Øk boliglånet med refinansiering

Refinansiering blir mer og mer populært ettersom renten øker, men mange refinansierer boliglånet kort tid etter at de har kjøpt sin første bolig. La oss finne ut hva fordelene med dette er.

Les mer

DEL:

8 MIN LESETID

Oppdatert 4. juli 2024

Skrevet av Leo Lunde

Så hvorfor burde man refinansiere boliglånet?

Dersom du får et behov for å bruke penger til diverse formål, kan det være en god løsning å øke boliglånet ditt. Blant annet kan dette være:

  • Øke boliglån for å pusse opp boligen du eier

  • Øke boliglån for å betale ned gjeld uten sikkerhet

  • Øke boliglån for å frigjøre penger til andre formål

Når du refinansierer boliglånet flytter du i praksis lånet ditt til en annen bank som gir deg bedre vilkår. Hvis du har takket ja til fastrentelån må du betale et gebyr for å kunne terminere din nåværende avtale.

Før vi fortsetter: Hva er forskjellen på refinansiering med sikkerhet, og uten sikkerhet?

Når vi skal refinansiere er det to valg:

  • Refinansiering med sikkerhet: Når du flytter boliglånet ditt (bolig er sikkerhet) til ny bank og får lavere rente.

  • Refinansiering uten sikkerhet: Når du samler smålån, kredittkortgjeld, forbruksgjeld etc i et nytt lån med lavere rente

Dette er forutsetningene for å få økt boliglån

For å få økte boliglånet må du eie en bolig først og fremst. I tillegg må du ha betalt ned en viss del av boliglånet fra før, om ikke boligen har steget mye i verdi. Lånet må være innenfor en ramme av 85% av verdien på boligen.

Dersom du ikke er sikker på hvor mye boligen din egentlig er verdt, bør du få en takstmann til å komme og gjøre en vurdering av boligen.

Friere tøyler med et flexilån

Når man øker boliglånet, krever gjerne banken at pengene skal brukes på et spesifikt formål, for eksempel til oppussing eller nedbetaling av eksisterende gjeld. Ved å ta opp et flexilån vil du stå enda friere med pengene.

Et flexilån kan være et godt alternativ når du trenger penger. I stedet for å øke boliglånet hver gang du ønsker å bruke penger på noe større, kan du benytte flexilånet du har flere ganger.

Et flexilån kan du ha opptil 60% av boligens verdi. Derfor passer denne muligheten best til de som har hatt boligen i lengre tid, eller som har betalt ned mye på boligen. Hvis du skal søke om et flexilån må du vise til en stabil inntekt. Husk at det også vil bli gjort en kredittsjekk av deg før du kan få lånet.

Les også: Billigste refinansiering

Disse fordelene oppnår du ved å øke boliglånet

Det finnes samtidig mange fordeler med å øke boliglånet, i stedet for å ta opp annen forbruksgjeld. Da banken har sikkerhet i boligen, vil renten på boliglånet være mye lavere enn ved andre typer lån. Da blir også kostnaden mye lavere for deg.

Ved å låne opp i bolig for å betale annen dyr forbruksgjeld, som for eksempel forbrukslån og smålån, kan du spare veldig mye penger hver måned. Sammen med mye lavere rente, sparer du i tillegg penger på månedlige innbetalingsgebyrer samtidig som du oppnår en bedre oversikt over egen økonomi.

Du trenger ikke å beholde opprinnelig løpetid

Ved å øke boliglånet for å eksempelvis pusse opp badet eller stuen, trenger du ikke å fortsette med den opprinnelige nedbetalingstiden på boliglånet. Denne er jo gjerne på mellom 25 og 30 år.

Dersom du kan eller vil, kan det være smart å øke terminbeløpene i måneden og heller redusere løpetiden på lånet. Slik betaler du ned den nye stuen din raskere.

Dersom du allerede har hatt boliglånet ditt i mange år, kan du sende inn en søknad om å øke løpetiden slik at terminbeløpene ikke blir økt for mye selv om du har økt boliglånet.

Hva er boliglånsreserve?

Boliglånsreserve er et uttrykk for den ledige kapitalen du har innenfor 85% av boligens verdi, når lånet blir trukket fra.

Når du øker boliglånet, kan du bruke kapitalen du har ledig til å investere i boligen. Slik kan du øke verdien på boligen samtidig som investeringen er til glede for deg og eventuelt din familie.

Anbefalte lånemeglere

Vi har lagt ved to lånemeglere som kan sette deg i kontakt med over 23 banker. Det betyr at en enkel søknad blir sendt ut til alle deres samarbeids banker. Tjenesten er helt gratis og bruke.

Norges laveste rente

Uno Finans

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Refinansier

Annonselenke

5.00

Eff. rente

1-15 år

Låneperiode

20 år

Aldersgrense

800 000 kr

Lånebeløp

Betingelser
Vilkår
Ingen aktive betalingsanmerkninger
Utbetalingstid
1-2 dager
Minimum inntekt
120 000 kr
VilkårData
Effektiv rente
5.00%
Etableringsgebyr
950 kr
Termingebyr
40 kr
Betalingsanmerkninger
Ja, hvis du stiller med sikkerhet.

Høyt lånebeløp

Lendo

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.

Refinansier

Annonselenke

5.03

Eff. rente

1-15 år

Låneperiode

20 år

Aldersgrense

800 000 kr

Lånebeløp

Betingelser
Vilkår
Ingen betalingsanmerkninger
Utbetalingstid
1-2 dager
Minimum inntekt
5.03 kr
VilkårData
Effektiv rente
5.03%
Etableringsgebyr
900 kr
Termingebyr
45 kr
Betalingsanmerkninger
Ja, hvis du stiller med sikkerhet.

Skrevet av

Leo Lunde

Innholdsforfatter, Finans

Leo Lunde skriver om finans med spisskompetanse på finans og forsikring. Mye av arbeidet hans har blitt publisert på nettaviser som Nettavisen og Canariavisen.

Innholdsfortegnelse