eller låneformidler?

Hvis du har vært i en bilforretning før, vet du at det kan være en hektisk opplevelse hvis selgeren er ivrig. Selgeren ønsker naturligvis å få til et salg, da lønnen deres avhenger av om du kjøper eller ikke.

Dette gjelder også finansieringsselskaper som tilbyr forbrukslån og kaller det billån. Vær oppmerksom på dette, for billån har vanligvis ikke like høye renter som forbrukslån. Det er derfor lurt å unngå å ta et forbrukslån for å kjøpe en bil.

Husk også at verdien på en bil synker så snart du har kjøpt den. Tenk deg derfor godt om før du kjøper en bil, enten med billån eller forbrukslån.

Spørsmål og svar

Ja, bilforsikringen blir ikke påvirket når du refinansierer et billån. I noen tilfeller kan det være greit og informere forsikringsselskapet om bank-bytte, men banken vil opplyse deg om dette.

Hvis du velger og refinansiere med sikkerhet i bolig kan du refinansiere billånet selv om du har inkasso sak som er aktiv.

Så lenge du velger refinansiering med sikkerhet vil ikke inkasso eller betalingsanmerkning ha noe betydning, så det går helt fint. Grunnen til dette er fordi hvis du ikke kan betjene lånet lenger kan banken tvangsselge «panten» du satt som sikkerhet.

Du må refinansiere billånet ditt. Og flytte et lån betyr i praksis at du refinansierer (En annen bank kjøper opp gjelden din og gir deg ny gjeld hos den nye banken).

Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spisskompetanse på finansprodukter og kredittkort.

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern