Kredittkort eller forbrukslån, hva burde jeg velge?

Kredittkort eller forbrukslån, hva burde jeg velge?

Det kan være utfordrende å vite hvilken finansieringsløsning man bør benytte seg av til enhver tid. I denne artikkelen skal vi gå igjennom hva du bør tenke på når du vurderer å ta opp et kredittkort eller et forbrukslån.

Morten Haugdahl Lie
Publisert mars 6, 2023

Skrevet av Morten Haugdahl Lie

Del på:

Det finnes noen forskjeller mellom kredittkort og forbrukslån

Først er det lurt å bli klok på når man burde bruke kredittkort og i hvilke situasjoner man burde ty til et forbrukslån, her finnes det enkelte forskjeller.

En av de største forskjellene mellom de to, er at kredittkort er veldig enkelt og effektivt i bruk. Dette kortet kan du betale med på lik linje som med et debetkort. Et forbrukslån må du søke om og få innvilget, før du får pengene på konto og kan betale for noe med lånet.

Søknadsprosessen til et forbrukslån går som regel raskt, men her kreves det en del mer handling enn det gjør ved å bruke et kredittkort.

Videre går vi gjennom både fordeler og ulemper med de to finansieringsløsningene.

Men først! Les også artikkelen vi har som fokuserer litt mer om forbrukslån vs kredittkort.

De beste fordelene ved kredittkort

1. Kredittkort gir deg fordeler og rabatter når du trenger det!

En av de største fordelene med kredittkort er at kortene ofte kommer med forsikringer. Nøyaktig hvilke forsikringer vil variere fra kort til kort, men de aller fleste kredittkort har innebygd reiseforsikring og kjøpeforsikring. Husk alltid å les om kortenes betingelser før du velger et kredittkort.

Mange kredittkort har også noen avtaler med forskjellige samarbeidspartnere, i form av rabattordninger og bonuser på varer og tjenester. Slike fordeler kan for eksempel forbrukslån ikke matche.

2. Tilgjengelighet

Et kredittkort er minst like enkelt å bruke som et vanlig debetkort, dermed er kredittkort i praksis like tilgjengelig som et vanlig bankkort. Kredittgrensen man får innvilget vil imidlertid variere, men det er vanlig å ha en grense på mellom 20.000 kroner og 50.000 kroner.

3. Rentefri periode

Ikke bare er pengene lett tilgjengelig, men de kan også være gratis å låne så lenge du betaler kredittkort regningen i tide. 

Kredittkort kommer ofte med en rentefri betalingsperiode på mellom 45-50 dager, klarer du ikke å betale den utestående kredittkortgjelden innen forfallsfrist, begynner rentene å løpe. Rentene kan imidlertid være noe høy.

Husk også at man alltid får mulighet til å betale et minstebeløp av regningen, men da vil det beregnes renter på det utestående beløpet som ikke blir betalt. Derfor bør du alltid forsøke å betale hele kredittkortregningen innen fristen.

4. Kredittkort kan også brukes til større kjøp

Kredittkort kan lønne seg, også når du trenger mer penger enn du kanskje ikke kan betale tilbake med en gang. Skal du låne penger som du må bruke ett eller to år på å betale tilbake, så bør du imidlertid heller se etter et forbrukslån. Med et kredittkort slipper du imidlertid å betale for et etableringsgebyr.

Her er de 3 beste kredittkortene du kan velge denne måneden:

1 søknad - 4 tilbud
Opptil 150 000 kr
Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 23,14 %, eff. rente 25,76%, kost. 3 243 totalt kr. 28 243.
Fra 21,18%

Eff.rente

45 dager

Utsettelse

20 år

Aldersgrense

Annonselenke

Lendo kredittkort

Annonselenke

Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 23,14 %, eff. rente 25,76%, kost. 3 243 totalt kr. 28 243.
Opptil 150 000 kr

RENTE FRA

21,18%

UTSETTELSE

45 dager

ALDERSGRENSE

20 år
Opptil 100 000 kr
Eksempel: Eff. rente *23,41% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.779,- Kostnad 1.779,-
Fra 23,41%

Eff.rente

50 dager

Utsettelse

20 år

Aldersgrense

Annonselenke

Annonselenke

Eksempel: Eff. rente *23,41% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.779,- Kostnad 1.779,-
Opptil 100 000 kr

RENTE FRA

23,41%

UTSETTELSE

50 dager

ALDERSGRENSE

20 år

Ulemper med kredittkort

Det finnes også noen ulemper med kredittkort. Blant annet kan det være enkelt å bruke mer penger enn det man egentlig har råd til, det kreves med andre en viss selvdisiplin å ha et kredittkort.

Det kan samtidig være enkelt å miste oversikten over hvor mye penger som er brukt, spesielt hvis man disponerer flere kredittkort.

Fordeler med forbrukslån

1. Lavere rente

Dersom du trenger å låne ganske mye penger og må bruke lang tid på å betale tilbake lånet, kan det lønne seg å ta opp et forbrukslån. Den største årsaken til dette er at forbrukslån som regel har en lavere rente enn et kredittkort.

Selv om det er vanlig å betale et etableringsgebyr på et forbrukslån, finnes det enkelte banker og tilbydere som ikke krever dette.

Merk at et forbrukslån er dyrere enn for eksempelt boliglån, dette fordi bankene tar en større risiko ved å låne ut penger i form av lån uten sikkerhet. Her vil både kredittkort og forbrukslån bli regnet som dyre låneformer.

Husk at hver enkelt låntaker blir vurdert individuelt. Renten man får tilbud om, er en konsekvens søkerens kredittscore, i tillegg til en helhetlig vurdering av gjeldsgrad og inntekt.

Til slutt er det viktig å nevne at du kan søke om opptil 500.000 kroner i et forbrukslån. En slik høy sum kan du ikke få med et vanlig kredittkort.

2. Forbrukslån er en oversiktlig låneform

Når du skal ta opp et forbrukslån vil du samtidig få en nedbetalingsplan. Dette er en oversikt over hvor mye penger lånet vil koste deg hver måned, og hvor mye lånet vil koste totalt. Ved å legge inn nedbetalingen som en fast utgift, slik som med husleie og lignende, får du en oversiktlig og god oversikt.

Oppsummering

Alt i alt kan vi si at kredittkort er en god løsning dersom man trenger et mindre lån som man kan betale tilbake ganske raskt. Trenger man et større beløp og en lengre nedbetalingstid, vil det ofte lønne seg å ta opp et forbrukslån hvor man får en nedbetalingsplan. 

Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spisskompetanse på finansprodukter og kredittkort.

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern