Hva er forskjellen på spotpris, variabel pris og fastpris?

Hva er forskjellen på spotpris, variabel pris og fastpris?

Når du først skal sammenligne strøm blir du møtt med tre dilemmaer, skal jeg velge spotpris, fastpris eller variabel pris? La oss starte med og forklare deg hva forskjellen er og hvem du burde velge.

Forskjellen på spotpris, fastpris og variabel pris
Leo Lunde
Publisert august 4, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Spotpris

Spotprisavtaler kommer med samme strømpris som blir kjøpt inn via «strømbørsen». I Norge kjøper alle strømleverandører strøm fra NordPool, så når du velger spotpris får du samme pris som NordPool selger videre til sine kunder.

Men strømselskapene må jo tjene penger, her legger de på påslag oppå kWh prisen og gjerne ekstra gebyrer man må være obs på før man bytter til dem.

Fastpris

Om du liker forutsigbarhet er fastpris din bestevenn. Kanskje ikke det mest fornuftige dersom strømprisene går drastisk ned, men det kan være gull verdt om du har låst prisen og markedet svinger oppover. Med en fastprisavtale betaler du en fast pris per kWh med strøm, uansett hvor markedet tar veien.

Variabel pris

Variabel strømpris er ofte det minst gunstige valget. Her kan strømleverandørene endre på kWh prisen med 14 dagers forvarsel. Her er det strømleverandøren som bestemmer hva kWh prisen er. Om du ønsker en rimelig strømavtale som ikke er uforutsigbar burde du velge enten fastpris eller spotpris på din strømavtale.

Hvilken avtale er best?

Både kundene og SSB har talt, spotpris er best både når det gjelder lavest pris og en forutsigbar strømregning du noenlunde vet hva havner på. Basert på statistikk fra SSB har variabel-strømavtaler vært 71% dyrere enn spotprisavtaler i gjennomsnitt. Hvis du hadde variabel strømpris i 2022 kan du ha tapt flere tusen kroner på dette valget (Dessverre).

Fastpris kan også lønne seg i noen tilfeller, men husk at strømselskaper gjør en grundig risikoanalyse av strømmarkedet og hvordan prisen vil utvikle seg de neste månedene. Mest sannsynligvis vil strømselskapet tjene penger når du låser prisen, derfor burde du heller gå for spotprisavtaler.

Den eneste avtalen Fornye.no, kundene og SSB ser på som fornuftig er spotpris. Med spotpris er du ikke bundet opp til avtalen, i motsetning til fastpris der du har en bindingstid. Spotpris gir deg også tilgang til direkte pris pr.kWh (Pluss påslag fra leverandør).

Variabel pris åpner opp for høyt påslag og justeringer fra strømleverandører, men med Spotpris slipper du dette. Strømselskapene vil legge på påslag – Men konkurransen er høyere for selskapene, og kundene bytter ofte til et strømselskap som har lavest kWh påslag.

Les også: Anbefalte strømleverandører hos Hjemoghage.no

Se dagens strømpris time for time

I Norge får vi levert kWh pris på strøm hver eneste time. Hovedsakelig er det NordPool og Entsoe som leverer oversikt på hva prisen er. Dagens strømpris leveres i euro, så konverter man beløpet over til norske kroner med dagens kurs fra Oslo Børs.

Hvis du vil se hva dagens strømpriser er kan du sjekke ut ‘Dagens strømpris time for time

Dette verktøyet blir oppdatert hver time og gir deg innsikt i hva strømprisen er akkurat nå i ditt lokalområde.

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Mer om strøm..

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern