Beste bank for studenter

Beste bank for studenter

Beste studiebank er Nordea. Hos Nordea får du et gebyrfritt kredittkort. Du får også gode betingelser på forsikring, sparing og lån med en god app som gir deg god oversikt på forbruket ditt.

Del denne guiden

Beste banker for studenter

Når man blir student og flytter hjemmefra for første gang er det ofte også første gang man skal etablere egne kundeforhold med forskjellige leverandører. Det gjelder både egne forsikringer, eget mobilabonnement, strømabonnement, bredbånd, husleie og ikke minst et eget bankforhold. 

Mange velger å bli i banken som foreldrene bruker rett og slett fordi det er enkelt, men det er ikke alltid det er det beste valget. Det finnes nemlig en rekke fordeler og ulemper med alle typer banker, og noen tilrettelegger mer for studenter enn andre gjør. Når det kommer til bank for student vil det variere veldig hva som lønner seg, nettopp fordi alle behov er forskjellige.

Her skal vi derfor kommer med noen synspunkter, tips og triks samlet i en kort guide om hvordan du burde tenke, og hva du burde vurdere når du skal velge hvilken bank du ønsker å ha et forhold i.

Spareavtaler

Studentbank

Det er viktig at man starter å se på BSU sparing så fort man har mulighet til å spare egne penger. I utgangspunktet burde man spare seg opp en buffer slik at man har penger stående til uforutsette utgifter, men man må også tenke litt mer langsiktig og allerede i starten av studietiden. 

Det er nødvendig å tenke på boligsparing for å klare å komme opp i nødvendige beløper når tiden kommer for å kjøpe hus. Man må fort ha beløper nærmere en halv million kroner i egenandel dersom man skal klare å komme seg inn på boligmarkedet på egen hånd helt uten med-låntaker eller kausjonist. 

En BSU har som oftest nokså like rammevilkår, men det kan variere litt med de forskjellige bankene hva de tilbyr kundene sine i form av BSU sparing. Du bør også sette deg inn i hvilke renter bankene tilbyr deg på sine sparekontoer, da dette ofte kan resultere i litt forskjeller totalt sett når du lar pengene stå på sparekonto over en stund. De fleste bankene tilbyr forskjellige typer kontoavtaler i form av brukskonto, sparekonto og høyrente sparekonto. 

En brukskonto har generelt ingen begrensinger på bruk, men har svært lave renter. En sparekonto har ofte noen begrensinger i form av uttak, og til gjengjeld høyere renter.

Beste studentbank: Beste studentbank går til Nordea. Her får du et bredt utvalg av gode fordeler for deg som studerer.

Rådgivning

Et annet punkt man burde ta en vurdering på er hvilken rådgivning banken kan tilby deg som student. Det er ofte vanskelig å styre økonomi og penger når man for første gang skal begi seg ut i livet helt på egenhånd, og da er det veldig godt å ha noen ekstra rådgivere i bakkant som man kan støtte seg på. 

Noen banker tilbyr gratis rådgivning som en del av pakkeavtalen, og disse kan bistå med tips til hvordan man skal klare å spare penger selv, hvordan man burde fordele pengene sine, og hvordan man skal komme gjennom studietiden på begrensede midler. 

Noen banker tilbyr også studenter ekstra prioritet på kundeservice, eksempelvis på chat. Ofte handler denne typen rådgivning om hva slags type kontoer du trenger, og hvilke kontoer som er lurt å bruke for de forskjellige typene sparing og forbruk. De kan også gi råd og tips om forsikringer, budsjett og lån.

Bankkort og gebyrer

Det er jo ingen tvil om at det vi bruker bankene aller mest til er transaksjoner, nemlig penger inn og penger ut.

Hovedsakelig gjør vi dette i dag via et bankkort, men visst du at vilkårene ikke alltid er helt like for disse transaksjonene? Tidligere kostet det så og så mye penger å trekke kortet i butikk, det var ekstra gebyrer for å bruke en minibank, og det var enda dyrere å bruke kortet i utlandet. 

Så galt er det heldigvis ikke lengre, men det er fortsatt både renter og gebyrer å ta hensyn til. Det koster en viss sum i året å ha et bankkort, og dette må være knyttet til en brukskonto i banken du bruker. Denne brukskontoen har som regel ingen begrensninger på transaksjoner. 

Dersom man derimot velger å ha en sparekonto i tillegg vil denne sparekontoen ha et begrenset antall uttak løpet av et år, og dersom man overstiger dette må man betale et gebyr på å ta ut pengene. Flere og flere tar også nå i bruk digitale lommebøker som Google Wallet eller Apple Pay, og da er det lurt å sjekke opp i om banken faktisk tilbyr den tjenesten du ønsker å ta i bruk. 

Det er nemlig slik at ikke alle bankene tilbyr alle tjenestene, så dersom du er Apple bruker, og ønsker å benytte deg av Apple Pay er det essensielt å sjekke at banken du ønsker å benytte tilbyr Apple Pay til bankkort. 

Ønsker du også å ha et kredittkort til nødstilfeller må du sørge for å sjekke hva som tilbys til nye kunder, og ikke minst hvilke renter og gebyrer det er snakk om dersom du velger å benytte deg av disse kortene.

App og digitale tjenester

For den nåværende generasjonen studenter kan det kanskje komme som et lite sjokk at ikke alle bankene er like moderniserte ennå. Det koster nemlig penger å utvikle nye moderne apper og digitale tjenester, og de mindre lokale bankene har ofte ikke midlene til å gjøre dette i samme hastighet som de store nasjonale bankene. 

et betyr derimot ikke at tjenestene er dårlige, men man burde absolutt sammenligne disse. Det kan også være lurt å sjekke med venner og kjente om de kan gi en tilbakemelding på appen til den banken de benytter slik at du kan gjøre en samlet vurdering på hvilke digitale tjenester du kommer til å bli mest fornøyd med. 

Til nå har også BankID på Mobil vært den universale tjenesten som lar deg logge inn på det meste på nett og identifisere deg med. Nå er den tjenesten på vei til å bli lagt ned, og skal erstattes av BankID App

Ikke alle bankene har tatt i bruk denne appen derimot, og noen velger å utvikle sin egen ID-app istedenfor. Dette kan også være greit å ha i bakhodet slik at man kan gjøre en samlet vurdering på om man kommer til å bli fornøyd med de digitale tjenestene til banken man velger å benytte.

I denne artikkelen

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern