Refinansiering med inkasso

Refinansiering med inkasso

Eneste måten du kan refinansiere med inkasso er hvis du kan stille med sikkerhet. La oss finne ut hvordan prosessen fungerer.

Refinansiering med inkasso
Leo Lunde
Publisert mai 13, 2023
Oppdatert oktober 21, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Hva er inkasso og hvorfor får man det?

Det er vanligvis kreditorer som bruker et inkassoselskap for og kreve inn pengene du skylder. Det kan også være bedrifter som samarbeider direkte med et inkassoselskap som gjør jobben for dem.

Dette har blitt forenklet via regnskapsprogram som Fiken og Conta der man kan sende ubetalt faktura til inkasso ved et tastetrykk.

Kreditorer på forholde seg til inkassoloven når de skal kreve pengene sine tilbake. Det betyr at du som får inkassovarslet må også betale inkassosalær oppå gjelden du allerede er skyldig.

Inkasso salæret er en form for erstatning som dekker kostnader og gebyrer relatert til arbeidet for innkrevingen av kravet.

1) Først får du inkassovarsel

Basert på lovverket i Norge (Inkassoloven) skal alle få utsendt en inkassovarsel som har en betalingsfrist på 14. virkedager før en regning kan gå til inkasso. Dette varslet inneholder opprinnelige sum og gebyrer pluss forsinkelsesrenter.

2) Deretter går det rettens vei

Hvis du velger og ikke betale tar kreditor dette videre retten sin vei. Det er her ting kan fort bli dyrt om du ikke reagerer raskt nok. Her vil det både påløpe forsinkelsesrenter pluss gebyrer du blir belastet for hver gang inkasso selskapet sender nye varsler.

Betal og bli ferdig med det

Hvis du ikke betaler inkassovarslet før fristen på 14 dager vil kreditor ta dette videre til en rettslig inndrivelse. Dette betyr at namsfogden blir involvert og de gjør en vurdering av økonomien din. Dersom du ikke har penger på konto de kan trekke fra, blir det lønnstrekk.

Husk også at hvis det er et produkt som forbrukslån eller kredittkort du har fått inkassovarsel på gjelder fortsatt renten du takket ja til under slike omstendigheter.

Det betyr at hvis du har et lån på 15% effektiv rente, er det denne prosentsatsen som brukes når kreditor regner ut forsinkelsesrenten som legges oppå den opprinnelige summen du skylder.

Hva skjer hvis jeg ikke kan betale?

Hvis saken din går videre til namsfogden og du blir utsatt for tvangsinnkreving vil du få en betalingsanmerkning som gjelder i 6 måneder. Dette gjør egentlig hele den økonomiske situasjonen din bare værre.

Det blir vanskelig for deg å ta opp nye lån, søke på mobilabonnement eller tegne rimelige strømavtaler.

Mye av dette kan unngås dersom man virker tar et tak når du får første purregebyr. Selvsagt skal man betale regningen sin før betalingsfristen, men i Norge gir vi forbrukere flere sjanser til og ordne opp.

Slik er prosessen hvis du ikke betaler en regning til tide:

Kan jeg da få refinansiering med inkasso?

Bankene er mer fleksibel hvis det er en betalingsanmerkning du har, men dersom du har en inkasso sak som er pågående vil 90% av Norges banker ikke innvolvere seg.

Med andre ord vil de heller at du løser opp i inkassosaken før de hjelper deg med refinansiering. På en måte er det trasig fordi du vil refinansiere for og redusere gjeld og forbedre situasjonen din.

Bankene gjør alltid en risikoanalyse på kundene sine, og en kunde som har en pågående inkassosak lyser røde varsellamper.

Dersom du kun har en betalingsanmerkning kan du fortsatt refinansiere hvis du eier bolig, da burde du lese guiden vår som snakker nærmere om hvordan du kan refinansiere med betalingsanmerkning.

Disse bankene kan hjelpe deg

Heldigvis finnes det banker i Norge som spesialiserer seg på og hjelpe personer i slike situasjoner. Du må regne med og få høyere rente en det du ville vanligvis fått, men det er fordi banken tar på seg høyere risiko en vanlig.

Det er også et kriteriet for og få hjelp fra disse bankene. Du må eie bolig, eller kunne sett en bolig som sikkerhet når du skal refinansiere. Med andre ord kalles dette refinansiering med sikkerhet i bolig.

Banken tar da pant i din eiendom og flytter tidligere gjeld over til dem. De sletter altså gjelden din og gir deg ny gjeld som har lavere rente.

Før du tar kontakt med disse bankene bør du gjøre ditt beste på og løse opp i dine økonomiske problemer.

Det kan innebære:

På denne måten vil banken se at du faktiskt prøver ditt beste på og komme deg ut av knipa. Under ser du banker som kan hjelpe deg med refinansiering hvis du har inkasso.

Under finner du Okida (Lånemegler), Finanseiendom (Lånemegler) og SBanken (Bank) som tilbyr deg refinansiering hvis du har inkasso.

1) Okida

Okida

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 3,21%

Lånebeløp:

300 000 til 10 millioner

Nedbetalingstid:

1 - 25 år

Aldersgrense:

23 år

Inntektskrav:

250 000 kroner

Generell info om Okida

Okida er en ganske ny lånemegler, men har opparbeidet seg gode omtaler fra kundene sine. Okida samarbeider med 10 banker (Som Resurs Bank, BlueStep, Optin, MyBank og Kraft Bank). Okida tilbyr refinansiering fra 300 000 kroner opp til hele 10 millioner kroner med en rente fra 3,21%.

Hvorfor velge Okida?

4,7 av 5
4.7/5

2) Finanseiendom

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 5,35% - 10%

Lånebeløp:

100 000 til 20 millioner

Nedbetalingstid:

1 - 30 år

Aldersgrense:

23 år

Inntektskrav:

380 000 kroner (600 000 kr hvis dere er to)

Generell info om Finanseiendom

Finanseienedom er også en veldig ny aktør i bransjen som samarbeider med 5 banker. De skiller seg ut fordi de kan tilby refinansiering med sikkerhet i boliger som har en verdi på opp til 20 millioner kroner.

Et av kriteriene er at boliglånet ikke kan være mer enn 70% av boligens verdi. Et eksempel på det er hvis boligverdien er 2 millioner, burde ikke boliglånet være mer en 1,4 millioner.

Hvorfor velge Okida?

4,4 av 5
4.4/5

3) SBanken

VILKÅR:

Effektiv rente:

Fra 4,20% til 4,40%

Lånebeløp:

500 000 kr til 50 millioner

Nedbetalingstid:

1 - 30 år

Aldersgrense:

20 år

Inntektskrav:

Ukjent

Generell info om SBanken (Av DNB)

SBanken er et konsept fra DNB og kundene har tatt det i mot med åpne armer. Basert på undersøkelser fra Norsk Kundebarometer har SBanken vært på toppen innen bank tjenester 22 år på rad. Med renter fra 4,20% til 4,40% og ingen gebyrer er SBanken er godt valg dersom du skal refinansiere boliglånet ditt.

Hvorfor velge SBanken?

4,8 av 5
4.8/5

Omstartslån - En annen måte og refinansiere med inkasso

Viste du at det finnes et refinansierings produkt som er skreddersydd til personer som har høy gjeldsbyrde? Med høy gjeldsbyrde mener man at en person ikke kan betjene lånet sitt fordi renten er høyere en hva låntaker kan betale tilbake hver måned.

Renten er såpass høy at man ikke kan betjene lånet alene. Derfor må man ta et omstartslån som i praksis betyr og starte på nytt.

90% av bankene i Norge vil si nei til deg hvis du har en pågående inkasso sak, men de bankene som sier ja er de som tilbyr omstartslån.

Omstartslån tilbys kun til de som eier bolig, eller har muligheten til og sette pant i eiendommen sin eller til et familiemedlem. Belåningsgråden må også være under 85%.

Oppsumert

Gjør ditt beste for og holde økonomien på stell. Dersom du havner i en økonomisk krise må du kontakte kreditor raskest mulig for og forklare situasjonen din.

Hvis det allerede har gått til inkasso og du må refinansiere må du velge et omstartslån.

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern