Skal du reise utenfor Norges grenser og lurer på hvordan mobilbruken blir? Ikke stress, denne guiden svarer deg på under fem minutter.
Les mer
8 MIN LESETID
Oppdatert 3. juli 2024
Du visste kanskje ikke at siden 2017 kunne du benytte mobilen helt likedan som du gjør i Norge, også i andre land i Europa? Du betaler de samme prisene i andre EU-land og EØS som når du befinner deg hjemme i Norge.
Les også: Best deking i utlandet
Dette inkluderer vanlige ting som fri tale, gratis bruk av SMS og MMS, samt lik mengde data som abonnementet ditt eller kommer med. Årsaken til dette skyldes et EU-direktiv som alle mobiloperatører må følge. Husk at operatørens vanlige utenlandspriser vil gjelde dersom du ringer fra Norge til et EU-land eller EØS-land.
En annen ting du ikke bør glemme er at ikke hele Europa er medlem av EU. Tilbudet «Roam like Home» gjelder for eksempel ikke land som Færøyene, Monaco, Jersey, Andorra og San Marino.
Det finnes imidlertid enkelte steder utenfor EU hvor Roam like Home gjelder også, deriblant Fransk Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, La Desirade, La Reunion, Les Saintes, Martinique, Storbritannia og St.Martin.
Fri tale i EU: Nærmest alle mobiloperatører i Norge tilbyr fri tale og tekstmeldinger hvis du er i EU/EØS. Det er når du først reiser utenfor EU/EØS det koster penger.
Mobildata i EU: Mobildata er inkludert på samme nivå som i Norge hvis du reiser i EU/EØS. Hvis du skal reise ut av EU/EØS må du legge til en «utlandspakke» som gir deg X antall GB til prisen operatøren opplyser om.
Når du har på «auto» i operatør-innstillingene dine så vil du bli koblet til den partneren din operatør har best avtale med. Dette forklarer kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor i en e-post sendt til tek.no
Her blir det kort fortalt at det mer volum din operatør kan garantere til en roamingpartner, desto bedre vilkår kan en få. Det hele baseres på grossist-prinsippet, jo mer du kjøper, jo bedre pris kan du få.
Har du tenkt deg utenfor EU og EØS, gjør du lurt i å sjekke prisene i forkant. Disse kan variere svært mye mellom de ulike leverandørene. Hvilket land det er snakk om kan også ha mye å si for prisene. Her bør du sjekke priser for tale, SMS og datapakker. Ser du at det er store forskjeller på hva som tilbys så bør du vurdere å skifte mobilabonnement.
Med en gang du kommer til et nytt land med en annen operatør, vil du motta en velkomstmelding. Her får du presentert hvilke priser som gjelder for det aktuelle landet. Mange skumleser, eller ser ikke på denne i det hele tatt, dette er en vanlig feil. Likevel bør du se på denne så fort du har tid slik at du får med deg alle priser.
Skal du prøve å unngå et overforbruk og videre dyre mobilregninger, finnes det enkelte hjelpemidler som kan hjelpe deg med å holde oversikt over forbruket ditt. Blant annet har operativsystemene til IPhone og android-telefoner innstillinger som kan hjelpe.
Det er også mange leverandører som kan tilby apper som hjelper deg med å holde oversikt, og som samtidig gir deg beskjed når databruken går over en satt grense. Enkelte leverandører opererer med dagskvoter, her kan du selv bestille mer dersom du har overskredet dagsgrensen din.
Du bør aldri benytte dine egne datapakker dersom du har en god WiFi-tilgang der du er. Da kan du surfe, strømme eller spille så mye du vil uten å tenke på at dette blir dyrt for deg.
Sjekk testen: Beste mobildekning 2024
Dersom du finner åpne nettverk bør du ta en vurdering på om du bør koble deg til dette. Slike nettverk trenger ikke å være alt for godt sikret.
Det kan blant annet være hackere som bare venter på å sikre seg personlige opplysninger fra deg. Det finnes utallige eksempler på personer som har fått telefonene sine hacket på denne måten. Du kan i verste fall være offer for et ID-tyveri. Derfor bør du benytte egen data dersom du ikke er helt sikker på nettverket som dukker opp.
Dersom du vil se film eller serier på reise, bør du laste ned disse før du reiser. Slik slipper du å benytte utenlandsdata eller usikrede nettverk når du skal se. Dette kan du gjøre på mobil eller andre enheter.
Du kan i tillegg laste ned turistinformasjon som for eksempel kart på forhånd. Dette er et godt tips da nedlastninger av slike ting krever mye data. Informasjon om spisesteder og ting og gjøre fra Tripadvisor kan også lastes ned på forhånd.
Innholdsfortegnelse