Borettslag og sameie

Forsikring for borettslag og sameie

Som styreleder i borettslag vil du møte på flere oppgaver, blant annet er en av disse oppgavene og velge riktig forsikring for borettslaget og sameiet. Vi hjelper deg med og velge riktig.

Forsikring for borettslag og sameie
Leo Lunde
Publisert juli 18, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Kortversjonen

  • Innboforsikring kan variere mye i pris, alt fra 500 til 9 000 kroner i året.
  • Verdien av innboet vil avgjøre prisen på innboforsikringen
  • Ofte kan velge mellom to dekningstyper «Standard» og «Super»
  • Innboforsikring er også noe som er pålagt for alle boligeiere.

Borettslag & sameie: Forsikring for borettslag

Å ha en god og omfattende forsikring for borettslaget eller sameiet ditt kan spare deg for mange bekymringer og uforutsette utgifter. Men som styre er det mye dere må tenke på, og det kan være utfordrende å finne den beste forsikringen til den beste prisen. Heldigvis har vi samlet noen gode råd som lar borettslaget deres spare stort på forsikringen, samtidig som dere får den best mulige dekningen. 

Borettslagforsikring
Viste du at borettslaget forsikring ikke dekker innboet? Derfor er det viktig og sørge for at man har egen innboforsikring tilfelle en ulykke skulle oppstått. (Bilde/Illustrasjon: Bob)

Hvor mye koster en forsikring for borettslag?

Prisen på en borettslagsforsikring varierer avhengig av forsikringsselskapet og spesifikke forhold i borettslaget eller sameiet. Den beste måten å finne ut om du betaler en rettferdig pris, er ved å innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper. Forsikringsselskapene ønsker som regel alltid å tilpasse forsikringsavtalen til hvert borettslag, så her gjelder det om å la selskapene konkurrere om dere som kunde. 

Ved og samle flere forsikringer, inkludert forsikring til borettslag kan du spare opptil 15% på hele avtalen.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Hva dekker en typisk forsikring for borettslag?

Hvilken forsikring for borettslag dere bør velge avhenger av en rekke faktorer, men de vanligste og viktigste forsikringene inkluderer brannforsikring og innboforsikring. I tillegg er man lovpålagt å ha bygningsforsikring, men det betyr ikke at dere bør velge en egen bygningsforsikring. 

Forsikringsselskapene har ulike pakker spesielt tilpasset borettslag, og mange er ikke klar over forskjellene på en separat bygningsforsikring og borettslagforsikring. Sistnevnte har nemlig inkludert ansvarsforsikring, dugnadsforsikring og juridisk dekning, i tillegg til den lovpålagte bygningsforsikringen.  Det får du ikke med en ren bygningsforsikring. 

En forsikring for borettslag eller sameie bør derfor dekke grunnleggende behov som:

  • Bygningsforsikring
  • Felleskostnader ved skader
  • Ulykkesforsikring 
  • Skadedyrsforsikring
  • Styreansvarsforsikring
  • Rettshjelp

Det er viktig å merke seg at behovet for forsikring kan variere avhengig av de spesifikke forholdene i borettslaget eller sameiet, så det er verdt å vurdere om det er behov for ekstra dekning.

Finn den billigste og beste forsikringen for borettslag

Å sammenligne tilbud fra flere forsikringsselskaper er en effektiv måte å finne den beste forsikringen på. Dette kan gjøres enklere ved å bruke Fornye.no. Da får du tilbud fra flere ulike selskaper og kan sammenligne disse sammen med resten av styret, slik at dere sammen kan velge den forsikringen som passer best for dere. 

Her er noen gode råd for å spare penger på forsikring for borettslag og sameie:

  • Sammenlign tilbud fra flere selskaper. 
  • Samle alle forsikringer hos ett selskap. Da kan du få attraktive samlerabatter. 
  • Velg en høyere egenandel. Om borettslaget har råd til å dekke en større del av tapet selv, kan dette lønne seg. 
  • Vær nøye med å kartlegge riktig verdi på felles innbo. Betaler du for lite risikerer du manglende dekning, betaler du for mye er det penger ut av vinduet. Oppdater verdien minst en gang i året. 
  • Vurder om tilleggsdekninger er nødvendige, eller om ting dekkes tilstrekkelig av andre forsikringer.

Hvordan velger du det rette forsikringsselskapet?

Å velge det rette forsikringsselskapet handler naturligvis om mer enn bare å finne den laveste prisen. Det er også viktig å vurdere kvaliteten på kundeservice og kundetilfredshet, og ikke minst dekningen du kan få. 

Her er faktorer du bør vurdere når dere velger en forsikring for borettslaget:

  • Dekning: Sjekk hva forsikringen dekker og hva som eventuelt er unntatt eller begrenset. Se spesielt etter om forsikringen har god dekning for skader på rør, ventilasjon, ledninger, heis, garasjeanlegg og tekniske installasjoner, da disse kan være meget kostbare å reparere. Du bør også se om forsikringen dekker fellesinnbo, utstyr og aktiviteter i regi av- eller på borettslagets område. 

  • Egenandel: Sjekk hvor stor egenandelene er ved skader. En lavere egenandel betyr som regel høyere premie, så her må styret avgjørse hvor mye de kan betale selv når noe skjer. 

  • Oppfølging: Sjekk hvordan forsikringsselskapet håndterer skademeldinger, klager og ikke minst utbetalinger. Rask respons er som regel alltid viktig når noe går galt i borettslaget. 

  • Pris: Prisen har selvsagt mye å si. Du bør alltid sammenligne priser fra ulike selskaper opp mot dekningen og egenandelen.

Vedlikehold og oversikt er gull verdt

Er det et område der borettslag virkelig kan spare penger, så er det på vedlikeholdet. En god vedlikeholdsplan som gir oversikt over hva som må gjøres, og en årlig gjennomgang av risiko, kan bety sparte forsikringspenger.

Det trenger heller ikke å være så veldig komplisert.

Når styret møtes kan dere spørre gruppa om følgende: 

  • Hva utgjør en risiko? Dette kan være alt fra falleferdige takplater i oppgangen til et tre som burde ha vært fjernet i fjor, og som nå risikerer å velte over parkerte biler, eller gamle rør som bør byttes ut. Det kan også være ting som eldre varslingssystemer, der utbytte til mer moderne systemer kan minimere risikoen for både lekkasje og brann. 

  • Hva kan vi gjøre som styre for å forhindre skader og ulykker? Styre kan for eksempel ta en runde for å sjekke rømningsveier, brannslukningsapparater og røykvarslere, sjekke at gangveier er ryddige og at fellesområdene er sklisikre på vinteren. 

  • Hvordan kan vi begrense skadeomfanget hvis ulykker skjer? Kan borettslaget for eksempel investere i hjertestarter og sørge for oppdaterte beredskapsplaner hvis noe skjer? Hvem skal gjøre hva, og hvordan skal man reagere på ulike hendelser?

Forebygg vannskader

Hele sju av ti skader i borettslag og sameier er vannskader, ifølge forsikringsbransjen selv, så dette ønsket vi å dedikere en hel del til. Forebygging her kan dere nemlig spare mye på når dere velger forsikring for borettslag.

Vannskader er både kostbare og krever mye arbeid for å rette opp, men med godt vedlikehold kan de fleste slike skader forebygges. Derfor bør alle borettslag sørge for jevnlige inspeksjoner og utbedring av skader på vannrør i bygget. Det kan være behov for å spyle avløpsrør slik at man forebygger lekkasjer og rørbrudd. 

Har bygget et gammelt røranlegg bør man definitivt vurdere å bytte det ut. Du bør også merke alle stoppekraner, rør og sprinkleranlegg i bygget, og vannlekkasje bør ha en prioritert plass i enhver beredskapsplan, slik at man vet hva som skal til for å stoppe en lekkasje raskest mulig. Man bør også installere automatiske lekkasjestoppere i alle rom med vannrør, dersom det mangler sluk.

Grep for godt vedlikehold av bygget er noe av det mest lønnsomme dere som styre kan gjøre. Det kan senke prisen på forsikringen betydelig, og spare styret for mye hodebry.

Bildekilder: Bob & iStock.com

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern