I denne guiden ser vi nærmere på hva du må vite før du velger husforsikring for ditt borettslag, og hva dere må betale.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert 28. oktober 2024
Husforsikring er gjerne noe man forbinder med eneboliger, men også borettslag trenger en husforsikring. Denne skal dekke uventede skader, naturskader og hærverk. Fordi borettlag ofte har mange enheter og er utsatt for større risiko enn eneboliger, er det naturligvis også et annet prisbilde vi må se på enn for privatpersoner.
Men selv om husforsikring til borettslag altså koster mer enn for eneboliger, er det gode muligheter for å spare på forsikringene også her. Om borettslaget slo til på den første og beste forsikringen, som senere ble liggende å støve ned i skuffen, er det definitivt på tide å vurdere om dere bør bytte forsikring.
Sjekk testen: Vil du heller lese om husforsikring for privatbolig?
Lojalitet lønner seg nesten aldri i forsikringsverdenen, og ved å undersøke om deres forsikring er utdatert, overpriset eller mangler god nok dekning, kan dere spare både penger og sene kvelder med hodebry for styret hvis noe skulle skje.
En husforsikring for borettslag har i oppgave å dekke skader på bygningen og fellesarealer. En god husforsikring bør også dekke rør og elektriske anlegg, men husk at alle selskaper har ulike betingelser, så her bør dere gå grundig til verks som styre før dere slår til.
En husforsikring for borettslag dekker ikke innbo. En komplett borettslagforsikring vil derimot dekke felleseid innbo, og det kan derfor lønne seg å forsikre borettslaget på den måten, fremfor å velge enkeltstående forsikringer.
Husforsikring for borettslag skal dekke skader på bygningen eller fellesarealer som oppstår ved:
Skader som oppstår på bygningen, eiendeler eller uteområder, f.eks. på grunn av vannlekkasje, naturskader eller innbrudd
Skader som følge av håndverkerfeil
Bekjempelse av skadedyr
Styreansvarsforsikring
Ulykkesforsikring som dekker aktiviteter på området, slik som dugnad og lek
Den bør også dekke skader på felles røranlegg og elektriske systemer
Hvor mye deres borettslag må ut med for en husforsikring avhenger både av hvilken dekning dere ønsker, antall boenheter og selvsagt hvilket forsikringsselskap dere velger. Derfor bør dere som styre alltid vurdere ulike tilbud og sammenligne forsikringer fra flere selskaper hos Fornye.no.
Med det sagt, er det vanlig at det koster mellom 100 – 600 kroner i måneden per beboer. Dette er et stort spenn, og her vil faktorene vi har nevnt overfor avgjøre i hvilken ende av skalaen dere havner.
Det er flere tiltak dere kan gjøre for å spare penger på husforsikring for borettslag.
Først og fremst er det viktig at man sammenligner og fornyer forsikringer med jevne mellomrom. Du vet hva man sier – det er dumt å betale for mye – og det gjelder ikke minst når du velger forsikring.
Dette er en slags universalregel i forsikringsbransjen: om dere slår sammen flere forsikringer hos samme selskap, tilbyr de nesten alltid en bedre pris – en såkalt samlerabatt. Her er det mye penger å spare, så før du bytter forsikringsselskap bør du sammenligne pristilbud og sjekke om dere kan få samlerabatt.
Å velge den rette egenandelen på deres husforsikring for borettslag, kan også føre til mye besparelse, men dette er en balanse mellom potensiell risiko og lavere pris. En egenandel kan variere stort, og i visse tilfeller være på mangfoldige tusenlapper.
Jo høyere egenandel dere går for, jo mindre betaler dere for forsikringen. Som et eksmpel kan vi ta en skade på 10 000 kroner. Med en egenandel på 4000 kroner kan dere få 6000 i erstatning. Resten må dekkes selv.
På lang sikt kan det ofte lønne seg å velge høy egenandel, fordi man da ender opp med å betale mindre til forsikringen. Penger spart er penger tjent, og disse kan settes tilside for å dekke eventuelle skader som oppstår.
Å sørge for jevnlig vedlikehold og risikoreduserende tiltak i borettslaget kan også senke premien betraktelig.
Risiko er det grunnleggende utgangspunktet for alle forsikringsselskaper. Gjennomfør sikkerhets- og vedlikeholdstiltak som minimerer risikoen, så reduserer dere også premien. Dette kan inkludere alt fra vedlikehold av fellesområder og bygninger, itl installering av bedre brannvarsling, sprinkleranlegg og innbruddsalarm, eller tilsyn av vekter.
Vannskader er en av de største kostnadene for forsikringsselskaper. Dermed kan utbytte av gamle røranlegg, installasjon av vannstoppventiler, god drenering og forebyggende inspeksjoner, alle bidra til å senke prisen på en husforsikring.
Brannsikring er naturligvis lovpålagt, men man kan strekke seg ut over dette ved å fornye brannsikre dører, gjøre brannslukkingsutstyr enda mer tilgjengelig, og sørge for å ha et moderne brannvarslingsanlegg.
Å ha god dokumentasjon for alle risikoreduserende tiltak er viktig for å senke prisen på forsikringen. Kan du vise til en rekke gode og gjennomførte tiltak, kan prisen også reduseres.
Husforsikring for borettslag er ikke til å unngå, men selv om disse koster betraktelig mer enn for eneboliger, er det mye man kan gjøre for å spare på forsikringen. Hvis styret er flinke til å foreta en jevnlig vurdering av forsikringene sine, kan man sørge for at de hverken blir utdatert, overpriset eller dekker for lite.
Leo Lunde skriver om finans med spisskompetanse på finans og forsikring. Mye av arbeidet hans har blitt publisert på nettaviser som Nettavisen og Canariavisen.
Innholdsfortegnelse
Vi er en uavhengig sammenligningstjeneste finansiert av våre samarbeidspartnere. Vi har som mål å hjelpe deg med å ta bedre økonomiske valg ved å tilby interaktive verktøy, publisere objektivt og originalt innhold, og gi deg muligheten til å undersøke og sammenligne informasjon helt gratis - slik at du kan ta økonomiske avgjørelser enklere.
Tilbudene på denne siden kommer fra våre samarbeidspartnere, og dette samarbeidet kan påvirke både hvordan produktene vises og deres rangering i ulike kategorier. Vi inkluderer alle forsikringsselskapene i Norge, og informasjonen om dem oppdateres daglig gjennom vårt samarbeid med Finansportalen og våre egenutviklede verktøy. Vennligst merk at vårt samarbeid kan påvirke rangeringen av forsikringsleverandørene.