5G Dekning: 5G eller 5-generasjons radiofrekvenser er noe det har vært mye spørsmål rundt, vi kommer i denne artikkelen til og ta for oss det mest relevante vi som forbrukere trenger å vite om dette nye fenomenet på markedet.
Den største fordelen vi har sett med 5G er hastighet og stabilitet, det er vel ikke noe galt med mer stabilt nett og raskere hastigheter? Trådløst fiber? Ja takk!
Vi valgte å installere trådløst bredbånd med en TV-pakke siden fiber kostnaden ble for dyrt. Siden hele familien nærmest er på nett 24/7 trengte vi også noe med fart i! Derfor ble det 5G via trådløst bredbånd. Funker som bare det!
Som vi tidligere har tatt for oss i artikkelen om “Norges beste mobildekning” så har vi referert til 5G som trådløst fiber. Dette er fordi 5G frekvensene åpner muligheten for trådløse nettverkshastigheter som er på lik linje med hastighetene fibernett kan tilby.
Hvis du opplever treige hastigheter på internettet hjemme så kan vi anbefale å sammenligne markedets billigste mobile bredbånd med 5G her “Sammenligne billige mobile bredbånd med 5G”.
Se for deg 30 kameraer i 4K kvalitet, alt på ett nettverk med direktesending – dette er hva 5G åpner dørene for. Før vi vet ordet av det kommer vi til å se alle våre favoritt-sporter og konserter fra alle ulike vinkler, i beste kvaliteten, uten å oppleve brudd.
Virtual Reality briller er noe som har blitt mer og mer populært, tenk deg om du kan ta på deg VR-brillene i stua og få følelsen av at du sitter inne på fotballstadion med samme kvalitet! Det blir nok neppe sammen følelsen som å være på plass med alle menneskene rundt deg, men at 5G åpner muligheten for en såpass nær-virkelighet opplevelse er sykt kult! Hvis du opplever treige hastigheter på internettet hjemme så kan vi anbefale å sammenligne markedets billigste mobile bredbånd med 5G her “Sammenligne billige mobile bredbånd med 5G”.
Har du noen gang opplevd at du er på telefon og surfer, alt er bra, laster fort, men så passerer klokken 16.00 også plutselig går ikke ting like fort som tidligere?
Dette er noe som mange forbrukere som lever på områder med begrenset antall sendere opplever i dag med 3G og 4G. Skal vi tro ekspertene så er 5G løsningen til dette. I følge artikkelen til “interestingengineering.com” så kan èn 5G sender tåle rundt 1 million brukere per kvadratkilometer, dette er uten tvil større kapasitet enn hva 3G og 4G senderne har per i dag. For å sammenligne så klarer en vanlig 4G sender å opprettholde rundt aktive 4000 brukere per kvadratkilometer.
I praksis vil det si at en 5G sender er 250 ganger mer effektiv enn en standard 4G sender.
Etter en grundig gjennomgang så har vi konkludert med at den største ulempen med 5G er at signalene ikke når like langt som 3G og 4G signalene. Ettersom rekkevidden er kortere så vil dette medføre at flere 5G sendere må settes opp slik at det skal nå alle brukerne.
Fordeler med 5G
Bedre dekning inne på lokaler, kjellere og bygg med tykke vegger
Hastigheter som kan konkurrere med fiber
Mer stabilt nettverk uten brudd
Åpner for IoT (Internet of Things)
Kapasitet for flere brukere
Åpner opp for nye muligheter ifht til streaming
Ulemper med 5G
Kortere rekkevidde
Flere sendere som må settes opp på grunn av rekkevidden
Potensielt flere helsefarer enn hva vi tidligere har opplevd? Per i dag så finnes det ikke tilstrekkelig med 100% håndfaste studier til å bekrefte dette.
5G frekvenser: 5G dekning sender på kortere men raskere frekvens bølger
Se for deg at du alltid har en taxi tilgjengelig på riktig sted, til riktig tid. Dette er en av mulighetene som 5G lager vei for. Dette vil også naturlig medføre at staten kan holde mer kontroll på alt som skjer i byen, men til syvende og sist så ser vi på dette som en fordel for samfunnet.
Mulighetene finnes, hva som vil skje vet vi ikke, men det vil tiden vise!
Som ting ligger an i dag så ser vi at Telia uten tvil har tatt forspranget når det kommer til utbyggingen av 5G rundt om i landet, men vi tviler ikke at Telenor vil komme sterkt inn og jevne ut distansen veldig fort.
Frekvens | Nedlastningshastighet |
---|---|
3G – tredje generasjon | 0.1 Mbit/s – 10 Mbit/s |
4G – fjerde generasjon | 10 Mbit/s – 15 Mbit/s |
4G+ – fjerde generasjon pluss | 30 Mbit/s – 90 Mbit/s |
5G – femte generasjon | 100 Mbit/s – 1000 Mbit/s |
I 2019 tok BBC for seg potensielle helserisikoer som finnes rundt 5G i artikkelen “Har 5G noen helserisikoer” (engelsk artikkel), vi har under oppsummert veldig kort hva dem har kommet frem til.
Allerede i 2014 kom Verdens Helseorganisasjon (WHO) ut med en artikkel der de understreker at “dem ikke har funnet noen håndfaste resultater som viser til at det finnes seriøse helserisikoer rundt bruken av mobiltelefoner” (engelsk artikkel).
Verdens Helseorganisasjon sammen med det internasjonale byrået for kreftstudier (IARC) har klassifisert all radioaktiv stråling fra radiofrekvenser som “potensielt kreftfremkallende”. Dette inkluderer naturligvis hverdagslig mobilbruk som vi nordmenn er vant med.
Grunnen for at disse radiofrekvensene faller under denne klassifiseringen har med “at det finnes bevis, men riktignok ikke tilstrekkelig til å konkludere at eksponering til disse frekvensene kan fremkalle kreft hos mennesker” (engelsk artikkel).
Til eksempel så er det å spise syltede grønnsaker klassifisert i samme kategori. Det å drikke alkohol og bearbeidede kjøttprodukter (pålegg) er derimot klassifisert i en høyere “risikogruppe” siden det finnes sterkere bevis.
Per i dag så finnes det ingen 100% håndfaste studier som med full sikkerhet kan understreke potensielle helserisikoer rundt eksponering til 5G.
Anbefalte internettleverandører denne måneden