Hva koster innboforsikring

Hva koster innboforsikring? Pris i 2024

Innboforsikring eller ikke? Det er spørsmål du må stille deg selv når du har kjøpt en bolig eller leilighet, men hva koster egentlig innboforsikring? I denne artikkelen titter vi nærmere på hva innboforsikring koster og hvordan du kan få den billigere.

Hva koster innboforsikring?
Leo Lunde
Publisert juli 18, 2023

Skrevet av Leo Lunde

Del på:

Kortversjonen

 • Et innbo med verdi på 500 000 kroner kan koste fra 500 til 1.500 kroner i året.
 • Innbo på over 4 millioner koster fra 3.000 til 9.000 kr i året
 • Kombinerer du flere forsikringer kan du spare opptil 20 prosent
 • Medlemskap i LOfavør kan også redusere prisen på innboforsikringen

Dette koster innboforsikring

Før man kan avgjøre prisen på innboforsikringen må vi avklare hvor mye innboet er verdt. Innbo består av hvitevarer, møbler, bøker, elektriskeapparater, ting i garasjen og andre ting som er en del av husstanden.

Innboforsikringen vil dekke verdien på hele innboet om noe skulle ha skjedd. Så jo mer du eier, jo mer vil innboforsikringen koste.

Forsikrer du et innbo med verdi på 500.000 kroner kan prisen ende på 500 til 1.500 kroner hvert år, skulle innboet ha en verdi av 4 millioner må du regne med og betale alt fra 3.000 til 9.000 kroner hvert år.

Forsikringsselskap er ofte fleksible, du kan velge om du skal betale innboforsikringen på månedlig eller årlig basis.

Innboforsikring pris
Jo flere eiendeler du har jo høyere blir dekningsbeløpet på innboforsikringen. Høyere dekningsbeløp betyr også dyrere innboforsikring for mange.

Hva dekker innboforsikringen?

Før man bestiller innboforsikring kan det være greit og vite hva den dekker:

Hvis du har kontanter hjemme som blir ødelagt eller stjelt så kan innboforsikringen dekke dette. Noen forsikringsselskap tilbyr og forsikre beløp helt opptil 20 000 kroner, mens andre kan strekke seg til 40 000 kroner.

Hvis du har tilhengeren parkert på hus adressen og den skulle bli stjålet vil innboforsikringen dekke dette også. Husk at hvis en skade oppstår på veien vil det være ansvarsforsikringen som dekker dette, som regel vil du ha dette på bilen. Du kan lese mer om tilhengerforsikring her. En ting og merke seg er at forsikringsselskap ikke dekker dyre tilhengere her, ofte er det billigere tilhengere fra 20 til 40 000 kroner som er inkludert i innboforsikringen.

Med innboforsikring er du dekket mot disse brannskadene:

 • Uforskyldt brann som skader eiendeler på eiendommen
 • Eksplosjon som oppstår i hjemmet
 • Lekkasje av brannslukningsapparatet 
 • Og mer.. (Noen selskap har flere punkter, mens andre har færre)

Har det vært lynnedslag som har skadet elektriske apparat? Dersom det er lyn som forårsaker kortslutning og overspenning i TV, spillkonsoll, rutere og andre eklektiske utstyr vil dette dekkes gjennom innboforsikringen.

Husk at vannskaden dekkes kun opptil avtalt forsikringssum:

 • Lekkasjer fra akvarium og boblebad etc
 • Skade eller lekasje på kabel

Naturskader dekkes også av innboforsikringen, men dette dekkes kun hvis ulykken skyldtes 100% av naturen.

 • stormflo
 • skred
 • storm
 • jordskjelv
 • flom

Innboforsikringen dekker til og med mat som er oppbevart i fryseren under uhellet eller ulykken. Det kan være en liten glipp som temperaturstigning som kan skade kjøttet du kjøpte i Sverige.

Dersom det oppstår tyveri vil forsikringen dekke det som blir stjålet og skadet under tyveriet. I mange tilfeller er bod, garasje og loft også inkludert siden dette er en del av fellesarealet. Forsikringsselskap vil tilby deg vanligvis to pakker, en helt vanlig og en «Premium» løsning – Premium løsningen til forsikringsselskapet vil forsikre større beløp dersom noe skulle oppstått.

Dersom det oppstår skade ved flytting kan diverse forsikringsselskap inkludere flytte skader inn i innboforsikringen. Her kan du forsikre pr. gjenstand fra 30 til 50.000 kroner.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Dette avgjør prisen for innboforsikringen

Prisen for innboforsikringen bestemmes av forskjellige faktorer. Dette er faktorer som dekningsbeløp, egenandel, medlemskap i fagforening, skadehistorikk, boligalarm og tiltak du som eier gjør for skadeforebygging. La oss se litt nærmere på disse!

Egenandel

Egenandelen er den summen du skal betale selv når du bruker innboforsikringen. Ofte ligger dette beløpet fra 4000 til 8000 kroner, men kan også strekke seg helt opptil 16 000 kroner. En god regel du kan huske på er jo mer egenandel du har, jo billigere blir forsikringen.

Dekningsbeløp

Dekningsbeløp betyr verdien på alt du skal forsikre. Jo mer du eier jo høyere er dekningsbeløpet, som også resulterer i dyrere innboforsikring.

Det er ingen enkel sak og beregne hvor mye alt man eier er verdt. Heldigvis har Storebrand en ganske enkel kalkulator som lar deg beregne en cirka pris på innboet. Her fyller du enkelt inn antall rom, antall personer og ca kvm på eiendommen.

Medlemskap i fagforening

Det nærmer seg nå tiende året på rad der LOfavør medlemskap er best i test for dem med innboforsikring. Hvis du er LOfavør medlem får du innboforsikring inkludert i medlemskapet ditt.

Vil du lære mer om innboforsikring via LOfavør? Da kan det være greit og sjekke ut avtalevilkårene deres først.

Husk at hvis du allerede betaler for innboforsikring og blir medlem i LOfavør må du fortsatt si opp den gamle avtalen, to innboforsikringer er ikke nødvendig.

Skadehistorikk

Skadehistorikk er høyst viktig for dem som velger bilforsikring, men det er også en viktig brikke i hvordan forsikringsselskap gjør en vurdering av deg som kunde. Hvis du har hatt flere innbosaker den siste tiden vil det øke forsikringspremien din og sørge for høyere pris.

Boligalarm og innbruddsalarm

Flere å flere forsikringsselskaper har begynt og tilby alarmrabatt til de som installerer innbruddsalarm i boligen. Så lenge forsikringsselskapet tilbyr alarmrabatt og alarmen er FG-godkjent vil du kunne få en bedre pris når du bestiller innboforsikring.

Få tilbud fra ulike forsikrings­selskaper

Gratis og uforpliktende

I samarbeid med Tjenestetorget

Store prisforskjeller

Velger du feil forsikringsselskap kan det koste deg dyrt. Etter vår undersøkelse viser det seg at prisen kan nesten dobble seg dersom du velger en forsikringsselskap med dårlige vilkår. Fornye.no prøver og gjøre ting enklere for våre besøkende, derfor kan vi anbefale deg nå to forsikringsselskap som tilbyr innboforsikring til en fornuftig penge, og et selskap som er dyrere en de fleste.

IF Innboforsikring

Hos IF kan du enkelt regne hvor mye du skal betale for innboet ditt. Du kan også velge mellom tre forskjellige pakker. Basis, Standard og Super. Basis inkluderer det essensielle, men dersom du vil være på den sikre siden kan Standard eller Super være verdt og titte på. Her varierer prisen fra 500 til 7.000 kroner i året.

Frende Innboforsikring

Frende er også en god kandidat på våres liste. Her kan du velge mellom innbo med standard-dekning, eller innboforsikring med uhhelgsdekning som inkluderer uhellsforsikring, uhellsforsikring utenfor boligen og skade ve flytting. Prismessig er det ikke store kontraster fra IF, også 500 til 7.000 kroner i året.

ALFA Forsikring

ALFA forsikring tilbyr også innboforsikring, men her begynner kostnaden og rampe seg opp. ALFA innhenter forsikringstilbud fra utlandske selskap. I tillegg er de også en agent som formidler forsikring, plusser vi dette sammen ser vi på mye høyere kostnader en tradisjonelle forsikringselskap som Frende og IF. Her ligger årlig kostnad fra 3.000 kr til 20.000 kroner.

Se videoen fra Sparebanken1 som forteller deg litt mer om fordelene og ulempene med et innboforsikring.

Innboforsikring pris:

Bor du i en liten leilighet på ca 50 kvm vil innboforsikringen koste deg rundt 150 til 300 kr/mnd. Skal du forsikre et større hus med 3 til 4 soverom kan prisen ligge på 400 til 600 kr i måneden.

Hvorfor er det store prisforskjeller på innboforsikring?

Prisforskjellen er stor fordi hver situasjon er unik. Bor du alene i en mindre leilighet der innbo kanskje ikke er verdt så mye vil du ikke betale like mye som en større familie med fler eiendeler.

Forsikringsselskapene oppgir heller ikke pris på nettsidene, noe som gjør det vanskeligere og finne frem til hvilken aktør som er billigst – Fornye.no tok på seg arbeidet med og få tilbud på innboforsikring fra tre av de største selskapene i Norge og fant ut at uansett om du innboet er lite eller stort havner vi som regel på en pris fra 500 til 3.000 kroner i året.

Hvor du bor spiller også inn på prisen du betaler. Bor du i store byer som Oslo og Bergen må du regne med høyere priser en de som bor i mindre lokale byer.

Sist men ikke minst kan man også oppleve store svigninger i pris dersom man ikke er medlem i et fagforbund eller yrkesorganisasjon. Medlemmer av LO, Jordmorforeningen, NARF, Skatterevisorenes Forening og andre foreninger får bedre avslag på forsikringen sin – Kanskje det kan være lurt og bli medlem i et fagforbund eller yrkesorganisasjon?

Hvor mange har innboforsikring?

Godt over 2 474 201 millioner har innboforsikring i Norge. Veksten i antall innboforsikringer fra 2010 til 2022 var omtrent 50.03%. Det kommer ikke som en overraskelse etter at vi begynner å kjøpe mer og mer, samtidig som innboforsikring dekker mer også. Se grafen under som illustrerer hvordan innboforsikring har økt i Norge fra 2000 til 2022.

(Tall fra Finansnorge.no, illustrasjon av Fornye.no)

Billig innboforsikring - Konklusjon

Siden du nå vet hva innboforsikring koster kan vi godt konkludere med et par tips på hvordan du kan få redusert denne kostnaden.

Husk at det ikke er vits og vente med innboforsikring, det er bedre og bestille dette når du først flytter inn i boligen eller leiligheten slik at du er på den trygge siden hvis en ulykke skulle inntruffet. 

Slik får du billig innboforsikring:

 1. Samle flere forsikringer hos samme selskap (Kan få opptil 20%) rabatt
 2. Bli medlem i fagforbund (LOfavør tilbyr den beste innboforsikringen hvis du blir medlem)
 3. Få en eksakt oversikt over dekningsbeløpet slik at du ikke forsikrer for mye
 4. Sammenlign alle forsikringsselskap hos Fornye.no før du signerer

Bildekilde: Freepik.com

Leo Lunde er en journalist med spesialfelt innen forbrukersaker, forsikring, reise og personlig økonomi. Han er også ansvarlig redaktør i Canariavisen.no

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern