Serielån

Serielån - Alt du trenger å vite

Dersom du har en god økonomi, kan et serielån være gunstig for deg. Når du tar opp et serielån betaler du mest den første tiden av nedbetalingsperioden, men mindre for hver måned som går.

I denne artikkelen får du god oversikt over hva dette lånet innebærer.

Del denne guiden
Serielån

Serielån versus annuitetslån

Ofte står det mellom et serielån og et annuitetslån, og fordi mange liker forutsigbarheten med et annuitetslån, velger de gjerne dette alternativet over serielån. Selv om annuitetslån er vanligere, trenger ikke lånetypen å være riktig for deg.

Dersom du vet at du har en god økonomi de neste årene, og håndterer noe høye avdragsbetalinger, bør du vurdere serielån.

Dersom du har hatt problemer med økonomien og ikke fått et lån fra banken kan du vurdere et annuitetslån.

Slik fungerer et serielån

Et serielån er altså et lån hvor terminbeløpet varierer. Her vil avdragene være lik hver måned, mens beløpet du skal betale i renter vil endre seg.

Grunnen til at terminbeløpet er større i starten, er altså fordi du betaler mer i renter. Når lånet gradvis betales ned, blir dette beløpet redusert.

Et eksempel på serielån

La oss se på et eksempel av serielån. La oss si du låner 100 000 kroner og har en nedbetalingstid på 5 år og en effektiv rente på 6%, slik ville nedbetalingsplanen din sett ut:

ÅrNedbetalingRenteGebyrTotalt betaltGjenstående lån
120 0006 00060026 60080 000
220 0004 80060025 40060 000
320 0003 60060024 20040 000
420 0002 40060023 00020 000
520 0001 20060021 8000

Passer serielån for alle?

Et serielån passer riktig nok ikke for alle, men kan passe for deg som:

  • Låner mindre enn det din låneevne tilsier, siden de totale rentekostnadene er noe lavere enn for eksempel ved et annuitetslån

  • Har planer om å endre den økonomiske stabiliteten på sikt, eksempelvis hvis du vet at du snart skal pensjonere deg før lånet er helt nedbetalt

Dersom du har råd til å fortsette med litt større innbetalinger gjennom hele nedbetalingstiden, kan det være bedre å velge et annuitetslån med en noe kortere nedbetalingstid.

Her kan du søke på serielån

For og spare deg litt for tid har vi samlet ulike banker og lånemeglere du kan søke serielån hos:

Når vil det være riktig å velge et annuitetslån over serielån?

Dersom du har en økonomi som tillater deg å opprettholde innbetalinger gjennom hele nedbetalingsperioden til et serielån, kan det være bedre å velge et annuitetslån med en kortere løpetid.

Har du fått avslag fra bankene kan det bety at du har fått avslag på kredittsjekk – Sjekk ut Gjeldsregisteret og se hvilket selskap som har gitt deg anmerkning

Hvorfor bør jeg velge et serielån?

Et serielån passer naturligvis ikke for alle, på lik linje som andre typer lån. Men dersom du begynner å nærme deg enden av arbeidskarrieren og vet at økonomien endrer seg om noen år, kan et serielån være et gunstigere valg enn et annuitetslån.

Når du etter hvert betaler ned mer og mer på lånet vil du ende opp med en stadig mer romslig økonomi. Her er det naturligvis viktig at du har en økonomi som tillater deg å betale ned større beløp i starten av nedbetalingsperioden. Samtidig bør du låne mindre enn det låneevnen din tillater.

Dersom du velger et serielån med en flytende rente, bør du forsikre deg om at du har en økonomi som kan håndtere en eventuell renteøkning. Skulle det bli en renteendring vil dette ha litt å si for månedskostnadene på serielånet ditt.

Har du derimot en fast rente, kan du unngå denne risikoen. Samtidig, hvis det er viktig for deg å ha forutsigbare lånekostnader, kan et fastrentelån være et godt alternativ. Har du god kontroll selv om rentenivået skulle svinge, vil det lønne seg å velge flytende rente.

Hva er fordelene med serielån?

Det mest fordelaktige med et serielån er at du minsker gjelden din raskere ved å betale mer i begynnelsen av nedbetalingstiden. Slik styrker du også din egen betalingshistorikk som kan bidra til at det blir enklere for deg å få lån i fremtiden.

Totalkostnadene blir også svært mye mindre med et serielån. Siden lånet reduseres raskt, vil rentekostnadene hver måned bli mindre og mindre.

Hvor stor rolle spiller en renteendring inn på serielånet?

Serielån sammenlignet med andre typer lån, er mindre renteutsatt. Dette skyldes at man betaler mer de første årene mens renten er forutsigbar.

Skulle renten bli uforutsigbar når man akkurat har tatt opp et serielån, vil man riktig nok merke renteendringen bedre, dette fordi terminbeløpet endres.

Hvilken låneform er best for meg?

Hvis du funderer på om du skal ta opp et forbrukslån, kan du også vurdere om et serielån kanskje er bedre for deg. Da er det viktig at du har en økonomi som tåler å betale ned høye månedlige terminbeløp i starten.

Som vi tidligere har vært inne på, kan personer som vet at inntekten vil bli lavere, med fordel velge et serielån. Dette gjelder kanskje aller mest de som har planlagt å gå av med pensjon etter hvert.

Samtidig kan det lønne seg å ta opp et serielån hvis du for eksempel skal investere i en bil, motorsykkel eller andre gjenstander som forringes i verdi etter kort tid.

Dersom du tenker på å ta opp et serielån, kan det være smart å snakke med profesjonelle rådgivere først. Låneformen du velger kan tross alt påvirke mye i din økonomiske hverdag og fremtid.

Annuitetslån er en av de vanligste låneformene i Norge, men det er ikke alltid det er det beste valget. Riktig nok blir banken fornøyd når en låntaker tar opp denne låneformen da dette betyr forutsigbare betalinger og ganske høye renteinntekter. Derfor anbefaler gjerne bankene denne lånetypen.

Men dersom du har en økonomi som kan håndtere et serielån, bør du vurdere dette. Med et serielån kan du kvitte deg med gjelden raskere og samtidig bygge egenkapital. Du bør imidlertid forsikre deg om at du klarer å betjene lånet, spesielt om det skulle oppstå renteendringer.

Ofte stilte spørsmål om serielån

Når vil det lønne seg med et serielån?

På generelt grunnlag kan et serielån passe deg dersom du ikke har noen problemer med å betale høye terminbeløp den første tiden av nedbetalingstiden. Dersom du i tillegg vet at inntekten din vil være noe redusert på slutten av nedbetalingstiden, vil et serielån være enda gunstigere.

Hvilke faktorer kjennetegner et serielån?

Først og fremst er serielån en låneform hvor terminbeløpet vil variere. Avdragene er like hver måned, men rentebeløpet endrer seg. I starten av nedbetalingstiden er terminbeløpet større fordi du må betale mer i rentekostnader, men etter hvert som lånet betales tilbake, blir terminbeløpene mindre.

Hva er billigst av serielån og annuitetslån?

Du blir raskere gjeldfri dersom du velger et serielån kontra et annuitetslån. Samtidig vil rentekostnadene bli mindre jo lengre ut i nedbetalingstiden du kommer, slik at lånet totalt sett blir billigere enn et annuitetslån. 

I denne artikkelen

Beste serielån torsdag, juni 2024
Lendo
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 500,000 kr

Lånebeløp

5,03%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

10,8%

Rente fra

23

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

100 000 kr. o/5 år: Eff. rente: 11,9%. Kostnad: 35.914kr. Totalt 135.914 kr
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

5,00%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern