Livsforsikring er synonymt med gjeldsforsikring. I tilfelle et familiemedlem skulle gå bort, kan livsforsikring bidra til å lette den økonomiske byrden i etterkant av tapet.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert 28. august 2024
Har du noen gang tenkt på hvordan det vil gå med dine nærmeste hvis du dør? Det kan høres morbid ut, men selv i sorgtunge øyeblikk må livet gå videre. Huslån må betales, barna må ha klær, og mat må handles inn. Når en av familiens inntekter plutselig faller bort, kan dette by på store økonomiske utfordringer, og det kan gjøre en vanskelig tid enda vanskeligere.
Med en livsforsikring sikrer du at etterlatte får økonomisk trygghet, også etter at du dør, slik at familien kan beholde hus, hjem og en viss levestandard, selv om en inntekt faller bort.
Livsforsikring er en type forsikring som gir deg eller dine etterlatte en økonomisk erstatning hvis du dør eller blir alvorlig syk. Hensikten med livsforsikring er å sikre at du eller dine nærmeste kan opprettholde en god levestandard selv om du mister inntekten din.
Det finnes ulike typer livsforsikring, som for eksempel dødsrisikoforsikring, uføreforsikring og kritisk sykdomsforsikring. Hvilken type og hvor stor utbetaling du trenger, avhenger av din personlige situasjon, som for eksempel alder, familie, gjeld og sparing.
Frende
Storebrand
IF Skadeforsikring
Behovet varierer selvsagt basert på individuelle omstendigheter, men her er noen av de vanligste grunnene til at folk velger å forsikre sitt eget liv:
Hvis du har barn eller andre som er økonomisk avhengig av deg, kan en livsforsikring gi dem en viktig økonomisk støtte om du skulle gå bort.
Hvis du har betydelig gjeld, inkludert boliglån, kan en livsforsikring sikre at de etterlatte ikke blir etterlatt med en umulig gjeldsbyrde.
Dersom du og din partner har felles lån, kan en livsforsikring bidra til å håndtere lånet ved dødsfall. Uten dette risikerer gjenlevende partner å måtte selge boligen for å håndtere gjelden.
En person mellom 25 og 30 år betaler i snitt rundt 2000 kroner i året for livsforsikring, mens en person mellom 40 og 45 år betaler mellom 3500 og 4500 kroner i året. For en person over 55 år kan prisen være over 12000 kroner i året. Disse prisene kan variere mellom ulike forsikringsselskaper og avhenger også av individuelle forhold.
En livsforsikring er en forsikring som gir en engangsutbetaling til de etterlatte hvis den forsikrede dør. Prisen avhenger av en rekke faktorer, men alder, helse, røykevaner, yrke og forsikringssum her viktige påvirkere. Kort sagt kan vi si at jo yngre og friskere man er, jo billigere er det å tegne forsikringen. Derfor er det lurt å slå til tidlig, og ikke vente til man blir eldre.
Nysjerrig på hva husforsikring dekker? Sjekk ut denne guiden.
I tillegg til helse og livsstil er det en rekke andre faktorer som forsikringsselskaper vurderer når de fastsetter premien for en livsforsikring:
Alder: Generelt vil forsikringspremien være høyere jo eldre du er. Dette skyldes at sannsynligheten for helseproblemer øker med alderen.
Yrke: Noen yrker har høyere risiko enn andre. Hvis du jobber i et farlig yrke, kan dette føre til høyere premier.
Fritidsaktiviteter: Risikable hobbyer, som fallskjermhopping eller fjellklatring, kan også føre til høyere premier.
Selv om livsforsikring er en viktig forsikring du absolutt bør vurdere, kan det også være en kostbar investering. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å spare penger på livsforsikring, uten å ofre kvaliteten eller dekningen. Her er noen tips:
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper. Fokuser først og fremst på dekningen du trenger, og deretter på pris.
Velg riktig forsikringssum. Ikke alle familier vil ha behov for millionutbetalinger ved et dødsfall. Om du har lite gjeld kan du f.eks. vurdere en lavere utbetaling. Har du derimot en familie med høye utgifter og høy levestandard, bør du ikke ha like stort fokus på pris.
Velg en forsikring som passer din økonomi. Noen krever årlige innbetalinger, andre månedlige.
Tenk nøye over din livssituasjon. Det finnes ulike typer livsforsikring. En risikoforsikring gir f.eks. kun utbetaling ved død, mens kapitalforsikring og livrente gir utbetaling både ved død og når du når en viss alder. Derfor er risikoforsikring vanligvis den billigste livsforsikringen du kan velge, men for mange vil en kapitalforsikring og livrente gi mer forutsigbarhet i fremtiden.
Sjekk med arbeidsgiver eller fagforeningen din. Mange har gruppeforsikringer med gunstige premier og bedre vilkår enn man kan få alene.
Sjekk med forsikringsselskapene om du kan få samlerabatt hvis du kombinerer flere ulike forsikringer hos samme selskap. Ofte kan denne rabatten være betydelig.
Slutt å røyke. Røykevaner påvirker premien din betraktelig, fordi du har større sjanse for å dø som røyker.
Forskjellige forsikringsselskaper kan ha forskjellige vilkår, dekning og priser, så det er viktig å sammenligne forskjellige tilbud før du tar en avgjørelse. Du vil tross alt ha den beste dekningen til best mulig pris. Se derfor nøye på alle betingelsene, les det med liten skrift og ha tunga rett i munnen når du sammenligner. Hos Fornye.no kan du enkelt sammenligne alle typer forsikringer fra ulike selskaper. Vi gir deg tilbud fra flere selskaper på en gang, slik at du i ro og mak kan velge det beste.
Leo Lunde skriver om finans med spisskompetanse på finans og forsikring. Mye av arbeidet hans har blitt publisert på nettaviser som Nettavisen og Canariavisen.
Innholdsfortegnelse
Vi er en uavhengig sammenligningstjeneste finansiert av våre samarbeidspartnere. Vi har som mål å hjelpe deg med å ta bedre økonomiske valg ved å tilby interaktive verktøy, publisere objektivt og originalt innhold, og gi deg muligheten til å undersøke og sammenligne informasjon helt gratis - slik at du kan ta økonomiske avgjørelser enklere.
Tilbudene på denne siden kommer fra våre samarbeidspartnere, og dette samarbeidet kan påvirke både hvordan produktene vises og deres rangering i ulike kategorier. Vi inkluderer alle forsikringsselskapene i Norge, og informasjonen om dem oppdateres daglig gjennom vårt samarbeid med Finansportalen og våre egenutviklede verktøy. Vennligst merk at vårt samarbeid kan påvirke rangeringen av forsikringsleverandørene.