Tips til et tryggere hjem

Tips til et tryggere hjem av Anne Marit Nordhagen 7. Mars, 2020.

Tips til et tryggere hjem
tryggere hjem
  • Les de beste tipsene våre for å sikre et tryggere hjem og minske risikoen for innbrudd og skader.

I 2018 ble det anmeldt rundt 1750 saker for grovt innbrud i forskjellige hustand. Dette tallet har minsket med 50% siden 2014. Politiet viser til betydelig mindre innbrudd i Norske hjem ifølge STRASAK-Rapporten fra Politiet. Selvom tallene er positive og synkene, er det fortsatt viktig og sikre sitt hjem mot potensielle farer. I Norge er det over 500 000 husstander som har Boligalarm, og tallet er økende.

Det er også en god idé å ha gyldig boligforsikring, slik at du kan kreve tilbake kostnadene for å reparere eller erstatte noe hjemme i tilfelle et innbrudd skulle skje (eller en annen hendelse som brann eller vannskader). Det er også flere ting du kan gjøre for å forhindre at innbruddstyver tar nytte av hjemmet ditt i utgangspunktet. Etter du har lest denne artikkelen har du fått gode tips til hvordan du selv kan skape et tryggere hjem.

1. Aktiver husalarm

Hvis du tar boligsikkerheten din alvorlig, kan det være lurt å installere et alarmsystem (husalarm). I tillegg til å gi et annet lag med sikkerhet til hjemmet ditt, kan det bidra til å redusere innboforsikringspremien.  Hvis du har en installert, må den aktiveres for å være effektiv (og for å unngå ugyldig forsikring bevis). Sørg for å stille boligalarmen din når du forlater huset og før du legger deg om natten. Hvis du sliter med å huske, må du legge igjen en lapp ved døra eller sette opp påminnelser på telefonen din til det blir en vane.

2. Oppdater låsene dine

Å installere visse godkjente dørlåser kan redusere boligforsikringspremien. Dette er fordi de er de tryggeste og mest sannsynlige for og forhindre at innbruddstyver får innreise til huset ditt. Noen innbruddstyver blir kjent med visse låser, og har utviklet metoder for å beseire dem, så det er viktig å ha moderne, profesjonelt utstyrte låser. 

3. Sikre vinduene dine

Den samme regelen gjelder for vinduer – hvis du kan bevise for forsikringsselskapet at vinduene dine er sikret, kan det hende du kan få et rimeligere forsikringssum. Men for å sikre at hjemmet ditt er trygt, må du huske å låse vinduene dine når du forlater huset, og i de varmere månedene bør du unngå å la dem være åpne om natten, da dette gir et enkelt inngangspunkt for innbruddstyvene. Du bør også sjekke tilstanden til vinduene dine ofte, da rustne låser og råtne rammer kan gjøre tilgangen enda enklere for innbruddstyver. 

4. Skjul verdisaker

Forsikre deg om at du oppbevarer verdisaker som smykker, nettbrett og andre dingser utenfor rekkevidde. Det kan også være lurt å vurdere å investere i en safe; en MLA-godkjent låsesmed kan levere og installere en for å imøtekomme dine behov. Det er også lurt å holde bilnøklene skjult, da mange innbruddstyver vil bryte inn i hjemmet bare for å ta biler. Hold nøklene vekk fra inngangsdøren din for å unngå at tyvene kan raskt bryte seg inn døren og kun ta nøklene. 

5. Oppbevar nøkler på et trygt sted

Du kan tro at reservenøkkelen din er trygg under dørmatten eller plantepotten, men innbruddstyver kjenner alle de lureste gjemmestedene. La aldri nøklene være på innsiden av døren din, da innbruddstyver kan bruke ‘fisketeknikken’ for å nå dem gjennom brevboksen og slippe seg inn i hjemmet. Noen forsikringsselskaper vil ikke betale ut et krav hvis det ikke er tegn på tvangsinngang – så det er enda viktigere å holde nøklene dine utenfor hånden på innbruddstyver.

tryggere-hjem-nøkler

6. Invester i smart belysning eller smartbolig for et tryggere hjem

Mange innbruddstyver opererer i mørke med mål på å være mest diskret som mulig. Bevegelses sensorbelysning kan varsle deg eller dine naboer om bevegelse i nærheten av hjemmet ditt eller i hjemmet, og kan være nok til å skremme en innbruddstyv bort. Du kan også investere i automatisert lav energibelysning som skal komme på med intervaller for å få det til å se ut som hjemmet ditt er okkupert når du er borte, noe som kan være et effektivt avskrekkende middel. Man kan skape et tryggere hjem med smart belysning, og smart hus. Dette er teknologi som gjør det enkelt for deg og styre temperaturer, sensorer og mye mer.

7. Ikke gjør det åpenbart når du er borte

Det er mye enklere for en innbruddstyv å komme inn i hjemmet ditt og gjøre noe med eiendelene dine hvis du ikke er der for å forstyrre dem, og det er grunnen til at noen innbruddstyver retter seg mot hjem når beboerne deres er borte på ferie. Innbruddstyvene forstår at det trygge hjemmet, er ikke så trygt lenger og derfor er det perfekt timing til og slå til. Ikke gjør det åpenbart når du er borte. Det er best å unngå å annonsere fraværet ditt på sosiale medier, spesielt hvis innleggene dine er offentlige.

8. Kontroller sikkerheten din regelmessig

Ikke ta det for gitt at alle sikkerhetstiltakene dine fungerer som de burde. Hvis du har en alarm eller smart belysning, bør du sjekke dem regelmessig. Det er fornuftig å gjennomføre en årlig sjekk for å sikre at alle sikkerhetstiltakene dine er oppdaterte (dette er et godt tidspunkt å sjekke røykvarsler og karbonmonoksyd detektorer også). 

 

Selvtesting er en god praksis, men en profesjonell kan gi en grundigere vurdering.Sammen med å følge disse tipsene, ikke glem å fullføre dine sikkerhetstiltak med boligforsikring. Hvis du allerede har en boligforsikring, må du huske at det er viktig å sjekke vilkår regelmessig.

 

Boligalarm anbefales også til personer som ønsker et tryggere hjem. I dag kan du ha full tilgang til hjemmet dit, selvom du ikke er hjemme. Les mer angående Boligalarm og sammenlign leverandører.

Del denne artikkelen:

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern