Hvordan bli rik

Hvordan bli rik: 8 tips for å bygge din formue

I en verden der nærmest alt er styrt av penger er det mange som drømmer om rikdom og økonomisk frihet. Våre eksperter har satt sammen en guide på hvordan du kan oppnå økonomisk frihet i en relativt ung alder – Gjør klar klar for en unik og innholdsrik guide.

Del denne guiden
Hvordan bli rik

Forord - Før vi begynner

Dessverre finnes det ingen magisk snarvei til rikdom, tvert i mot krever det hardt arbeid, en vell formulert plan og disiplin.

Mange har sikkert fortalt deg tidligere at veien til rikdom er å spare så mye som du kan, men i verden fylt med inflasjon og økonomiske feller kan det være lettere sagt en gjort. Se illustrasjon under

Hvis du ønsker å vite mer om hvordan du blir rik anbefaler vi at du leser videre. Vi har utviklet 8 tips og punkter som skal hjelpe deg med å navigere deg og din familie mot økonomisk frihet.

1. Bygg en sterk økonomi ved å sette deg mål

Hvis du skal bli rik må du definere nøyaktig hva «rik» betyr for deg. Er dine drømmer å bli like rik som Elon Musk? Eller ønsker du heller og kunne reise samtidig som du tjener penger på nett.

Ingen personer definerer rikdom eller økonomisk frihet på samme måte, alle har en egen versjon om hva det vil si og være rik.

Og ha en veldefinert plan er vesentlig for å kunne se fremskritt i planen din til økonomisk frihet. For å forstå hva du ønsker og oppnå kan du stille deg selv spørsmål som dette:

 • Hvordan vil jeg at økonomien min skal se ut om 5 år?
 • Hvor mye penger trenger jeg før jeg er økonomisk fri?
 • Hva er mine økonomiske mål og ambisjoner?
 • Hva kan jeg gjøre for og nå disse målene?
 • Er jeg villig til å ta på risiko for og klare dette (Som f.eks å si opp fast jobb for å følge hobby prosjekt?)

Det finnes også mange andre spørsmål man kan stille seg selv. Dette vil være ulikt for hver person, men mange av spørsmålene vil gjelde for alle typer mennesker, uansett alder eller nåværende økonomiske situasjon.

Bonustips:

Boken ‘Rich Dad Poor Dad’ av Robert T. Kiyosaki forteller deg hvordan du kan endre holdningen din rundt penger.

En anbefalt bok til alle som skal begi seg ut på reisen til og bli rik!

*Dette er en affiliate lenke

2. Bli kvitt gjeld

En kjempe viktig faktor er å kvitte seg med gjeld før man begir seg ut på reisen til rikdom. Ikke misforstå, noe gjeld kan være bra. Men usikret gjeld som forbrukslån og kredittkort kan være en byrde dersom du sikter deg inn på økonomisk frihet. 

Veldig mange av oss i Norge har studielån og boliglån. Dette er 2 lånetyper som faktisk har relativt lav rente.

Vår anbefaling vil være og betale ned gjeld med høy rente først, fordi jo lengre tid du bruker og betale ned et lån med høy rente, jo dyrere blir det.

Sammenligner du for eksempel forbrukslån med boliglån ser du enorme renteforskjeller. Vårt tips er og kvitte seg med dyr gjeld først.

3. Bygg en buffer konto

En buffer konto er en konto du alltid har tilgang på som skal være en «Plan B» dersom noe skulle ha skjedd, eller om du skulle trengt mer penger plutselig.

Buffer konto er en nøkkelspiller i strategien mot rikdom og stor formue. Dette gir deg en frihet som er deilig og kjenne på. Men hvordan får du en buffer konto?

Svaret er enkelt, du må spare penger du har til overs inn i denne kontoen. Du kan gjøre dette på ulike måter:

 • Sette opp automatiske trekk til buffer konto når lønnen kommer.
 • Du kan overføre manuelt selv når du har muligheten.
 • Du kan også ha buffer konto hos for eksempel en aksjebørs eller krypto børs. 

Det finnes flere gode tidspunkt i løpet av året der du kan fylle opp buffer kontoen din. Når du får tilbake på skatten, når du får feriepenger og når du plutselig får ekstra penger som for eksempel (gave, arv etc.)

Buffer kontoen gir deg friheten og tryggheten til å kunne håndtere uforutsette kostnader og utgifter. Når du har en god buffer vil du også føle deg mer trygg, som igjen vil gi deg ro i sjela til å jobbe videre mot en større formue.

4. Invester

Dessverre har 95% av oss lært at veien til rikdom er og spare penger. I noen tilfeller stemmer dette, men her er hemmeligheten kun ekspertene vet om:

For og tjene penger må du la pengene dine jobbe for deg. Det betyr at pengene dine må pakke bagasjen og komme seg ut av bankkontoen og inn et sted de kan generere mer penger.

Det er her investeringer kommer inn i bildet. Jo lengre tid man bruker på og investere, jo lengre tid tar det å tjene det beløpet man ønsker.

Investering er ingen enkelt sak. Mange banker i Norge tilbyr direkte kjøp av fond og indeks fond direkte via nettbanken. Du kan også ringe direkte til banken din for og spørre mer om dette.

Dette er de mest populære investerings kategoriene i Norge:

 • Eiendom
 • Indeks fond
 • Fond
 • Kryptovaluta
 • Klokker
 • Kunst

Les også: De 10 beste tingene og investere i (Bankrate.com, Engelsk artikkel)

5. Diversifiser porteføljen din

Når du investerer i aksjer, krypto eller eiendom er det alltid en risiko som følger med. Du vet aldri om markedet går i motsatt retning dagen etter du har investert, men basert på data fra flere tiår viser alle grafer at både aksje- og eiendomsmarkedet går oppover til slutt.

Siden investering er en vesentlig del av reisen til og bli rik må man også forstå konseptet bak diversifisering.

Enkelt forklart så betyr det og ikke putte alle eggene sine i samme kurv.

Hvis man er ung kan man ta på seg mer risiko når det gjelder investeringer. Man har jo alle hørt om ekstreme krypto gevinster på flere tusen prosent.

Slike muligheter kommer ikke ofte, svært sjelden for og være ærlig med deg.

Derfor burde man fokusere på trygge investeringer som indeks fond eller populære fond (Som for eksempel DNB Teknologi A). Når du diversifiserer porteføljen minimerer du risikoen din som er Alpha omega i investerings verden) 

Hvem er Norges rikeste personer?

Nr

Navn

Formue

Bransje

1

John Fredriksen

124,00 mrd

Shipping

2

Odd Reitan

64,00 mrd

Handel

3

Ole Andreas Halvorsen

62,50 mrd

Finans

4

Johan Johansson

61,50 mrd

Handel

5

Ivar Erik Tollefsen

51,50 mrd

Eiendom

6

Gustav Witzøe

50,60 mrd

Sjømat

7

Kjell Inge Røkke

45,30 mrd

Olje og Energi

8

Johan H. Andresen

45,00 mrd

Finans

9

Stein Erik Hagen

33,50 mrd

Industri

10

Petter Anker Stordalen

28,00 mrd

Hotell/Reiseliv

11

Edgar Haugen

22,80 mrd

Eiendom

12

Torstein Hagen

20,00 mrd

Hotell/Reiseliv

13

Bjørn Rune Gjelsten

19,50 mrd

Eiendom

6. Øk inntekten din

Hvis du ønsker og bli rik er det å øke inntekten sin en stor del av hele reisen. Enten om du får en ny jobb som betaler deg mer i lønn, eller om du bygger en tjeneste som genererer passivt inntekt når du er på farten.

Den enkleste måten man kan øke inntekten sin er og bli forfremmet på jobben til en bedre betalt stilling. Det krever selvsagt arbeid som å vise til gode resultater og hardt arbeid, men det er mye enklere en og lage en egen bedrift å begynne på nytt.

Her er noen gode tips på og øke inntekten din:

 • Lær deg nye ting og egenskaper som du kan brukes senere til din fordel
 • Prøv og finn en mentor som kan guide deg å gi deg gode tips på veien til og bli rik.
 • På arbeidsplassen kan du dokumentere gode resultater og bruke dette som et sjakktrekk før og få en bedre stilling i samme bedrift.
 • Ta på deg ekstra arbeid selv om du ikke får mer betalt. Ledelsen vil legge merke til at du skiller deg ut.

Kutt ned på kostnader i hverdagen

Som alle her i Norge merker vi økning i priser både på leie, matvarer og drivstoff. Levekostnader har gått betydelig opp de siste årene takket være inflasjonen.

Her her par ting du kan gjøre for og redusere levekostnader:

7. Bygg nettverk og relasjoner

En ting man fort kan glemme er hvor viktig nettverk og relasjoner faktiskt er på veien til økonomisk frihet. Det er fort og tenke at nettverk og relasjoner ikke gir deg penger i begynnelsen, men da tar man feil. 

Med et sterkt nettverk av dyktige mennesker med sterk kompetanse blir du plassert i situasjoner der andre også er høyst motiverte for og oppnå sine mål, på denne måten vil du bli inspirert og ta lærdom av hva andre gjør rundt deg.

Ikke la deg lure - Rikdom er ikke en enkel sak

Ikke la deg lure, det finnes mange som frister med «bli rik fort» metoder som vanligvis ender med at du bruker mer penger en det du tjener tilbake.

MLM selskap, eller «Pyramidespill» som det også kalles er ganske utbredt i Norge. Vi skal ikke nevne noen selskap nå, men du kjenner sikkert flere som har invitert deg på en kaffe og legger frem en visjon om hvordan du kan tjene over 100 000 kroner i måneden på kort tid.

Husk at det krever ekstremt mye arbeid før du havner på slike utbetalinger, og hvis det er for godt til og være sant er det mest sannsynligvis det.

8. Bygg en passiv inntekt

Passivt inntekt er ingen dans på roser, det er lett og tro at man kan slutte i jobben sin og bare tjene penger på internett uten og legge inn arbeid.

Denne myten må knuses. Uansett om det er fast jobb eller eget firma du jobber i må du jobbe hardt og smart for og nå dine mål.

Hva er passivt inntekt?

Passiv inntket er noe du genererer når du ikke er på jobben. Du kan for eksempel være på reise samtidig som du tjener penger helt passivt.

Det kan være en nettbasert bedrift, utleie av eiendom, royalties fra musikk eller bøker, investeringer og lignende.

Passiv inntekt er veien til økonomisk frihet, og det gir deg en frihet som er fantastisk og kjenne på. Her har du en engelsk artikkel som snakker om 23 forskjellige passiv inntekt ideer du kan jobbe med:

Her har du 7 tips til passiv inntekt

 • Affiliate markedsføring: Tjen penger ved å sende trafikk til andre bedrifter/nettsider.

 • Utbytteaksjer: Få utbytte når du investerer i aksjer.

 • Folkefinansiering / Crowdfunding: Invester i start-ups via tjenester som Folkeinvest.no (Kan se på gode avkastninger dersom prosjektet går bra).

 • Lanser egen bok: og tjen penger på royalties når du publiserer den på Amazon.com. 

 • Utleie av eiendom, bil eller utstyr: Du kan leie ut eiendommen din på FINN.no, du kan leie ut bilen du ikke bruker på GetAround og utstyr på FINN.no.

 • Utleie av lagringsplass: du kan tjene gode penger på og leie ut lagringsplass du ikke bruker.

 • Fond og indeks fond: er trygge investeringer du gjør direkte via banken din som kan sikre deg mellom 5% til 20% avkastning per år.

9. Beste tips til slutt - Vær motivert og sulten

Desidert det vanskelige av alt i reisen til og bli rik vil være og holde motivasjonen sin oppe. Det krever disiplin og en velformulert plan som du har skissert ut.

Jo mer detaljert plan du kan lage, jo bedre vil dette være for deg i lengden. Da kan du sette deg milepæler underveis og stryke disse av ettersom du når målet.

På denne måten her vil de se progresjon og vil føle at du kommer deg nærmere målet om økonomisk frihet.

Vi håper guiden falt i smak og ønsker deg masse lykke til på veien til og bli rik!

I denne artikkelen

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern