Generelt sett er det beste tidspunktet å kjøpe bil på en ukedag - du vil få en bedre avtale enn i helgen. Og ikke glem å se etter bruktbiler på FINN som kan oppgraderes, spesielt sent på året. Bilforhandlere begynner å få inn neste års modeller på høsten, så du kan kanskje gjøre et godt kjøp på inneværende års modell hvis du ser etter en ny bil.
Å kjøpe en ny bil betyr ny bil-lukt og de nyeste funksjonene. Men de har en høyere prislapp, raskere verditap og dyrere forsikring. En bruktbil kommer ofte med en lavere kjøpspris og lavere verditap, men du vet ikke hvordan bilen har blitt kjørt eller vedlikeholdt. Bruk en kalkulator for ny vs. brukt bil for å sammenligne fordelene og ulempene ved både nye og brukte biler.
Å kjøre avgårde med den beste billånsavtalen handler om forberedelse. Sammenlign og innhent tilbud fra minst tre långivere, inkludert finansiering fra forhandler, banker, kredittforeninger og nettbaserte långivere. Vær spesielt oppmerksom på renter, betingelser og gebyrer som tilbys av hver långiver.
Billånsrente er kostnaden ved å låne penger for å finansiere bilen din. Det er prisen långivere tar for at du skal kunne betale for bilen over tid. Din månedlige betaling inkluderer en del av pengebeløpet du lånte, pluss en del som betaler renten som fortsetter å vokse mens du nedbetaler lånet.
Dessverre vil den endelige prisen du betaler være høyere enn prislappen du ser i bilvinduet. Du må ta høyde for utgifter som skatter, registreringsavgifter og fremtidig vedlikehold når du beregner bilens kostnad.
Nedbetalingstiden på lån kan variere fra 24 til 84 måneder. Selv om en lengre låneperiode vil bety en lavere månedlig kostnad, vil du betale mer i renter. Tenk også på at en lengre nedbetalingstid betyr at du kan være bundet til dette kjøretøyet i opptil syv år.
Å pakke billånet inn i boliglånet kan virke fristende siden boliglån ofte har lavere rente. Men vær forsiktig - selv om månedskostnadene blir lavere, kan du ende opp med å betale mye mer totalt siden du da betaler for bilen over hele boliglånets løpetid. Dette betyr at du kan fortsette å betale for bilen lenge etter at den er utslitt eller solgt. I tillegg øker du risikoen knyttet til boligen din ved å legge til billånet der.
Når du skal bestemme om du vil kjøpe eller lease din nye bil, må du vurdere både hvor mange kilometer du planlegger å kjøre og hvor mye du har råd til å betale hver måned.
Når du leaser en bil, har du rett til å bruke kjøretøyet men ikke fullt eierskap. Tenk på det som å låne bilen for en bestemt tidsperiode, vanligvis tre eller fire år, uten å ha fullstendige rettigheter til bilen. Det vil være spesifikke begrensninger for bruk. Med en leasingavtale vil du være begrenset til et visst antall kilometer og må returnere kjøretøyet i perfekt stand - eller betale gebyrer.
Du vil sannsynligvis finne leasingmuligheter gjennom forhandlere, noe som kan være et godt alternativ hvis du har siktet deg inn på en bestemt modell. Leasing er verdt å vurdere hvis du er interessert i å kjøre dyrere kjøretøy hvert par år i stedet for å beholde én bil på lang sikt. Leasing har også fordeler, som muligheten til å kjøre en mer eksklusiv bil, kontantrabatter, produsentgaranti og subsidierte restverdier.
Før du kjører av gårde med en bil, må du bestemme deg for om du skal lease eller kjøpe den. Vurder tre hovedfaktorer: antall kilometer du kjører årlig, formålet med kjøretøyet og hvor mye du har råd til å betale månedlig. Kjøp kan være best hvis du ønsker fullt eierskap av kjøretøyet og har råd til en høyere månedlig kostnad. Leasing kan være riktig valg hvis du setter pris på fleksibilitet i valg av kjøretøy og kan holde deg innenfor kilometerbegrensningen.
Akkurat som ved kjøp av bil vil du ved leasing ha en månedlig betaling gjennom hele kontraktsperioden. Men når du kjøper, er det lys i enden av tunnelen og til slutt slipper du å betale mer. Ved leasing, med mindre du planlegger å kjøpe ut leasingavtalen, vil du ha en kontinuerlig bilbetaling uten å oppnå eierskap til bilen.
Bruk en lease vs. kjøp-kalkulator før du drar til forhandleren for å bedre forstå de økonomiske konsekvensene av hvert alternativ.
Innholdsfortegnelse