Innboforsikring eller ikke? Det er spørsmål du må stille deg selv når du har kjøpt en bolig eller leilighet, men hva koster egentlig innboforsikring? I denne artikkelen titter vi nærmere på hva innboforsikring koster og hvordan du kan få den billigere.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert 29. oktober 2024
Før man kan avgjøre prisen på innboforsikringen må vi avklare hvor mye innboet er verdt. Innbo består av hvitevarer, møbler, bøker, elektriskeapparater, ting i garasjen og andre ting som er en del av husstanden.
Innboforsikringen vil dekke verdien på hele innboet om noe skulle ha skjedd. Så jo mer du eier, jo mer vil innboforsikringen koste.
Forsikrer du et innbo med verdi på 500.000 kroner kan prisen ende på 500 til 1.500 kroner hvert år, skulle innboet ha en verdi av 4 millioner må du regne med og betale alt fra 3.000 til 9.000 kroner hvert år.
Forsikringsselskap er ofte fleksible, du kan velge om du skal betale innboforsikringen på månedlig eller årlig basis.
Før man bestiller innboforsikring kan det være greit og vite hva den dekker:
Hvis du har kontanter hjemme som blir ødelagt eller stjelt så kan innboforsikringen dekke dette. Noen forsikringsselskap tilbyr og forsikre beløp helt opptil 20 000 kroner, mens andre kan strekke seg til 40 000 kroner.
Hvis du har tilhengeren parkert på hus adressen og den skulle bli stjålet vil innboforsikringen dekke dette også. Husk at hvis en skade oppstår på veien vil det være ansvarsforsikringen som dekker dette, som regel vil du ha dette på bilen. Du kan lese mer om tilhengerforsikring her. En ting og merke seg er at forsikringsselskap ikke dekker dyre tilhengere her, ofte er det billigere tilhengere fra 20 til 40 000 kroner som er inkludert i innboforsikringen.
Med innboforsikring er du dekket mot disse brannskadene:
Uforskyldt brann som skader eiendeler på eiendommen
Eksplosjon som oppstår i hjemmet
Lekkasje av brannslukningsapparatet
Og mer.. (Noen selskap har flere punkter, mens andre har færre)
Har det vært lynnedslag som har skadet elektriske apparat? Dersom det er lyn som forårsaker kortslutning og overspenning i TV, spillkonsoll, rutere og andre eklektiske utstyr vil dette dekkes gjennom innboforsikringen.
Husk at vannskaden dekkes kun opptil avtalt forsikringssum:
Lekkasjer fra akvarium og boblebad etc
Skade eller lekasje på kabel
Naturskader dekkes også av innboforsikringen, men dette dekkes kun hvis ulykken skyldtes 100% av naturen.
stormflo
skred
storm
jordskjelv
flom
Innboforsikringen dekker til og med mat som er oppbevart i fryseren under uhellet eller ulykken. Det kan være en liten glipp som temperaturstigning som kan skade kjøttet du kjøpte i Sverige.
Dersom det oppstår tyveri vil forsikringen dekke det som blir stjålet og skadet under tyveriet. I mange tilfeller er bod, garasje og loft også inkludert siden dette er en del av fellesarealet. Forsikringsselskap vil tilby deg vanligvis to pakker, en helt vanlig og en «Premium» løsning – Premium løsningen til forsikringsselskapet vil forsikre større beløp dersom noe skulle oppstått.
Dersom det oppstår skade ved flytting kan diverse forsikringsselskap inkludere flytte skader inn i innboforsikringen. Her kan du forsikre pr. gjenstand fra 30 til 50.000 kroner.
Prisen for innboforsikringen bestemmes av forskjellige faktorer. Dette er faktorer som dekningsbeløp, egenandel, medlemskap i fagforening, skadehistorikk, boligalarm og tiltak du som eier gjør for skadeforebygging. La oss se litt nærmere på disse!
Egenandelen er den summen du skal betale selv når du bruker innboforsikringen. Ofte ligger dette beløpet fra 4000 til 8000 kroner, men kan også strekke seg helt opptil 16 000 kroner. En god regel du kan huske på er jo mer egenandel du har, jo billigere blir forsikringen.
Dekningsbeløp betyr verdien på alt du skal forsikre. Jo mer du eier jo høyere er dekningsbeløpet, som også resulterer i dyrere innboforsikring.
Det er ingen enkel sak og beregne hvor mye alt man eier er verdt. Heldigvis har Storebrand en ganske enkel kalkulator som lar deg beregne en cirka pris på innboet. Her fyller du enkelt inn antall rom, antall personer og ca kvm på eiendommen.
Det nærmer seg nå tiende året på rad der LOfavør medlemskap er best i test for dem med innboforsikring. Hvis du er LOfavør medlem får du innboforsikring inkludert i medlemskapet ditt.
Vil du lære mer om innboforsikring via LOfavør? Da kan det være greit og sjekke ut avtalevilkårene deres først.
Husk at hvis du allerede betaler for innboforsikring og blir medlem i LOfavør må du fortsatt si opp den gamle avtalen, to innboforsikringer er ikke nødvendig.
Skadehistorikk er høyst viktig for dem som velger bilforsikring, men det er også en viktig brikke i hvordan forsikringsselskap gjør en vurdering av deg som kunde. Hvis du har hatt flere innbosaker den siste tiden vil det øke forsikringspremien din og sørge for høyere pris.
Flere å flere forsikringsselskaper har begynt og tilby alarmrabatt til de som installerer innbruddsalarm i boligen. Så lenge forsikringsselskapet tilbyr alarmrabatt og alarmen er FG-godkjent vil du kunne få en bedre pris når du bestiller innboforsikring.
Velger du feil forsikringsselskap kan det koste deg dyrt. Etter vår undersøkelse viser det seg at prisen kan nesten dobble seg dersom du velger en forsikringsselskap med dårlige vilkår. Fornye.no prøver og gjøre ting enklere for våre besøkende, derfor kan vi anbefale deg nå to forsikringsselskap som tilbyr innboforsikring til en fornuftig penge, og et selskap som er dyrere en de fleste.
Bor du i en liten leilighet på ca 50 kvm vil innboforsikringen koste deg rundt 150 til 300 kr/mnd. Skal du forsikre et større hus med 3 til 4 soverom kan prisen ligge på 400 til 600 kr i måneden.
Prisforskjellen er stor fordi hver situasjon er unik. Bor du alene i en mindre leilighet der innbo kanskje ikke er verdt så mye vil du ikke betale like mye som en større familie med fler eiendeler.
Forsikringsselskapene oppgir heller ikke pris på nettsidene, noe som gjør det vanskeligere og finne frem til hvilken aktør som er billigst – Fornye.no tok på seg arbeidet med og få tilbud på innboforsikring fra tre av de største selskapene i Norge og fant ut at uansett om du innboet er lite eller stort havner vi som regel på en pris fra 500 til 3.000 kroner i året.
Hvor du bor spiller også inn på prisen du betaler. Bor du i store byer som Oslo og Bergen må du regne med høyere priser en de som bor i mindre lokale byer.
Sist men ikke minst kan man også oppleve store svigninger i pris dersom man ikke er medlem i et fagforbund eller yrkesorganisasjon. Medlemmer av LO, Jordmorforeningen, NARF, Skatterevisorenes Forening og andre foreninger får bedre avslag på forsikringen sin – Kanskje det kan være lurt og bli medlem i et fagforbund eller yrkesorganisasjon?
Godt over 2 474 201 millioner har innboforsikring i Norge. Veksten i antall innboforsikringer fra 2010 til 2022 var omtrent 50.03%. Det kommer ikke som en overraskelse etter at vi begynner å kjøpe mer og mer, samtidig som innboforsikring dekker mer også. Se grafen under som illustrerer hvordan innboforsikring har økt i Norge fra 2000 til 2022.
Siden du nå vet hva innboforsikring koster kan vi godt konkludere med et par tips på hvordan du kan få redusert denne kostnaden.
Husk at det ikke er vits og vente med innboforsikring, det er bedre og bestille dette når du først flytter inn i boligen eller leiligheten slik at du er på den trygge siden hvis en ulykke skulle inntruffet.
Slik får du billig innboforsikring:
Samle flere forsikringer hos samme selskap (Kan få opptil 20%) rabatt
Bli medlem i fagforbund (LOfavør tilbyr den beste innboforsikringen hvis du blir medlem)
Få en eksakt oversikt over dekningsbeløpet slik at du ikke forsikrer for mye
Sammenlign alle forsikringsselskap hos Fornye.no før du signerer
Leo Lunde skriver om finans med spisskompetanse på finans og forsikring. Mye av arbeidet hans har blitt publisert på nettaviser som Nettavisen og Canariavisen.
Innholdsfortegnelse
Vi er en uavhengig sammenligningstjeneste finansiert av våre samarbeidspartnere. Vi har som mål å hjelpe deg med å ta bedre økonomiske valg ved å tilby interaktive verktøy, publisere objektivt og originalt innhold, og gi deg muligheten til å undersøke og sammenligne informasjon helt gratis - slik at du kan ta økonomiske avgjørelser enklere.
Tilbudene på denne siden kommer fra våre samarbeidspartnere, og dette samarbeidet kan påvirke både hvordan produktene vises og deres rangering i ulike kategorier. Vi inkluderer alle forsikringsselskapene i Norge, og informasjonen om dem oppdateres daglig gjennom vårt samarbeid med Finansportalen og våre egenutviklede verktøy. Vennligst merk at vårt samarbeid kan påvirke rangeringen av forsikringsleverandørene.