Livsforsikring

Livsforsikring - Er det nødvendig og hvem trenger det?

Livsforsikring er synonymt med gjeldsforsikring. I tilfelle et familiemedlem skulle gå bort, kan livsforsikring bidra til å lette den økonomiske byrden i etterkant av tapet.

Beste livsforsikring
Leo Lunde
Publisert juli 18, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Kortversjonen

 • Livsforsikring koster fra 3 000 til 14 000 kroner i året, det blir mye dyrere når du passerer 55 år.
 • Livsforsikring skal gi økonomisk trygghet til de etterlatte
 • Livsforsikring kan bli rimeligere hvis du får samlerabatt

Har du noen gang tenkt på hvordan det vil gå med dine nærmeste hvis du dør? Det kan høres morbid ut, men selv i sorgtunge øyeblikk må livet gå videre. Huslån må betales, barna må ha klær, og mat må handles inn. Når en av familiens inntekter plutselig faller bort, kan dette by på store økonomiske utfordringer, og det kan gjøre en vanskelig tid enda vanskeligere. 

Med en livsforsikring sikrer du at etterlatte får økonomisk trygghet, også etter at du dør, slik at familien kan beholde hus, hjem og en viss levestandard, selv om en inntekt faller bort. 

Livsforsikring
Om man trenger livsforsikring eller ikke er en intern diskusjon familien må gjøre mellom hverandre. Dersom et dødsfall intreffer vil denne typen forsikring gjøre den tøffe tiden lettere.

Hva er livsforsikring?

Livsforsikring er en type forsikring som gir deg eller dine etterlatte en økonomisk erstatning hvis du dør eller blir alvorlig syk. Hensikten med livsforsikring er å sikre at du eller dine nærmeste kan opprettholde en god levestandard selv om du mister inntekten din. 

Det finnes ulike typer livsforsikring, som for eksempel dødsrisikoforsikring, uføreforsikring og kritisk sykdomsforsikring. Hvilken type og hvor stor utbetaling du trenger, avhenger av din personlige situasjon, som for eksempel alder, familie, gjeld og sparing.

Tre populære forsikringsselskap som tilbyr livsforsikring

Hvorfor trenger jeg livsforsikring?

Behovet varierer selvsagt basert på individuelle omstendigheter, men her er noen av de vanligste grunnene til at folk velger å forsikre sitt eget liv:

 • Hvis du har barn eller andre som er økonomisk avhengig av deg, kan en livsforsikring gi dem en viktig økonomisk støtte om du skulle gå bort.
 • Hvis du har betydelig gjeld, inkludert boliglån, kan en livsforsikring sikre at de etterlatte ikke blir etterlatt med en umulig gjeldsbyrde.
 • Dersom du og din partner har felles lån, kan en livsforsikring bidra til å håndtere lånet ved dødsfall. Uten dette risikerer gjenlevende partner å måtte selge boligen for å håndtere gjelden.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Hva koster en livsforsikring?

En person mellom 25 og 30 år betaler i snitt rundt 2000 kroner i året for livsforsikring, mens en person mellom 40 og 45 år betaler mellom 3500 og 4500 kroner i året. For en person over 55 år kan prisen være over 12000 kroner i året. Disse prisene kan variere mellom ulike forsikringsselskaper og avhenger også av individuelle forhold. 

En livsforsikring er en forsikring som gir en engangsutbetaling til de etterlatte hvis den forsikrede dør. Prisen avhenger av en rekke faktorer, men alder, helse, røykevaner, yrke og forsikringssum her viktige påvirkere. Kort sagt kan vi si at jo yngre og friskere man er, jo billigere er det å tegne forsikringen. Derfor er det lurt å slå til tidlig, og ikke vente til man blir eldre. 

Nysjerrig på hva husforsikring dekker? Sjekk ut denne guiden.

Hva påvirker prisen

I tillegg til helse og livsstil er det en rekke andre faktorer som forsikringsselskaper vurderer når de fastsetter premien for en livsforsikring:

 • Alder: Generelt vil forsikringspremien være høyere jo eldre du er. Dette skyldes at sannsynligheten for helseproblemer øker med alderen.
 • Yrke: Noen yrker har høyere risiko enn andre. Hvis du jobber i et farlig yrke, kan dette føre til høyere premier.
 • Fritidsaktiviteter: Risikable hobbyer, som fallskjermhopping eller fjellklatring, kan også føre til høyere premier.

Spar penger på livsforsikring

Selv om livsforsikring er en viktig forsikring du absolutt bør vurdere, kan det også være en kostbar investering. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å spare penger på livsforsikring, uten å ofre kvaliteten eller dekningen. Her er noen tips:

 • Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper. Fokuser først og fremst på dekningen du trenger, og deretter på pris. 

 • Velg riktig forsikringssum. Ikke alle familier vil ha behov for millionutbetalinger ved et dødsfall. Om du har lite gjeld kan du f.eks. vurdere en lavere utbetaling. Har du derimot en familie med høye utgifter og høy levestandard, bør du ikke ha like stort fokus på pris. 

 • Velg en forsikring som passer din økonomi. Noen krever årlige innbetalinger, andre månedlige.
   
 • Tenk nøye over din livssituasjon. Det finnes ulike typer livsforsikring. En risikoforsikring gir f.eks. kun utbetaling ved død, mens kapitalforsikring og livrente gir utbetaling både ved død og når du når en viss alder. Derfor er risikoforsikring vanligvis den billigste livsforsikringen du kan velge, men for mange vil en kapitalforsikring og livrente gi mer forutsigbarhet i fremtiden. 

 • Sjekk med arbeidsgiver eller fagforeningen din. Mange har gruppeforsikringer med gunstige premier og bedre vilkår enn man kan få alene. 

 • Sjekk med forsikringsselskapene om du kan få samlerabatt hvis du kombinerer flere ulike forsikringer hos samme selskap. Ofte kan denne rabatten være betydelig. 

 • Slutt å røyke. Røykevaner påvirker premien din betraktelig, fordi du har større sjanse for å dø som røyker.

Sammenlign ulike forsikringsselskap

Forskjellige forsikringsselskaper kan ha forskjellige vilkår, dekning og priser, så det er viktig å sammenligne forskjellige tilbud før du tar en avgjørelse. Du vil tross alt ha den beste dekningen til best mulig pris. Se derfor nøye på alle betingelsene, les det med liten skrift og ha tunga rett i munnen når du sammenligner. Hos Fornye.no kan du enkelt sammenligne alle typer forsikringer fra ulike selskaper. Vi gir deg tilbud fra flere selskaper på en gang, slik at du i ro og mak kan velge det beste.

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern