Slik får du lavest mulig rente når du refinansierer

Slik får du lavest mulig rente når du refinansierer

Folk flest refinansierer for og få lavere rente, men det finnes nesten 160 banker som tilbyr refinansiering, la oss hjelpe deg og finne den billigste avtalen.

Slik får du lavest mulig rente når du refinansierer
Leo Lunde
Publisert mars 6, 2023
Oppdatert oktober 21, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Skal du refinansiere? da kan det være greit med en rente som sparer deg for penger.

Er du en av mange som ofte sitter på slutten av måneden med følelsen av at alle pengene dine må gå til renter og avdrag på flere lån? Heldigvis finnes det en god løsning på dette problemet.

Ofte kan låntakere refinansiere sine lån, slik at man får en lavere rente, lavere totalbeløp å betale og ofte lavere månedlige innbetalinger.

I denne artikkelen går vi i dybden av refinansiering av lån, hvorfor dette er en god idé og hva du bør gjøre for å påvirke renten du får tilbudt.

Tips: Et omstartslån kan også være verdifullt for deg dersom du har et boliglån du ønsker og flytte samtidig som du får en lavere rente.

Hvem er best på refinansiering? Da burde du sjekke ut beste refinansiering

Derfor bør du refinansiere

Å refinansiere betyr å ta opp ny gjeld med bedre betingelser for å betale ned eksisterende gjeld med dårligere betingelser.

Det finnes en rekke faktorer som kan påvirke betingelsene man får på en ny gjeld, i forhold til betingelsene man har på eksisterende gjeld. En refinansiering kan du bruke for å dra fordel av faktorer som for eksempel nedgang i rentemarkedet, långiveres konkurranse om forbrukere og egen økonomisk situasjon.

Et annet positivt aspekt med refinansiering er at du får en bedre oversikt over egen økonomi når du samler mindre lån og gjeld i et større lån med en bedre rentesats. Når du først får en bedre oversikt over egen økonomi vil det dessuten bli langt enklere å se hva lånene koster deg, samtidig som det blir enklere å planlegge betalingene dine.

Ta en titt på økonomien din

Rentene du blir tilbudt på lån baseres på bankens risiko ved å gi deg lån. Dette baseres altså på din økonomiske situasjon når du tar opp lånet, og for mange vil økonomien forbedre seg i etterkant av opptaket. Dette kan for eksempel være i form av økt inntekt eller bedre betalingshistorikk.

Eier du egen bolig, vil det være verdt å sjekke ut om denne har steget i verdi siden du kjøpte boligen. Hvis boligen har steget så kan det være at gjeldsgraden på boligen har blitt redusert fortere enn du selv hadde beregnet. I en slik situasjon vil du bli sett på som mer kredittverdig i bankens øyne.

Du bør altså sjekke nå og da om hvordan din økonomiske situasjon er, og om kredittverdigheten din har blitt forbedret slik at du kan få et lån med bedre betingelser enn det du har fra før.

Bør du skifte bank?

Låntakere har og vil alltid se på en rentenedgang som en fin mulighet til å spare penger. Når renta går ned tenker man som regel at man vil få lavere renter og avdrag per måned. Med andre vil dette føre til en langt mer romslig økonomi.

Men slik er imidlertid ikke realiteten. Faktisk er bankene veldig raske med å endre renten når den justeres opp, slik at du faktisk må betale mer. En justering motsatt vei gjør imidlertid at banken tjener mindre, og det fører til en noe annen situasjon.

Da vil justeringen ta lang tid, og det kan faktisk ta flere måneder å dra nytte av rente-endringen.

I slike situasjoner er det mange som vil prøve å refinansiere gjennom en annen bank enn den man benytter fra før. Dette kan være en enklere å måte å refinansiere lån på, for å oppnå en lavere rente og generelt bedre betingelser.

Konkurrerende banker kan ofte tilby bedre betingelser for en ny låntaker, siden de øker sin markedsandel når de får nye kunder.

Vi anbefaler også og sjekke ut: Refinansiering uten sikkerhetNår du samler alle smålån i et nytt lån«)

Samle smålån og kredittkortgjeld

Smålån og kredittkortgjeld er ikke designet for å bli betalt tilbake på lang sikt. Bruker du for eksempel flere måneder eller år på å betale tilbake disse lånene, kan dette bli ganske dyrt for deg.

Har du ett eller opptil flere dyre smålån som du ikke har en sjanse til å betale tilbake med en gang, så er dette en mer enn godkjent grunn til å prøve å refinansiere lånene.

Ved å samle flere smålån i ett større forbrukslån, vil du ofte få en bedre rente på lånet du tar opp. Du trenger i tillegg bare å betale månedlige administrasjonsgebyrer på ett eneste lån, i stedet for flere. Dette betyr at du kan spare mye penger.

Ta en titt på markedet

Markedet har mye å si for å kunne redusere rentene du har. Har du en god oversikt og kjenner markedet, kan du se at ulike långivere spesialiserer seg på ulike risikoprofiler. Det er også slik at noen långivere er mer aggressive enn andre, mye på grunn av deres posisjon på det tidspunktet du ser etter et refinansieringslån.

Klarer du å finne riktig långiver på rikitg tidspunkt, kan du imidlertid få redusert rentekostnadene dine betraktelig.

Tjenester som Lavrentelån.no lar deg også sammenligne forbrukslån med lav rente.

Jo mer kunnskap og oversikt over markedet og långivere du har, desto lavere rente kan du få når du sammenligner ulike tilbud som du har fått i kjølvannet av søknadene du har sendt inn til ulike långivere.

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern