Bilforsikring

Bilforsikring – slik finner du den beste og billigste bilforsikringen i Norge

Nettopp kjøpt deg bil? Da må du ha bilforsikring for og kunne kjøre den på norske veier, men hvilken forsikring skal du velge? Vi hjelper deg.

Beste bilforsikring
Leo Lunde
Publisert juli 8, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Bilforsikring er noe alle bilister må ha, og forsikringsselskapene er fullstendig klar over at betalingsviljen er høy, spesielt for pålagte ansvarsforsikringer.

Ikke minst er bilen vår noe av det mest verdifulle vi eier, så her gjelder det om å ikke trå feil. Fordi konkurransen er stor kan det være utfordrende å vite hvor du skal begynne. 

Heldigvis har vi samlet våre beste tips og råd for hvordan du kan få den beste og billigste bilforsikringen, og hva du bør tenke på før du signerer avtalen.

Bilforsikring
Pris på bilforsikring: I Norge er du pålagt med bilforsikring. En forsikring til bilen din kan koste mellom 5 000 til 15 000 kroner i året.

Beste og billigste bilforsikring mandag, april 2024

DNB

DNB tilbyr forsikring til en rekke ulike produkter, her får du også god dekning som inkluderer både ansvar, kasko og tyveriforsikring. Hvis du er totalkunde hos DNB vil du også få lavere pris på bilforsikringen.

Gå til DNB.

Storebrand

Storebrand er også et godt valg for bilforsikring, rett etter DNB og Fremtind. Kjører du i flere år uten ulykker kan bonusen økes til 75% som resulterer i billig forsikring også hos Storebrand.

Gå til Storebrand.

Forsikringsselskap:

Månedspris:

If

Fra 450 kr / mnd

Tryg

Fra 470 kr / mnd

Frende

Fra 400 kr / mnd

SpareBank1 forsikring

Fra 350 kr / mnd

Fremtind

Fra 350 kr / mnd

Husk at prisene på bilforsikring vil variere fra person til person. Forsikringsselskap tar i betrakning biltype, alder på sjåfør, kjøringserfaring og mye mer. Tabellen viser en gj.snitt pris på bilforsikring hos de ulike selskapene, men kan være annerledes for deg.

Betaler du for mye for din bilforsikring?

Sjansen for at du overbetaler i dag er stor. Nordmenn er generelt dårlige til å bytte bank og forsikring, og lojalitet belønnes sjelden. Mange opplever også at forsikringspremien øker litt og litt. Derfor kan det være mye å hente på å bytte forsikring og sammenligne alternativer.

Din alder vil også påvirke prisen på forsikringen, det kaller vi alders sementering. En undersøkelse utført av cdc.gov viser at yngre og mer uerfarne sjåfører er de som er mest utsatt for trafikkulykker. Så hvis du er mellom 18 og 28 år må du regne med dyrere forsikring.

Første bud for å finne den billigste bilforsikringen er derfor: Sammenlign og bytt om du finner bedre alternativer. 

Hva koster bilforsikring?

Prisen for bilforsikring varierer utfra flere faktorer som prisen på bilen, årsmodell, kjørehistorikk og kjørevaner. En typisk kostnad på bilforsikring ligger mellom 5 000 til 15 000 kroner i året, men for og avgjøre den totalkostnadne for forsikringen mer nøyaktig kan du bruke forsikrings kalkulatoren til Sparebank 1.

Men bør du gå for den aller billigste bilforsikringen?

Som med alt annet her i verden, får du stort sett det du betaler for. En billig bilforsikring betyr ikke nødvendigvis at den har dårlig dekning og lumske vilkår, ettersom vi heldigvis har en ganske strengt regulert forsikringsbransje i Norge.

Om det står mellom flere forsikringer fra ulike selskaper som har samme dekning og vilkår, er det dumt å ikke gå for det billigste alternativet. Samtidig er dette en påminner om å alltid sjekke vilkårene før du signerer. Billigst bilforsikring er nemlig ikke alltid synonymt med best bilforsikring. 

Andre bud er derfor: Sjekk vilkårene nøye og velg den billigste bilforsikringen som dekker det du ønsker ut av en forsikring. 

Slik prises bilforsikring

Forsikringsselskaper priser sine bilforsikringer basert på din personlige situasjon. 

Deg:

  • Skadehistorikk: Tidligere ulykker og skader kan øke forsikringspremien.
  • Alder: Generelt sett, jo yngre du er, jo høyere kan premien være. Imidlertid kan noen forsikringsselskaper belønne unge sjåfører som unngår ulykker med en bonus.
  • Bosted: Hvor du bor kan påvirke risikonivået og dermed forsikringspremien.

Bilen din:

  • Skadeutsatthet: Biler som er mer utsatt for skader kan kreve høyere premier.
  • Kostnad: Dyrere biler kan ha høyere forsikringskostnader.
  • Alder og tilstand: Eldre eller dårlig vedlikeholdte biler kan kreve høyere premier.
  • Ekstrautstyr: Funksjoner som alarm og parkeringsassistent kan bidra til å redusere premien.

Dine ønsker:

  • Dekningstype: Valg av ansvarsforsikring (pålagt), delkasko, eller full kasko vil påvirke prisen på forsikringen.
  • Årlig kjørelengde: Hvor mye du planlegger å kjøre i løpet av året kan påvirke premien.
  • Egenandel: Valg av høyere eller lavere egenandel vil ha en direkte effekt på forsikringspremien.

Tredje bud er derfor: velg forsikringen som gir deg best vilkår, basert på din personlige situasjon. En forsikring som er perfekt for pappa er ikke nødvendigvis den rette for junior når han skal ha sin første bil. 

Medlemskap i fagforbund kan gi deg billigere bilforsikring..

Blir du medlem i ulike fagforerninger som NITO, Econa og Tekna kan det gi deg billigere bilforsikring. Usikker på om du kan få rabatt på bilforsikring, sjekk om ditt fagforbund er gyldig på Finansportalen.no.

Ulik dekning

Er du en av de som blir litt forvirret over begreper som “kasko” og “delkasko”? Du er ikke alene. Hvilken dekning du får avgjøres nemlig av typen forsikring, og det finnes tre hovedtyper: 

  • Ansvarsforsikring: Denne er lovpålagt og dekker skader på andre gjenstander, personer og biler. 
  • Delkasko: Her får du ansvarsforsikring og en grunnleggende skadeforsikring inkludert. Den dekker som regel skader på ruter, brann og tyveri, i tillegg til veihjelp. 
  • Kasko: Denne forsikringen dekker alle skader på eget kjøretøy i tillegg til det overnevnte. En alt-i-ett-forsikring, med andre ord.

Hvilken type bilforsikring bør jeg velge?

Hvilken forsikring du bør gå for avhenger av dine behov. Her er noen tips som kan hjelpe deg til å velge rett: 

  • Bare ansvarsforsikring: Dette er med nød og neppe nok til å ta bilen ut på veien. Den dekker kun skader på andres gjenstander eller personer. Du bør bare velge ansvarsforsikring alene om bilen din er gammel og har lav verdi. Problemet er da at veihjelp ikke er inkludert, og kjører du en slik bil er sjansen stor for at du trenger nettopp det. 

  • Delkasko: Om du har en bil med relativt lav markedsverdi og ønsker dekning for veihjelp er delkasko et greit alternativ. Husk likevel at mange skader ikke dekkes, så om du er dårlig på lukeparkering er dette neppe et godt alternativ – bulker betaler du nemlig for selv. 

  • Kasko: Om du ønsker full dekning for skader på din egen bil er kasko helt klart det tryggeste alternativet. Om bilen din er mye verdt – f.eks. om du kjøper ny bil – vil vi absolutt anbefale full kasko.

Bud nummer fire er derfor: Forstå hva forsikringen dekker, og velg den som passer dine behov, både med tanke på pris, men også hva du ønsker å dekkes for. 

Spar når du samler alle forsikringer hos ett selskap

Dette er et triks som dessverre går mange hus forbi. Hvis vi sammenligner bilforsikring og andre typer forsikring for seg, er sjansen nemlig stor for at du ender opp som kunde hos flere forsikringsselskaper. 

Selv om dette kan lønne seg, er det ikke uvanlig at forsikringsselskaper gir deg en ekstra god pris når du samler alt hos de. Ved å kombinere boligforsikring, reise, innbo, personforsikringer og bilforsikringer hos samme selskap, venter det ofte en samlerabatt på hver faktura. I enkelte tilfeller kan denne overstige 20 prosent. 

Bud nummer fem er derfor: Sjekk om du kan spare penger totalt sett ved å kombinere alle forsikringer hos et enkelt selskap. Bare husk å ikke se deg blind på tilbudene. Noen ganger kan besparelsen være mindre enn det du sparer på å velge ulike selskaper. 

Oppsummering

Våre fem bud for å velge riktig bilforsikring: 

  1. Sammenlign og bytt om du finner en bedre og billigere forsikring
  2. Sjekk vilkårene nøye, og ikke la pris være eneste vurderingsfaktor. 
  3. Sjekk at forsikringen dekker det du trenger. 
  4. Velg forsikring basert på din egen situasjon. 
  5. Ikke overse muligheten for gode samlerabatter

Å velge bilforsikring kan være stressende og kjedelig, men med denne informasjonen i bakhånd kan du ta smartere forsikringsvalg. Ganske enkelt følg våre fem bud, og ikke glem å sammenligne ulike tilbud og vilkår hos oss. Å fornye seg kan gjøre godt for lommeboka! 

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern