Slik kan du kutte ned på kredittkortgjelden din

Slik kan du kutte ned på kredittkortgjelden din

Kredittkort kan være et flott verktøy, men overstiger du betalingsfristen vil renten gjøre det lånte beløpet dyrere. Vi ser nærmere på hvordan du kan nedbetale kredittkort gjeld raskest mulig.

Morten Haugdahl Lie
Publisert mars 9, 2023

Skrevet av Morten Haugdahl Lie

Del på:

Sitter du med forbrukslån og/eller kredittkortgjeld med svært høye renter og gebyrer? Da er du en av mange. Det er ikke til å stikke under en stol at nordmenn totalt skylder milliarder til sammen i denne type gjeld.

Faktorer som restskatt, uforutsette utgifter og ferieturer er gjerne vanlige grunner til at man må ty til kredittkort og forbrukslån. Sommeren er ofte høysesong for kredittkortbruk.

Du trenger imidlertid ikke å gi opp, i denne artikkelen får du rådene du trenger for å komme deg ut av gjeldsknipa.

Så mange kredittkort kommer med en rente på over 25 %

Skal man tro Finansportalen så kommer nesten 200 av 230 kredittkort som per i dag er i bruk blant norske forbrukere med en årlig effektiv rente på 25 %. De resterende kredittkortene har en effektiv rente på inntil 25 % eller noe lavere. På sikt blir dette veldig dyrt, og det vil derfor lønne seg å refinansiere slik at man kan spare penger.

Refinansiere kredittkortgjeld

Med en refinansiering får du muligheten til å samle all din eksisterende gjeld i et nytt lån med bedre vilkår og betingelser. Som regel er det en stor fordel å refinansiere kredittkort, spesielt om du har en god del rentebærende kredittkortgjeld og eventuelt annen forbruksgjeld.

Dersom du kjenner deg igjen, bør du sette opp en liste med alle lån og kreditter du sitter med, her kan du også inkludere andre lån hvis du har. Er du usikker på din gjeldsbyrde kan du sjekke Gjeldsregisteret for å få en oversikt.

Smarte tips for å bli kvitt gjelden

 • Avdragsfrihet er kanskje din løsning? Dersom du sliter på kort sikt, eller ser at du trenger minst en måned til på deg for å betale ned gjelden din, kan du ta kontakt med banken for å be om en betalingsutsettelse eller avdragsfrihet.

   

 • Sitter du med inkasso? Da bør du kontakte inkassoselskapet for å fortelle om din situasjon, og spør om du kan få noen råd. Her er det mulig å jobbe sammen for å ordne en nedbetalingsplan som passer for begge parter. Da viser du også velvilje for kreditorene.

   

 • Eier du mange ting som du ikke har bruk for? Da kan du selge det på Finn.no. Enten det er en bil for mye eller klær du kan selge, gjør en omveltning i forbruksmønsteret og selg unna det du kan. Slik sparer du mye penger på månedlige utgifter og pengene du tjener på salget kan du bruke til å betale ned gjeld.

   

 • Få bort betalingsanmerkningene. Penger du tjener på for eksempel salg og refinansiering kan du bruke til å kvitte deg med betalingsanmerkninger. Husk at det kan ta noen få uker fra du betaler ut anmerkningen til den er slettet.

   

 • Har du mulighet til å øke inntekten? Dersom du har mulighet til å øke inntekten din, kan du bli gjeldfri raskere. Kanskje har du tid til å ta en ekstrajobb eller jobbe mer hos din nåværende arbeidsgiver? Husk at alle ekstra inntekter kan brukes på gjeld!

   

 • Dersom du sitter med flere smålån og kredittkort kan du spare penger på å samle alt i et større forbrukslån med bedre rente.

Ikke nøl med å søke hjelp

Sitter du med en svært høy gjeld som du ikke klarer å betjene lengre, bør du søke hjelp hos en rådgiver. I alle kommuner i Norge har man tilbud om gratis rådgivning, så ikke vent med å ringe til din kommune for å snakke med en økonomisk rådgiver. 

Dersom du av ulike grunner ikke får hjelp av kommunen, kan du forsøke å søke hjelp hos private rådgivere. Her må du imidlertid undersøke referanser og anmeldelser av vedkommende rådgiver.

Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spisskompetanse på finansprodukter og kredittkort.

En søknad – 4 tilbud

Lendo kredittkort

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern