Innholdsfortegnelse
En, to eller tre kredittkort? Man tror kanskje at flere kredittkort vil være bedre, men ikke nødvendigvis.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert 22. juni 2024
Skrevet av Morten Lie
Ting blir ofte mer komplisert jo flere kredittkort du har, et bra kredittkort holder massevis.
Her er noen grunnleggende fakta du bør vite om kredittkort:
Gjennomsnittlig antall kredittkort per person i Norge er ett eller to kredittkort per kortholder
For mange kort kan påvirke kredittscoren din negativt
Å ha ingen kredittkorthistorikk kan også ramme kredittpoengsummen din
Det er ikke noe riktig antall kort å ha: det avhenger av din evne til å betale tilbakebetalinger og administrere saldoer
Ulike korttyper tilbyr forskjellige tjenester: tenk på tjenestene du trenger og at du sannsynligvis ikke trenger mer enn én av hver type
Å beholde ett kort på lang sikt (over noen år) kan forbedre poengsummen din
Selv om det ikke er noe riktig eller galt antall kredittkort å ha, avhenger det av dine økonomiske forhold og kredittscore.
Det er imidlertid noen spørsmål du bør stille deg selv før du får et nytt kredittkort:
Hva er fordelene med dette kortet og trenger du dem?
Har du råd til å legge til en ny månedlig betaling til dine eksisterende økonomiske forpliktelser?
Hvor mye usikret gjeld har du allerede, og er du bekymret for det?
Kredittscoren din brukes til å avgjøre om du er kvalifisert for kredittkort, lån og boliglån, og antall kredittkort du har vil påvirke kredittpoengene, og å ha for mange kan være et problem.
Å ha langsiktige forhold til kredittkortutstedere, som viser ansvarlige lån og punktlige tilbakebetalinger, vil gi deg en god kredittscore.
I teorien er det ingenting galt med å ha flere kredittkort, og forutsatt at du ikke går glipp av noen månedlige tilbakebetalinger på dem, bør kredittscoren din forbli sunn. Men jo flere kort du har, jo større risiko er det for å gå glipp av en tilbakebetaling som kan skade kredittscoren din.
Men å ha kredittkort som aldri har blitt brukt kan også heve øyenbrynene hos långivere i fremtiden. Hvis du har tilgang til kreditt verdt tusenvis av kroner som du ikke bruker, kan det føre til at långivere er bekymret for hvorfor du søker om mer kreditt.
Selv om det kan føles befriende og en god måte å begrense risikoen for å bli utsatt for kortsvindel og gjeldsslave, blir ikke kredittkortet fjernet bare du klipper det.
For å kansellere kortet ditt må du ta kontakt med kortutstederen din og be om at du ønsker å stenge kontoen din hos dem. Du må slette alle saldoene dine på kortet (eller overføre dem til et nytt kort) og betale eventuelle utestående gebyrer.
Noen ganger er det verdt å gjøre dette, da trusselen om at du forlater det kan få kortutstederen din til å tilby deg en mer konkurransedyktig avtale.
Ofte virker det som om alle de beste kredittkorttilbudene går til nye kunder, og hvis kortutstederen din ikke tilbyr deg en bedre avtale, kan du avslutte et gammelt kredittkort for å gå etter en bedre ny avtale.
Vanligvis vil det ta rundt seks måneder etter at du har stengt en kredittkortkonto før en utsteder anser deg som en ny kunde, men denne perioden kan være kortere eller lengre avhengig av kredittkortselskapet du har å gjøre med.
Anbefalte kredittkort fra våre partnere
Slik anbefaler vi kort
Bank Norwegian kredittkortet
Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group AB (publ)
Annonselenke
Kredittgrense
Nom. rente
Betalingsutsettelse
Årsgebyr
TF Bank Mastercard
TF Bank Mastercard (TF Bank Norge NUF)
Annonselenke
Kredittgrense
Nom. rente
Betalingsutsettelse
Årsgebyr
re:member black
re:member (EnterCard Norge, filial av EnterCard Group AB)
Annonselenke
Kredittgrense
Nom. rente
Betalingsutsettelse
Årsgebyr
Populære kredittkort kategorier
Vi er en uavhengig sammenligningstjeneste finansiert av våre samarbeidspartnere. Vi har som mål å hjelpe deg med å ta bedre økonomiske valg ved å tilby interaktive verktøy, publisere objektivt og originalt innhold, og gi deg muligheten til å undersøke og sammenligne informasjon helt gratis - slik at du kan ta økonomiske avgjørelser enklere.
Tilbudene på denne siden kommer fra selskaper vi samarbeider med. Dette samarbeidet kan påvirke hvordan produktene vises på siden og deres rangering i kategoriene. Vi inkluderer ikke alle selskaper eller finansielle produkter som finnes i Norge. Vår data oppdateres i sanntid med hjelp fra vår samarbeidspartner Finansportalen.