Uføreforsikring. Et tema som kanskje ikke høres veldig spennende ut, men som er veldig viktig. Har du noen gang tenkt på hva som skjer hvis du blir syk eller skadet og ikke kan jobbe lenger? Hvordan skal du sikre deg og familien din økonomisk i en slik situasjon? For mange er uføreforsikring svaret, og det er ikke uten grunn.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert 28. august 2024
Sammenlign forsikringer hos Fornye.no.
Sjekk betingelsene nøye.
Vurder din økonomiske situasjon og risikovilje.
Billigst er ikke alltid best. Se etter dekningen du trenger til best mulig pris.
En uføreforsikring gir en månedlig utbetaling hvis du blir ufør.
Hvor mye du får utbetalt avhenger av din forsikringsavtale.
Utbetalingen kommer i tillegg til den offentlige uføretrygden
Uføreforsikring er ikke det samme som uføretrygd, som kommer fra NAV.
Du kan motta begge deler om du blir ufør, slik at du får større økonomisk frihet ved sykdom.
I Norge har vi et av verdens beste offentlige sikkerhetsnett om vi blir syke. Men likevel kan langvarig uførhet føre til store økonomiske omveltninger for norske familier.
Selv om du kan få uføretrygd fra Folketrygden i Norge, tilsvarer denne inntekten bare 66 prosent av en årsinntekt, og kan aldri overstige seks ganger Folketrygdens grunnbeløp (G). I 2023 er 1 G 118 620 kroner, som betyr at du ikke kan få utbetalt mer enn 711 720 kroner i året – uansett hvor høy inntekten din var før.
Om du har et stort hus, er vant til å ha høy inntekt og har flere personer å forsørge, er det lett å forstå hvordan et inntektstap kan ramme hardt. Uføreforsikringens mål er derfor at du får utbetalt et tillegg til den offentlige trygden, hvis du skulle bli varig ufør. Det lar deg opprettholde en viss levestandard.
Det finnes mange forskjellige typer uføreforsikringer på markedet, og de varierer i pris, vilkår og dekningsgrad. Noen gir deg utbetaling hvis du blir 50% arbeidsufør, mens andre krever at du blir 100% arbeidsufør. Du kan få utbetaling fra første dag du blir arbeidsufør, mens andre har en karenstid på flere måneder. Enkelte selskaper gir deg utbetaling til du fyller 67 år, mens andre slutter å gi deg utbetaling når du fyller 60 år.
Den offentlige uføretrygden gir deg en månedlig utbetaling hvis du blir arbeidsufør. Det samme gjelder uføreforsikringen, som kan begynne utbetalingen etter 12 måneders sykemelding og innvilget uføregrad. Hvor stor uføregrad forsikringen krever, varierer. Derfor er det utrolig viktig å sjekke betingelsene og lese det med liten skrift. Uføreforsikringer kan typisk kjøpes fra du er 18 til 50 år, og beholdes frem til du er 67 år og går av med pensjon.
Det er også viktig å ha i bakhodet at du må betale skatt på utbetalingen fra forsikringsselskapet. Denne skattelegges som inntekt.
Det finnes flere muligheter til å spare gode penger på uføreforsikring, slik at de enten blir billigere eller gir deg bedre dekning. Derfor er det utrolig lurt å sammenligne ulike tilbud fra forskjellige selskaper før du bestemmer deg for hvilken du vil ha.
Hos Fornye.no kan du sammenligne forsikringer fra flere ulike selskaper, og la de konkurrere om deg som kunde. Alt du må gjøre er å sammenligne og velge den beste og billigste forsikringen som dekker det du ønsker.
Sjekk om arbeidsgiveren din tilbyr uføreforsikring
Fagforeningsmedlemskap kan gi medlemspriser og fordeler.
Slå til når du er ung og frisk.
Søk på forsikringstilbud via Fornye.no
Mange arbeidsgivere tilbyr i dag en såkalt gruppelivsforsikring med uførekapital, der livsforsikring og uføreforsikring kommer samlet til en god pris. Du kan også få støtte gjennom ulike selskaper, slik som KLP.
Å være medlem i en fagforening kan også lønne seg, ettersom disse ofte har egne medlemspriser og fordeler.
Størst og best mulighet til å spare mye på en uføreforsikring, er imidlertid å slå til mens du enda er ung og frisk. Da er prisen lavest og du kan finne noen virkelig gode avtaler hos forsikringsselskapene. Bare husk å sammenligne vilkår og pris her på Fornye først, slik at du aldri går glipp av det beste tilbudet.
Uføreforsikringen bør du tegne tidlig i karrieren din. Det er spesielt viktig om du har boliglån og familie, fordi økonomien din allerede er lite fleksibel i ung alder. Konsekvensene at å miste inntekten kan derfor være store.
Tegn tidlig: Spesielt hvis du har familie og boliglån.
Tegn selv med fleksibel økonomi: Inntektstap kan fortsatt ramme hardt.
Høy inntekt? Forsikring er ekstra viktig for å sikre inntektsnivået ditt.
Med alderen blir økonomien gjerne mer fleksibel. Gjeld nedbetales, barna blir eldre og flytter ut, og du har kanskje oppsparte midler i bakhånd. I tillegg har du trolig klatret på lønningslistene siden du var ung, og dette kan gi bedre utbetalinger fra Folketrygden.
Likevel kan inntektstap fortsatt ramme hardt om man blir ufør, og det er spesielt sant for deg med høy inntekt – og som risikerer et større inntektstap om du blir syk eller varig skadet. Vårt råd er derfor å alltid ha en uføreforsikring, hvis økonomien din tillater det.
Når du skal sammenligne forskjellige uføreforsikringer, er det viktig å se på flere faktorer. Disse inkluderer blant annet premien (prisen på forsikringen), hvilke vilkår forsikringen har, og hvilke situasjoner den dekker. Enkelte forsikringer kan også ha ventetid – såkalt karenstid – før de begynner å betale ut, og det er viktig å være klar over dette.
Husk at den billigste forsikringen ikke nødvendigvis er den beste. Den viktigste faktoren er at forsikringen gir deg den dekningen du trenger, men til best mulig pris, naturligvis!
Du bør også ha din egen økonomiske situasjon i bakhodet her, og tenke nøye over hva slags risiko du er villig til å ta.
Pris på uføreforsikring varierer avhengig av flere faktorer, som alder, yrke, helse og hvor mye du vil ha utbetalt hvis du blir ufør. Generelt sett er det billigere å tegne når du er ung og frisk, enn når du er eldre og har høyere risiko for å bli ufør.
For eksempel kan en 25 år gammel sykepleier betale rundt 200 kroner i måneden for en uføreforsikring som gir henne 20 000 kroner i måneden hvis hun blir 100 prosent ufør. En 45 år gammel snekker kan derimot betale rundt 600 kroner i måneden for en tilsvarende forsikring. Dette skyldes at snekkeren har et mer fysisk krevende yrke og en høyere sannsynlighet for å bli ufør enn sykepleieren.
Etterhvert som du får en bedre og mer stabil økonomi kan det også lønne seg å øke forsikringssummen. Da betaler du en høyere premie hvert år, og det kan hende du må gjennom en ny helsevurdering også. Samtidig kan dette øke utbetalingen du får, hvis det verste skulle skje.
Hvis du allerede har en sykdom, kan dette påvirke forsikringsvilkårene. Forsikringsselskapet vil vurdere din helsetilstand og bestemme om de vil forsikre deg, og om så, til hvilken pris. I noen tilfeller kan de nekte å forsikre deg, eller de kan ekskludere sykdommer du allerede har fra forsikringsdekningen.
Uføreforsikringen kan virkelig gjøre en forskjell dersom du skulle bli varig ufør, spesielt om du er ung eller har høy inntekt. Selv om Norge har et robust sikkerhetsnett, byr det å bli ufør på store utfordringer. En uføreforsikring er tillegget som gjør slike situasjoner enklere, go kommer på toppen av den offentlige uføretrygden. For å finne den beste og billigste uføreforsikringen som dekker dine behov bør du alltid sammenligne forsikringer fra flere selskaper hos Fornye.no – det er nemlig dumt å betale for mye.
Leo Lunde skriver om finans med spisskompetanse på finans og forsikring. Mye av arbeidet hans har blitt publisert på nettaviser som Nettavisen og Canariavisen.
Innholdsfortegnelse
Vi er en uavhengig sammenligningstjeneste finansiert av våre samarbeidspartnere. Vi har som mål å hjelpe deg med å ta bedre økonomiske valg ved å tilby interaktive verktøy, publisere objektivt og originalt innhold, og gi deg muligheten til å undersøke og sammenligne informasjon helt gratis - slik at du kan ta økonomiske avgjørelser enklere.
Tilbudene på denne siden kommer fra våre samarbeidspartnere, og dette samarbeidet kan påvirke både hvordan produktene vises og deres rangering i ulike kategorier. Vi inkluderer alle forsikringsselskapene i Norge, og informasjonen om dem oppdateres daglig gjennom vårt samarbeid med Finansportalen og våre egenutviklede verktøy. Vennligst merk at vårt samarbeid kan påvirke rangeringen av forsikringsleverandørene.