Sammenlign avtaler på strøm og bytt til en billigere avtale.
Les mer
Vi samler inn alle tilgjengelige strømavtaler direkte fra Forbrukerrådet og kombinerer dette med prisdata fra ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) for å beregne nøyaktige nasjonale strømpriser.
For å gi deg det mest presise bildet av hva strømmen faktisk vil koste, tar vår prisberegning hensyn til alle relevante variabler som påvirker din strømregning. Dette inkluderer både påslag, fastbeløp og områdepriser, slik at du enkelt kan sammenligne de faktiske kostnadene mellom ulike leverandører og velge den avtalen som passer best for deg.
Det tar vanligvis 14 dager å bytte strømleverandør. Den nye leverandøren tar seg av hele bytteprosessen, så du trenger ikke gjøre noe etter at du har signert den nye avtalen.
En spotprisavtale følger strømprisen i markedet time for time. Du betaler den faktiske prisen strømmen handles for på kraftbørsen Nord Pool, pluss et påslag til strømleverandøren. Dette er vanligvis den mest fordelaktige avtaletypen over tid, siden du slipper å betale ekstra for at strømleverandøren skal sikre prisen for deg.
En plussprisavtale er en type strømavtale der du betaler en fast prosentandel eller et fast beløp i påslag over spotprisen. Med andre ord er prisen du betaler basert på den aktuelle markedsprisen (spot) pluss et avtalt påslag fra leverandøren.
I tillegg til påslaget per kilowattime har mange plussprisavtaler også et fast månedsbeløp. Fordelen med denne avtaletypen er at den er transparent og enkel å forstå - du vet nøyaktig hvor mye ekstra du betaler over spotprisen. Over tid kan dette være en god løsning for deg som ønsker en balanse mellom forutsigbarhet og markedstilpassede priser.
Det finnes ikke én strømleverandør som er "best" for alle, siden ulike husstander har forskjellige behov. Her er hva du bør vurdere for å finne den beste leverandøren for deg:
Pris er selvsagt viktig, men sammenlign totalkostnaden - både påslag, fastbeløp og selve strømprisen. En leverandør med lavt påslag kan ha høyt fastbeløp, som gjør den dyrere totalt sett.
Kundeservice og brukervennlighet er også viktige faktorer. Noen verdsetter god telefonsupport, mens andre foretrekker selvbetjening via app eller nettside.
Fastprisavtaler lønner seg sjelden over tid, sammenlignet med spotprisavtaler. Dette er fordi strømleverandøren tar seg ekstra betalt for å sikre deg en fast pris - de må nemlig gardere seg mot prissvingninger i markedet.
Med en fastprisavtale betaler du i praksis et risikopåslag for forutsigbarhet. Historisk sett har spotprisavtaler vært rimeligere enn fastprisavtaler over lengre perioder. Selv i perioder med høye strømpriser vil spotpris ofte være det mest økonomiske valget, siden fastprisavtalene da gjerne prises enda høyere for å ta høyde for usikkerheten i markedet.
Strøm, eller elektrisk energi, er en form for energi som oppstår når elektroner beveger seg gjennom et materiale som kan lede elektrisitet. I Norge får vi mesteparten av strømmen vår fra vannkraft, der vann fra høytliggende magasiner faller ned og driver turbiner som produserer elektrisitet.
Strøm er helt grunnleggende i dagens samfunn og brukes til det meste i hverdagen vår - fra oppvarming og belysning til å drive elektroniske apparater. Den måles i kilowattimer (kWh), som forteller hvor mye energi du bruker over tid. For eksempel vil en panelovn på 1000 watt (1 kW) som står på i én time, bruke 1 kWh strøm.
Du finner ditt målernummer (også kalt målepunkt-ID) på flere måter:På strømregningen din - det står vanligvis tydelig oppført på fakturaen fra nettselskapet eller strømleverandøren. I Elhub-portalen - logg inn på elhub.no med BankID, så finner du målernummeret ditt der.Via nettselskapet ditt - logg inn på "Min side" hos ditt lokale nettselskap, eller ta kontakt med deres kundeservice. Målernummeret er et 18-sifret nummer som er unikt for din strømmåler. Dette trenger du blant annet når du skal bytte strømleverandør.
Oppvarming er den desidert største strømforbrukeren i norske boliger og står for rundt 55-60% av det totale forbruket. Dette inkluderer panelovner, varmepumper, gulvvarme og ikke minst varmtvannstanken, som alene bruker 15-20% av all strømmen i en gjennomsnittlig bolig.
Resten av strømforbruket går hovedsakelig til hvitevarer og elektronikk som komfyr, vaskemaskin, tørketrommel, kjøleskap, fryser, TV og datamaskiner. Siden oppvarming utgjør den største delen av strømregningen, er det her du kan spare mest - for eksempel kan én grad lavere innetemperatur redusere oppvarmingskostnadene med omkring 5%.
AMS-måleren (Avansert Måle- og Styringssystem) er din digitale strømmåler som er installert der hovedsikringene dine er plassert, ofte i sikringsskapet eller på utsiden av boligen. Denne moderne måleren sender automatisk strømforbruket ditt til nettselskapet hver time.
Måleren har et display som viser aktuelt strømforbruk, og den gir deg bedre oversikt over strømforbruket ditt enn de gamle, manuelle målerne. Med en AMS-måler slipper du å lese av målerstanden selv, og du får mer nøyaktige strømregninger basert på faktisk forbruk i stedet for estimater.
For å si opp strømavtalen din er det bare å kontakte den nye strømleverandøren du ønsker å bytte til. De tar seg av hele oppsigelsesprosessen for deg, inkludert å si opp din gamle avtale.
Vil du bare si opp uten å bytte til en ny leverandør, kontakter du bare din nåværende strømleverandør direkte via telefon, e-post eller deres nettsider. Oppsigelsestiden er normalt 14 dager, men sjekk avtalevilkårene dine da dette kan variere, spesielt hvis du har en fastprisavtale med bindingstid.
Nettleie er det du betaler for å få strømmen transportert hjem til deg gjennom strømnettet. Dette beløpet går til ditt lokale nettselskap som bygger og vedlikeholder strømnettet i ditt område.
Nettleien består vanligvis av to deler: Et fast månedsbeløp og et forbruksavhengig beløp basert på hvor mye strøm du bruker. De fleste nettselskapene har også innført effektbasert nettleie, som betyr at prisen påvirkes av hvor jevnt du bruker strømmen. Du betaler mindre hvis du sprer strømforbruket utover døgnet i stedet for å bruke mye strøm samtidig.
Norge er delt inn i fem prisområder (NO1-NO5) for å håndtere begrensninger i strømnettet og sikre en mer effektiv kraftforsyning. Denne inndelingen gjenspeiler de fysiske mulighetene for å transportere strøm mellom ulike deler av landet.
Hovedårsakene til denne inndelingen er at det produseres ulike mengder strøm i forskjellige deler av landet, og at overføringskapasiteten mellom områdene er begrenset. For eksempel har Vestlandet og Nord-Norge mye vannkraftproduksjon, mens Østlandet har høyere forbruk.
Når det ikke er mulig å transportere nok strøm mellom områdene, oppstår det prisforskjeller. Dette systemet bidrar til å balansere tilbud og etterspørsel i hver region og gir signaler om hvor det er behov for å bygge ut mer nettkapasitet eller kraftproduksjon.
De mest effektive måtene å spare strøm på er knyttet til oppvarming og varmtvann, siden dette står for mesteparten av strømforbruket. Senk innetemperaturen med 1-2 grader, bruk varmepumpe fremfor panelovner, steng av varmen i ubrukte rom og reduser temperaturen på varmtvannstankeren til 75 grader. Kortere dusjer og vasking på lavere temperatur gir også god effekt.
I hverdagen kan du spare ved å slå av lys i tomme rom, bytte til LED-pærer, skru av apparater på standby og bruke tidsur for å styre strømforbruket. Men den største besparelsen får du ofte ved å sjekke at du har en konkurransedyktig strømavtale - sammenlign priser jevnlig og bytt leverandør hvis du finner en bedre avtale.
Nord Pool er den nordiske kraftbørsen der strøm kjøpes og selges som en vare. Her fastsettes strømprisen time for time basert på tilbud og etterspørsel i markedet. Dette systemet fungerer som et møtepunkt der kraftprodusentene selger strømmen sin, og strømleverandørene kjøper den for å levere til sine kunder.
Prisen som settes på Nord Pool kalles "spotpris" og påvirkes av mange faktorer som værforhold, mengde vann i vannmagasinene, hvor mye strøm som produseres fra andre kilder som vind og sol, og forbruket i de ulike regionene. Når du har en spotprisavtale, er det disse prisene fra Nord Pool, pluss et påslag fra din strømleverandør, som bestemmer hva du betaler for strømmen.
Timespot er strømprisen som fastsettes for hver enkelt time på strømbørsen Nord Pool. Dette betyr at strømprisen varierer gjennom døgnet, og med en timespotavtale betaler du nøyaktig den prisen som gjelder for de timene du bruker strømmen.
En kilowattime (kWh) er et mål på strømforbruk som forteller hvor mye elektrisk energi du bruker over tid. For å gjøre det enkelt å forstå: Hvis du bruker et elektrisk apparat på 1000 watt (1 kilowatt) i én time, har du brukt én kilowattime med strøm.
Strømprisen stiger typisk om vinteren av to hovedgrunner knyttet til tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet. For det første øker strømforbruket betydelig i de kalde månedene siden vi bruker mer strøm til oppvarming av boliger og bygninger. En gjennomsnittlig norsk husholdning bruker omtrent dobbelt så mye strøm i vintermånedene som om sommeren.
Samtidig reduseres ofte tilgangen på kraft om vinteren. Vannkraft, som er vår viktigste strømkilde, påvirkes av at tilsiget til vannmagasinene er lavere når nedbøren kommer som snø i stedet for regn. I tillegg produserer solceller mindre strøm på grunn av kortere og mørkere dager. Når etterspørselen øker samtidig som tilgangen blir mer begrenset, fører dette naturlig til høyere priser i markedet.
Gjennomfakturering betyr at du får én samlet regning for både strømforbruk og nettleie, i stedet for to separate regninger. Med gjennomfakturering sender strømleverandøren din én felles faktura som inkluderer både strømkostnaden og nettleien, selv om nettleien egentlig går til det lokale nettselskapet.
En strømregning består av tre hovedkostnader:
Selve strømmen: Dette er prisen du betaler for strømforbruket ditt, som består av spotprisen fra kraftbørsen Nord Pool pluss et påslag fra strømleverandøren. Mange leverandører har også et fast månedsbeløp i tillegg til forbruksprisen.
Nettleie: Dette er betalingen til det lokale nettselskapet for å transportere strømmen hjem til deg. Nettleien består vanligvis av et fastbeløp og et forbruksavhengig beløp basert på hvor mye strøm du bruker og når på døgnet du bruker den.
Offentlige avgifter: Dette inkluderer merverdiavgift (MVA) og strømavgift (forbruksavgift). I noen områder av landet, som Nord-Norge og deler av Trøndelag, er det fritak for MVA på strøm.
Norge er delt inn i fem strømregioner. De tre strømregionene i Sør-Norge har vanligvis høyere strømpriser enn Midt- og Nord-Norge. Områdene er delt inn på Nord-Norge, Midt-Norge, Vest-Norge, Sørøst-Norge og Sørvest-Norge
Kartet viser deg hvordan områdene i Norge er delt inn i forskjellige prissoner. På kartet ser du dagens gjennomsnittspris og prisforskjellen fra gårdagens gjennomsnitt. Prisene inkluderer MVA, utenom Nord-Norge som er fratatt moms på strøm.