Husforsikring

Beste og billigste husforsikring i 2023

Husforsikring
Leo Lunde
Publisert juli 8, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Kortversjonen

 • Husforsikring kan variere mye i pris, alt fra 5.500 kroner til 35.000 kroner i året.
 • Verdien på boligen din vil avgjøre totalkostnaden på husforsikringen
 • Samler du flere forsikringer kan du få opptil 20 prosent rabatt
 • Husforsikring og innboforsikring er ikke det samme

Er du på jakt etter den beste og billigste husforsikringen? Huset vårt er trolig det mest dyrebare vi eier, ikke bare i ren pengeverdi. Vi snakker jo faktisk om hjemmene våre, der vi deler viktige øyeblikk, ser barna vokse opp, og tilbringer det meste av fritiden. 

Derfor er også husforsikring noe av det viktigste vi må forholde oss til som boligeiere. Hvis noe uventet skulle skje, enten det er flom, brann eller andre skader, er husforsikring helt avgjørende. Takket være hard konkurranse mellom forsikringsselskapene finnes det mange billige og gode husforsikringer på markedet i dag. 

Men hvilken skal du velge? Og hva må du tenke på for å finne den beste og billigste husforsikringen?

Finn en billig og bra husforsikring

Dessverre er forsikringsmarkedet både uoversiktlig og forvirrende. Her må forsikringsselskapene selv ta en stor del av skylda.

Med forvirrende vilkår og betingelser som ikke alltid er ment å komme deg som boligeier til gode, er det desto viktigere at du sammenligner og vurderer husforsikringer opp mot hverandre.

Billig trenger ikke å bety at forsikringen er dårlig, og dyrt betyr ikke nødvendigvis at du får best dekning.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Dette er en husforsikring

En boligforsikring dekker uforutsette situasjoner og skader på boligen din. Mange blander sammen innboforsikring og husforsikring, men den viktige forskjellen er at innboforsikring kun dekker gjenstandene i boligen. Hvis ytterveggen raser sammen, er det derimot husforsikringen som dekker dette.

Det gjelder å ha øya på stilk når du skal velge boligforsikring. Hva som dekkes og til hvilken pris varierer nemlig stort. Derfor lønner det seg alltid å bruke en sammenligningstjeneste, slik at du enkelt kan se hva du får hvor.

Hos Fornye.no kan du både sammenligne ulike tilbud og få skreddersydde tilbud på husforsikring fra flere selskaper. Når selskapene må konkurrere om deg som kunde, øker du sjansen for å finne den beste og billigste husforsikringen, samtidig som det blir mye enklere å sammenligne hva du får hos de ulike tilbyderne.

Dette dekker husforsikring

Som vi allerede har nevnt, er det store forskjeller mellom de forskjellige selskapene. Likevel er det en del områder man faktisk bør forvente at alle boligforsikringer dekker, som for eksempel:

Les også hele guiden: Hva dekker husforsikring?

 • Vannskader
 • Innbruddsskader
 • Brannskader
 • Naturkatastrofer, slik som lyn, flom, nedblåste trær, osv.
 • Ansvarsforsikring og rettshjelp

Men selv om de fleste boligforsikringer dekker det grunnleggende, er det ofte med mange unntak. Derfor bør du også sjekke om forsikringsselskapene tilbyr seg å dekke ytterligere skader, som for eksempel:

 • Råte
 • Skadedyr og insekter
 • Følgeskader etter håndverksfeil, utette tak og vegger
 • Skader på våtrom
 • Dekning av ytterligere bygg, som frittstående garasje, utehus og gjestehus

Mange blir kanskje overrasket over at ting som råte ikke er dekket som standard, men her gjelder det altså å ha tunga rett i munnen og lese betingelsene nøye. Jo mindre skrift, desto viktigere er det å lese.

Hva koster husforsikring?

Prisen på husforsikring kan variere mye, her kan du forvente en årspris fra 5.500 kroner helt opptil 35.000 kroner basert på prisklassen boligen din ligger i.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Siden det kan være vanskelig og kalkulere nøyaktig hva du skal betale for husforsikringen kan du benytte en husforsikring kalkulator som gjør jobben enklere.

Slik får du billig husforsikring: 

Ifølge SpareBank 1 kan du velge standard husforsikring som er det billigste alternativet. Man kan også sammenligne dekningsgraden på ulike boligforsikringer slik at du finner en som passer din bolig best mulig.

Dette er ditt ansvar

Selv om du har en boligforsikring som er aldri så god, er det en del ting du må regne med å ta på egen kappe. Grunnleggende vedlikehold av boligen, utskiftning av slitte deler, behandling av treverk, osv., er ting forsikringen ikke dekker. Hvis det oppstår store skader på huset som følge av manglende grunnleggende vedlikehold, risikerer du altså at forsikringen ikke dekker det.

Selv om du har boligforsikring må du altså:

 • Vedlikeholde huset ditt jevnlig
 • Rense opp i takrenner og grøfter
 • Sørge for at avløp og andre steder der vann kan samles fungerer som de skal
 • Male huset hvert sjette år eller ved behov, for å unngå skader på treverk
 • Ikke glem å behandle treverk slik at det tåler det harde norske klimaet

Derfor må du ha husforsikring

«Må ha» er en sterk påstand, men den står vi bak. I Norge utsettes boligene våre for utrolig mye rart, fra vær og vind, brann, tyveri, skader, gnagere som spiser opp veggene, rør som fryser og sprekker, eller dårlig utført arbeid av håndverkere.

Lista er rett og slett lang, og du vil ikke betale for dette selv når uhellet først er ute. Hvis det oppstår skader på hjemmet ditt, kan utgiftene raskt bli store, og målet med en boligforsikring er nettopp å dekke slike situasjoner.

Det er spesielt viktig at du velger god dekning hvis du leier ut boligen din, men hvis du er leietaker, trenger du ikke egen boligforsikring. Dette skal huseier ta seg av. Du bør derimot vurdere en god innboforsikring.

Oppsummering: Beste og billigste husforsikring

Å finne en god og billig husforsikring kan være utfordrende. Selskapene har lange og omfattende betingelser som krever at du følger med og leser det med liten skrift. Hvis du bruker en sammenligningstjeneste som Fornye.no, kan du enkelt sammenligne ulike husforsikringer og finne best og billigst husforsikring.

Husk å sjekke følgende når du jakter på den beste og billigste husforsikringen:

 • Hva dekker husforsikringen? Les om alt som dekkes, men viktigere, hva som ikke dekkes.
 • Velg en boligforsikring basert på dine behov. Bor du for eksempel i et flomutsatt område, er det veldig viktig at forsikringen dekker skader ved flom.
 • Når du har funnet gode forsikringer som dekker alt du ønsker deg, kan du sammenligne de ulike selskapene basert på pris.
 • Og husk å gjøre en årlig vurdering av husforsikringen din. Det er nemlig ikke sikkert at forsikringen du valgte forrige gang fortsatt er den billigste og beste. Sørg for at forsikringen fortsatt dekker dine behov og at prisen er konkurransedyktig.

Bildekilde: Freepik.com

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern