6 enkle tips for å spare strøm

6 enkle tips for å spare strøm

I denne guiden gir vi deg tips og triks du kan følge for og redusere kostnaden på strømregningen. Uansett om du leier eller eier kan du nesten spare opptil 3 000 kroner hvert år hvis du følger disse rådene.

6 enkle tips for å spare strøm
Leo Lunde
Publisert august 2, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Hvor mye kan du spare?

I 2022 hadde vi den dyreste strømmen vi har opplevd i Norge. Heldigvis har ting roet seg ned. Siden strømprisene alltid endrer seg kan man aldri si eksakt hvor mye man kan spare, men dersom du følger de 6 stegene vi skal gjennom nå kan du se på en årlig besparelse på rundt 3 000 kroner for en enebolig som i snitt bruker 30 000 kWh i året.

1. Dobbeltsjekke vinduer og dører

Hvis du ikke har kjøpt et nybygg vil du neppe ha dette problemet. Eldre boliger slipper ofte ut varme fra vinduskarmen eller dørkarmen, noen boliger med peis slipper også ut varme fra pipa.

 

Noen tetningslister er ikke tette og det koster deg ikke mye hvis du skifter dem ut. Her kan du regne med å betale 150 kroner og arbeidet tar ca 1 time.

 

Den enkleste måten du kan sjekke om vinduskarmer eller dørkarmer slipper ut varme er og bruke et termokamera.

 

Legger du nye lister på dører og vinduer kan du regne med en besparelse på et par hundre kroner hvert år, en god investering med tanke på at nye lister og tidsbruken på og bytte er lave.

2. Skru av lysene

Du skal få slippe å sitte på do i mørket, men hvis du kan gjøre det til en vane og skru av lys på rom du ikke befinner deg i kan du spare opptil 300 kroner hvert år.

Hvis huset er fylt opp med sparepærer, LED-pærer og halogenlamper kan du fortsatt spare penger. Hvis du reiser på jobb og har glemt å skru av lyset på badet kan det koste deg 26 øre for en hel arbeidshverdag.

Mange av oss tenker at det går fint med 30 øre, men når du har en hel familie som bor i et stort hus så kan det fort være penger og spare i det lengre løp. Gjør det til en vane og skru av lys i rom ingen er i så sparer du både penger og på miljøet.

3. Vær forsiktig når du vasker klær

Du kan spare nærmere 250 kroner hvert år hvis du planlegger vasking av klær litt bedre. Bruker du vår strømkalkulator som viser deg hva dagens strømpriser time for time kan du se når strømmen er billigst. Les mer på omo.no.

 

  • Kjør en eller to vask per uke og kjør vasken når strømmen er billigst
  • Fyll opp vaskemaskinen
  • Ikke bruk mer vaskemiddel enn nødvendig

4. Dropp tørketrommel

Om du kjører tørketrommel aktivt hver eneste dag, ramper det seg opp på strømregningen. En tørketrommel som kjører tre ganger hver uke bruker mellom 300 til 500 kWh per år.

 

Har du god nok plass til å henge opp klær, eller har hage kan du henge klær ute på et klesstativ. Her kan du spare mellom 400 til 600 kroner hvert år.

5. Bruk mindre tid i dusjen

For damer er det lettere sagt enn gjort. I gjennomsnitt bruker en kvinne 22 minutter i dusjen, og menn bruker ett minutt lenger. Mange menn føler seg ikke helt hjemme i kommentaren, men generelt tar det mye lengre tid for kvinner å vaske håret enn det gjør for menn med kort hår.

 

Hvis du kan redusere tiden i dusjen med 5 minutter kan du i snitt spare 250 kroner i året. Jo flere som kan redusere tiden sin i dusjen, jo mer kan man spare.

6. Fyll opp oppvaskmaskinen

Har du noen gang satt på oppvaskmaskinen uten å fylle den helt opp? Det burde du stoppe med fordi dette koster deg unødvendige penger.


En oppvaskmaskin bruker i gjennomsnitt 230 til 250 kWh strøm i året hvis den har et godt energimerke. Med dagens strømpriser vil en oppvaskmaskin koste deg 0,50 kroner hver gang du kjører den – Så her er det best og fylle den opp hver gang du kjører den.

Konklusjon

Følger du disse tipsene kan du spare nærmere 3000 kroner i året. Denne besparelsen vil variere basert på hvilken strømleverandør du har, hva dagens strømpris er og hvor stort hus du eller dere bor i.

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Mer om strøm..

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern