Hva er dataroaming?

Hva er dataroaming?

Dataroaming er når telefonen kobler seg fra operatørens nettverk og hopper på et annet nettverk, slik at man kan bruke mobildata, ringe og sende tekstmeldinger selv når man er utenfor nettverkets grenser

Del denne guiden
Dataroaming

I denne artikkelen

Så hva er egentlig dataroaming?

Dataroaming skjer når telefonen kobler seg fra operatørens nettverk og hopper på et annet nettverk. Roaming lar deg ringe, sende tekstmeldinger og bruke trådløse data selv når du er utenfor nettverkets grenser. Ulempen er selvfølgelig at roaming i utlandet vanligvis kommer med ekstra kostnader og fort kan bli dyrt dersom du ikke har riktig mobilabonnement på plass.

La oss for eksempel si at du tar en tur over til statene. Med engang du lander vil telefonen din koble seg til et annet «roaming» nettverk helt automatiskt. Du har kanskje opplevd dette tidligere når du har reist ut av Norge.

Hvis roaming funksjonen på telefonen din er skrudd på vil dette skje automatiskt, hvis ikke vil ikke telefonen din være koblet til GSM-nettverket og kan ikke fullføre anrop, SMS eller bruke mobildata

De fleste mobiloperatører i Norge har inkludert bruk i EU og EØS, men noen land som USA og Thailand er ikke inkludert.

Les også: Beste mobildekning

Dataroaming på eller av?

Så lenge du befinner deg innen EU/EØS kan dataroaming stå på uten ekstra kostnader. Hvis du reiser utenfor EU/EØS burde du skru dataroaming av til du har aktivert en utlandspakke hos mobiloperatøren din.

Hva koster roaming?

Roaming i Norge er for det meste inkludert hos 90% av alle mobiloperatører. Så lenge du bruker mobiltelefonen din i EU/EØS kan du ringe, sende tekstmeldinger og bruke mobildata helt kostnadsfritt. Akkurat som i Norge.

Andre mobilabbonement som har egne vilkår vil ha en fastpris pr. ringeminutt og pr. SMS som blir sendt. Du kan også kjøpe utvalgte datapakker som du kan bruke under ferien.

La oss ta Telenor som et eksempel

Siden Telenor er Norges største mobiloperatør kan det ta disse som et eksempel. Mange Nordmenn er glad og reise ned til Thailand, derfor kan vi også bruke Thailand som et eksempel siden landet ikke er i EU/EØS. Slik ser det ut om du har Telenor mobilabonnement og skal bruke telefonen i Thailand (Roaming priser)

SMS

Sende MMS

3,99 kr

Motta MMS

0,00 kr

Ringe

Ringe

6,99 kr

Motta

6,99 kr

Mobildata

Pris pr dag

49 kr

MB pr dag

100 MB

Hvordan unngå roaming kostnader?

Skal du på ferie er det mye og tenke på, så ikke la mobilabonnementet ditt være noe som skaper stressende situasjoner. Derfor har vi en liste for deg med et par punkter som sørger for at du ikke betaler for roaming.

 • WiFi er din bestevenn – Sørg for og være koblet til WiFi når du kan.
 • Dobbeltsjekk med mobiloperatøren din om roaming er inkludert i landet du skal reise till. (F.eks Thailand & Telenor)
 • Sørg for at har på datakontroll på mobilabonnementet ditt

Mobiloperatører som har roaming inkludert i EU/EØS

Slik sørger du for at roaming er slått av

Du kan alltid slå av roaming-funksjonen på telefonen for å sikre at telefonen din ikke bruker roaming-data uten at du vet om det.

Slik skrur du av roaming på iPhone

 1. Gå til instillinger
 2. Velg mobildata
 3. Skru av mobildata
 4. Alternativer for mobildata
 5. Slå av dataroaming

Slik skrur du av roaming på Android

 1. Innstillinger
 2. Mer
 3. Mobile nettverk
 4. Deaktiver dataroaming

Slik skrur du av roaming på Windows telefon

 1. Innstillinger
 2. Mobilnettverk
 3. Alternativer for dataroaming
 4. Velg «Ikke bruk roaming».

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern