Kjøp ethereum i Norge

Skal du kjøpe Ethereum? I denne artikkelen lærer du alt du trenger og vite om Ethereum.

Les mer

DEL:

8 MIN LESETID

Oppdatert 3. juli 2024

Å kjøpe Ethereum for første gang kan være både spennende og virke litt komplisert. Selv om det egentlig er ganske enkelt, er det en del ting du bør vite om å kjøpe Ethereum, før du går i gang med din investering.

I denne guiden ser vi nærmere på hva Ethereum er, hvordan denne kryptovalutaen skiller seg fra Bitcoin, hvor og hvordan du kan kjøpe Ethereum i Norge og ikke minst hva du kan bruke denne spennende kryptovalutaen til.

Før vi går i gang, er det greit med litt bakgrunn om hva kryptovaluta er.

I følge Investopedia defineres kryptovaluta som en digital eller virtuell valuta som er sikret med kryptografi. Av denne grunn er det nesten umulig å forfalske kryptovaluta. Kryptovaluta distribueres som regel i desentraliserte nettverk som ikke kontrolleres av hverken banker eller myndigheter.

Fordi kryptovalutaer som Ethereum ikke kontrolleres av myndighetene, har denne typen valuta blitt stadig mer populært hos investorer, som ønsker å sikre seg mot inflasjon eller tap av tillit til de såkalte fiat-valutaene.

Hva er Ethereum?

Blant de mest populære kryptovalutaene på markedet i dag finner vi navn som Bitcoin og Ethereum. Bitcoin er den største av de to, men Ethereum havner på en god andreplass og øker stadig i popularitet.

Mange tror Ethereum kun er en kryptovaluta. Men egentlig er Ethereum et desentralisert rammeverk for å behandle data. På denne blokkjeden kan man lage og kjøre andre applikasjoner, men også kryptovalutaer. Nettverket er så populært at til og med andre kryptovalutaer kjører på Ethereum sin blokkjede.

Den mest kjente kryptovalutaen på Ethereum sin blokkjede er selvsagt – og du gjettet det sikkert – Ethereum. Eller Ether, som er det egentlige navnet.  Valutanavnet forkortes også til ETH.

For å forstå hvordan Ethereum fungerer som kryptovaluta, må vi først forstå hva en blokkjede er. Dette er et ord mange har hørt om, men som de fleste vet veldig lite om.

Kort forklart er en blokkjede (blockchain på engelsk) et fullstendig desentralisert nettverk. Kjeden opprettholdes av brukerne selv, som alle sitter med en identisk kopi av en hovedbok. I denne hovedboken ligger alle tidligere transaksjoner med valutaen. Alle transaksjoner på nettverket bruker kryptografi, som både holder nettverket sikkert og verifiserer transaksjoner.

Hva kan Ethereum brukes til?

Kryptovalutaer skiller seg fra fiat-valutaer på flere måter. Og selv om du neppe kan betale for en brus på Kiwi med kryptovaluta i den nærmeste fremtid, er det flere bruksområder som har gjort at kryptovaluta er mer enn bare en investering.

Et eksempel på et bruksområde er der hvor finansielle institusjoner gjør det vanskelig å benytte deres tjenester.

Det kan være finansinstitusjoner som ikke godtar kredittsjekk, begrensninger på når og hvor du kan sende penger, eller til og med myndigheter som stenger ned hele markedet som følge av kriser. Siden Ethereum ikke kontrolleres av hverken institusjoner eller myndigheter, er det ingen som har slik kontroll over valutaen.

Hvorfor bygges det på Ethereum?

Noe av det som gjør Ethereum så unikt, er nettopp at andre applikasjoner kan kjøres på nettverket. Du kan sammenligne det med at et program kjører på din egen PC. Disse applikasjonene kan bruke Ethereum-blokkjeden for å overføre personinformasjon eller til å håndtere meget komplekse transaksjoner.

Til magasinet Forbes, beskriver produktdirektør Boaz Avital i kryptoplattformen Anchorage det slik:

Det kan være enkle pengetransaksjoner, men også mer komplekse transaksjoner som kan gjøre alt fra utveksling av eiendeler til å ta opp lån, eller kjøpe digital kunst.

For utviklere tilbyr Ethereum-nettverket muligheten til å kjøre applikasjoner på blokkjeden. Fremfor å kjøre programvaren på servere eid av store selskaper, kan man gjøre det på et desentralisert nettverk som gir brukerne kontroll. Dataen er ikke eid av eller kontrollert av tekno-gigantene eller myndighetene.

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin i Norge

Bitcoin vs. Ethereum

De fleste av oss har hørt om Bitcoin og Ethereum. Mange tror de to valutaene er veldig like – og selv om det er mange fellesnevnere mellom de to, er det også mange ulikheter.

Etter hvert som kryptomarkedet har økt i omfang velger stadig flere investorer å satse på kryptovaluta som en del av sine porteføljer. Valget faller som regel på en av de to.

Mens Bitcoin er en ren kryptovaluta på sin egen blokkjede, er Ethereum en plattform. På denne plattformen “lever” kryptovalutaen og de andre applikasjonene som kjører på blokkjeden.

Markedslederen og kryptovalutaen som bidro til å gjøre blokkjeden så populær, er Bitcoin. Fordi kryptovalutaer er mer ustabile enn fiat-valutaer, svinger de også langt mer i verdi. Ofte kan store endringer skje på meget kort tid.

I dag koster en Bitcoin rundt 45 000 amerikanske dollar etter en vekst på rundt 16% de siste månedene.

Ether – den “innfødte” kryptovalutaen på Ethereum – slår imidlertid Bitcoin ned i støvlene når det kommer til verdiøkning. Valutaen har gått opp 29% de siste månedene og koster i skrivende stund rundt 2000 amerikanske dollar.

Hvis man ser på langtidsaspektet, har Bitcoin vært en gullgruve for tidlige investorer. Ifølge en rapport fra Wells Fargo har Bitcoin økt med en årlig rate på 216% siden den første registrerte transaksjonen i 2010.

Ethereum har ikke ligget på latsiden, med en økning på 115% siden oppstarten i 2015

De siste ukene har ustabilitet i hele markedet gjort seg synlig hos kryptovalutaer også. Dette er ganske enkelt en del av handel med kryptovaluta og når du skal kjøpe Ethereum i Norge, er det viktig å være klar over dette.

I dag utgjør Bitcoin rett over 40% av hele kryptomarkedet. Ethereum står for rundt 19%.

Bitcoin og mange andre kryptovalutaer er inspirert av fysisk gull. For å skape nye Bitcoins eller Ether må blokkjeden løse komplekse, matematiske oppgaver. Disse kryptografiske oppgavene løses for å verifisere og gjennomføre transaksjoner på nettverket. For hver transaksjon man løser, får man en belønning i form av kryptovaluta. Denne protokollen heter proof-of-work.

Dette kan sammenlignes med hvordan man graver etter gull – derav navnet på de som løser disse oppgavene: miner (engelsk for gruvearbeider).

Her kommer vi likevel til en av de store forskjellene mellom Bitcoin og Ethereum:

Mye av verdien i Bitcoin kommer fra det faktum at forsyningen er begrenset. Det kan aldri lages mer enn 21 millioner bitcoins. Foreløpig finnes det rundt 19 millioner bitcoins der ute, som betyr at 90% av denne ressursen allerede er hentet ut.

Ethereum har ingen slike begrensninger.

I likhet med Bitcoin er Ethereum også desentralisert. Den største forskjellen ligger i at utviklere kan bruke Ethereum-nettverket for å bygge andre tjenester, applikasjoner og til og med kryptovalutaer. Hvis du skal kjøpe Ethereum i Norge utføres dette på samme nettverk som kjører både spill, kjøp og salg av digital kunst – såkalte NFTs – og databaser. Dette er ikke en mulighet på Bitcoin-nettverket.

Hva er “gas fees”?

Både Ethereum og Bitcoin bruker en såkalt proof-of-work-protokoll, som vi nevnte tidligere. På Ethereum går transaksjoner som regel gjennom raskere enn med Bitcoin, men dette fører også til høyere såkalte “gas fees”. Dette er rett og slett et gebyr man må betale for å gjennomføre transaksjonen.

Husker du at vi snakket om belønning til de som løser de matematiske oppgavene på nettverket? Det er her gas fees kommer inn i bildet. Dette er kort og greit kompensasjon for jobben til de som holder nettverket i gang.

Hvor mye man må betale i gas fees varierer, fordi formelen for å beregne disse er dynamisk. Store avgifter er ikke uvanlig og disse er ofte en torn i siden på investorer som vil kjøpe Ethereum.

Belønningene utbetales i form av Ether. Som en hvilken som helst fiat-valuta, kommer også kryptovalutaen i forskjellige enheter (tenk kroner og øre).

I dette tilfellet kommer utbetalingen i gigawei. En gigawei tilsvarer 0.000000001 ETH.

Forskjellige typer transaksjoner på nettverket krever ulik betaling. Formelen som ligger til grunn for hvert gas fee du må betale når du skal kjøpe Ethereum, regner ut hva den som utfører transaksjonen er villig til å betale, men også et minstebeløp for at den skal lykkes.

Minstebeløpet baseres på kapasiteten i nettverket og etterspørselen for øyeblikket. Derfor øker også prisene når mange er aktive i blokkjeden. Disse økningen kan være så store at mange unngår å kjøpe Ethereum når aktiviteten er stor. Dette kan være lurt, dersom du vil unngå høye gas fees.

På toppen av beløpet du betaler kan du også legge tips for at transaksjonen skal gjennomføres raskere. Jo høyere tips du velger å gi, jo større er sjansen for at minere prioriterer din transaksjon.

Ethereum 2.0 og gas fees

For å gjøre det hele litt mer forvirrende, finnes det nå to Ethereum-blokkjeder.

Utviklerne jobber for å bytte fra proof-of-work-protokollen til en langt mer energieffektiv protokoll, kalt proof-of-stake. Kort forklart dreier det seg om å stoppe “mining”. Mining krever datakraft, og datakraft krever strøm. Når du skal kjøpe Ethereum bruker du altså strøm.

Ethereum 2.0 skal kjøre på en ny blokkjede og disse skal kombineres en gang i 2023. Da blir det også slutt på mining, men vi blir likevel ikke kvitt gas fees.

Ethereum-nettverket er kjent for å ha høyere utgifter til gas fees enn Bitcoin. Som vi allerede har nevnt kan du tipse deg frem i køen, men dette kan også bidra til å øke prisene. Derfor er det lurt å unngå travle tider på nettverket, eller ha god tid når du skal gjennomføre en transaksjon. Du kan lese mer om Ethereum 2.0 her.

Fremtiden til Ethereum

Hvis du skal kjøpe Ethereum, bør du selvsagt sette deg inn i hvordan kryptovalutaen svinger i verdi. Du trenger ikke å være en profesjonell investor for å komme i gang med å kjøpe Ethereum.

Mange analytikere tror Ethereum har en lys fremtid. Andre er mer skeptiske. Fordi kryptovaluta er notoriske for sine prissvingninger, er det en ustabil og risikabel investering. Men ser vi på de harde tallene – og da mener vi årlig avkastning – så er denne på nesten 300%. Det betyr nesten en firedobling hvert år siden valutaen ble tilgjengelig.

Ekspertene råder deg likevel til å kun investere så mye som du har råd til å tape. Hverken Ethereum eller andre kryptovalutaer bør brukes for ting som nødsparing, siden ting raskt kan snu.

Ser vi på nettverket i sammenheng med oppgraderingen til Ethereum 2.0, er det ventet enda større svingninger i tiden som kommer. Det vil påvirke prisen når du skal kjøpe Ethereum, men vil også gjøre hele nettverket mer klimavennlig. Dette kan bidra til at flere selskaper og utviklere benytter blokkjeden.

Tiden fremover er altså meget spennende for investorer som vil kjøpe Ethereum, men noen spådom med stor grad av sikkerhet kan ingen gi.

Til tross for denne usikkerheten, har blant annet Bloomberg-analytiker Mike McGlone spådd at Ethereum kan havne på 4000 – 5000 amerikanske dollar innen utgangen av 2023.

Investor og grunnlegger av forskningsselskapet Token Metrics, Ian Balina, er enda mer optimistisk.

– Jeg tror Ethereum kan havne på 8000 dollar. Ethereum er en klar leder men andre blokkjeder tiltrekker seg brukere i et høyere tempo på grunn av høye gas fees og trege transaksjoner, sier han.

Med slike spådommer er det gode muligheter for en lys fremtid. Med andre ord kan det være rett tidspunkt for nye investorer som vil kjøpe Ethereum nå.

Digital kunst påvirker fremtiden

Det som gjør Ethereum unikt – muligheten til å kjøre applikasjoner og såkalte smarte kontrakter på nettverket – har også bidratt til en god dose skepsis. Digital kunst, kjent som NFT, gjør det mulig å kjøpe og selge digitale eiendeler. Dette kan f.eks. være et digitalt maleri, som kun eksisterer som en eiendel i blokkjeden.

I takt med at NFT-er har tatt av i popularitet har også trafikken økt kraftig på nettverket. Husker du at vi skrev om hvordan gas fees øker når trafikken øker?

Når en slik flaskehals oppstår øker prisene til nivåer som gjør det nærmest uforsvarlig å utføre transaksjoner. Heldigvis har oppdateringer på nettverket hjulpet til å begrense slike problemer, men dette bidrar også til å trekke brukere bort fra Ethereum. Nye nettverk som er bygget på lignende ideer kan også bidra til økt konkurranse.

Hvis Ethereum finner gode løsninger på disse problemene ser fremtiden lysere ut. Og mange analytikere tror oppdateringen til Ethereum 2.0 vil bidra til nettopp dette.

Samtidig er ikke tilstrømmingen av brukere bare negativ. For deg som vil kjøpe Ethereum, betyr flere brukere en sterkere blokkjede som støtter opp under investeringen din over tid. Kryptovaluta er, i likhet med fiat-valutaer, basert på tillit. Du forventer at valutaen har en verdi. Jo flere som er enige om det faktum, jo sterkere står valutaen.

Fremtidens internett på blokkjeden

I tillegg til kryptovaluta, satser selskapene bak blokkjeder som Ethereum også på “fremtidens internett”. Investorer snakker allerede om Web3 – en slags åpen versjon av internett, bygd på blokkjedeteknologi.

Ideen går ut på at transaksjoner blir mer åpne, mens individer har større eierskap over sine data. Fordi kryptovaluta ligger i bunnen som finansiering av det hele, eies nettverket av brukerne – ikke store selskaper som Google eller Facebook. I en tid hvor personvern er på alles lepper, er dette uten tvil en faktor som vil påvirke Ethereum-nettverket i fremtiden.

Hvordan kjøpe Ethereum i Norge?

Når du har bestemt deg for å kjøpe Ethereum er tiden inne for å velge deg en plattform. Som ny investor bør du gå for en plattform som gjør prosessen enklest mulig. Til tross for alt vi har gått gjennom i denne guiden så langt, trenger det ikke å være komplisert å kjøpe Ethereum i Norge. En av de mer populære plattformene for handel av både aksjer og kryptovaluta – eToro – har utmerket seg på dette området.

Kjøpe Ethereum: Slik kommer du i gang

Når du skal kjøpe Ethereum hos eToro, begynner du med å registrere en brukerkonto. Dette er enkelt. Du velger et brukernavn, passord og må oppgi navn, e-post og mobilnummer. Etter en rask e-postbekreftelse er du i gang på plattformen.

For å kjøpe Ethereum trenger må du først gjøre et innskudd. Her har også eToro gjort det enkelt, med mange betalingsmetoder å velge mellom. Du kan velge mellom kreditt/debet-kort, slik som Mastercard, Visa og Discover, Klarna, Paypal, Neteller, men også helt vanlig bankoverføring. Det er greit å være obs på at bankoverføringen er til utlandet, som gjør de andre betalingsmetodene enklere.

Når du skal kjøpe Ethereum og andre kryptovalutaer på eToro, er selskapet pliktig til å hente inn en del informasjon om deg. Dette er den samme prosessen som norske banker krever og baserer seg på den såkalte KYC-prosessen (Know your customer).

Hos eToro kan du kjøpe kryptovaluta for inntil 20 000 kroner, før du må gjennomføre hele denne prosessen. Vi anbefaler likevel at man gjør dette så raskt som mulig. Det er nemlig ikke mulig å ta ut penger i fiat-valuta fra eToro, før du har dette på plass.

KYC-prosessen kan føles ganske pågående. Det er fordi myndighetene krever at finansinstitusjoner spør om en rekke personlige ting. Når du oppgir så mye personlig informasjon, vil nok enkelte føle seg mer komfortable med å handle hos norske kryptobørser. Disse kommer dog med mange ulemper, som manglende mulighet til å bruke kredittkort, høye gebyrer og dårligere utvalg.

Denne videoen forklarer forskjellen på Bitcoin og Ethereum enkelt.

Gebyrer og priser

I tillegg til de alltid tilstedeværende Gas Fees som vi skrev om tidligere, skal også kryptoplattformene ha en fortjeneste når du kjøper eller selger Ethereum. Når du handler hos utenlandske tilbydere må du veksle de norske kronene dine til en annen valuta. Her er det typisk gebyrer og varierende kurser som påvirker prisen.

Betalingsmåter når du skal kjøpe Ethereum

Når du velger din kryptobørs er dette noe av det første som bør vurderes. Ulike betalingsmetoder kommer med varierende gebyrer og kostnader.

Kjøpe Ethereum med kredittkort

For eksempel kan betaling med kredittkort koste mer, fordi såkalte chargebacks ikke er uvanlig. Dette er noe kryptobørser må ta høyde for. I tillegg kommer rentene hvis du ikke betaler hele regningen ved forfall.

Den største fordelen ved å velge kredittkort er at transaksjonstiden er kort. I et volatilt marked hvor sekunder og minutter kan avgjøre, er dette en meget stor fordel.

Med PayPal

Mange foretrekker å bruke PayPal. På den måten slipper du å oppgi kredittkortinformasjonen din direkte til enda en plattform og du slipper å finne frem kortet hver gang. Men også PayPal øker risikoen for chargebacks for kryptobørsen. Derfor kommer gjerne denne betalingsmetoden med økte gebyrer.

Langt fra alle plattformer tilbyr PayPal som betalingsmetode. Dette får du imidlertid bruke hos eToro.

Kjøpe Ethereum med bankoverføring

Dette er også et fullgodt alternativ for å gjøre innskudd. Hos utenlandske plattformer gjør man dette med en SEPA-overføring, dersom plattformen befinner seg i EU. Ulempen med denne typen transaksjon er at det tar lenger tid. Bankene har ofte også høye gebyrer på overføringer til utlandet.

Kjøpe Ethereum: ikke gå i denne fella

Når du skal kjøpe Ethereum er det utrolig viktig at du foretar en grundig sjekk av megleren eller kryptobørsen, før du går i gang med investeringen. Folk har tidligere tapt store summer fordi de tråkket feil her. Eksempler på storsvindler er Thodex i Tyrkia, der direktøren bak selskapet forsvant med utrolige to milliarder dollar av kundenes kryptovaluta. Men det finnes også mange aktører der ute som tilbyr deg kjøp av Ether uten å ha gode rutiner eller sikkerhet i bunn.

Her kan det være lurt å sjekke at plattformen blir omtalt av andre medier, men også lese tilbakemeldinger fra andre kunder. Husk likevel på at mange har urealistiske forventninger når det kommer til hva en kryptobørs har ansvaret for og ikke. Økonomiske tap er som regel investorens ansvar og misfornøyde kunder som har investert feil behøver ikke å bety at en plattform er useriøs.

Kundeservice når du skal kjøpe Ethereum

Kundeservice når du skal kjøpe Ethereum er et annet viktig punkt vi vil nevne. Treg responstid når du handler i et marked med så raske svingninger, kan føre til økonomisk tap.

Kryptomeglere vs. Kryptobørser

De to begrepene forveksles ganske ofte, men det er noen viktige forskjeller her.

Hos en kryptomegler får du en fastsatt pris, men som regel er det alltid dyrere å handle hos en megler. Fordelen her er brukervennlighet.

Kryptobørser fungerer litt annerledes. Her kjøper eller selger du kryptovaluta direkte med andre. Børsen tar en andel i gebyr for disse transaksjonene.

Mest vanlig er de sentraliserte børsene. Disse drives av selskaper som benytter sentrale ordrebøker og styrer ordrene internt.

Desentraliserte børser eies på sin side av brukerne selv. Her brukes smartkontrakter. Det er viktig å huske på at disse desentraliserte børsene ikke er selskaper og at de i likhet med kryptovaluta styres av brukerne på blokkjeden.

Internasjonale plattformer lønner seg

Når du skal kjøpe Ethereum er det noen viktige fordeler ved å bruke utenlandske plattformer. De har gjerne lavere kurtasje, flere betalingsmetoder og gjerne et langt bedre utvalg av kryptovaluta.

Slik tar du vare på Ethereum

Når du kjøper Ethereum må kryptovalutaen lagres et sted. Det er her kryptolommeboken din kommer inn i bildet. Det kan være lurt å oppbevare Ether i en lommebok hos en seriøs og dedikert leverandør.

Sikkerhet bør være det første du tenker på her, men også brukervennlighet og pris er viktige faktorer.

Om du skal kjøpe Ethereum for store summer, anbefales det at man bruker en maskinvarebasert kryptolommebok. Dette er sikrere, men krever også mer innsikt og tålmodighet.

Det er langt enklere å sende kryptovaluta gjennom en nettbasert lommebok, fremfor en maskinvarebasert. Skal du derimot spare større beløper over tid, kan maskinvarebaserte lommebøker være det rette valget.

Andre gode alternativer er kryptolommebøker på nett. Disse egner seg best til mindre beløper og har ofte meget brukervennlige funksjoner.

Konklusjon og oppsummering

Det er enklere enn mange tror å kjøpe Ethereum i Norge. Plattformer som eToro har gjort det både morsomt og sosialt, samtidig som de ivaretar sikkerheten til brukerne sine. Andre muligheter er kjøp og salg av Ether hos norske leverandører, men du går da glipp av flere fordeler som internasjonale plattformer kan tilby.

Selv om vi tar for oss et helt gilde av informasjon her, trenger du ikke å forstå alt for å kjøpe Ethereum. Det viktigste du må forstå er at markedet svinger og er ustabilt til enhver tid. Det er avgjørende at du ikke investerer mer enn du har råd til å tape og at du er forberedt på disse raske endringene når du skal kjøpe Ethereum. Det gjelder uansett hvilken plattform du velger.

Innholdsfortegnelse