5G dekning - fordeler og ulemper?

Er 5G dekning fremtiden?

Så hva er fordelene med 5G, og hvordan vil det potensielt endre hverdagen vår?

/
/
5G dekning – fordeler og ulemper?

Den største fordelen vi har sett med 5G er hastighet og stabilitet, det er vel ikke noe galt med mer stabilt nett og raskere hastigheter? Trådløst fiber? Ja takk!

Trådløst fibernett

Som vi tidligere har tatt for oss i artikkelen om “Norges beste mobildekning” så har vi referert til 5G som trådløst fiber. Dette er fordi 5G frekvensene åpner muligheten for trådløse nettverkshastigheter som er på lik linje med hastighetene fibernett kan tilby.

Hvis du opplever treige hastigheter på internettet hjemme så kan vi anbefale å sammenligne markedets billigste mobile bredbånd med 5G her “Sammenligne billige mobile bredbånd med 5G”.

5G dekning fordeler

5G Dekning: 5G eller 5-generasjons radiofrekvenser er noe det har vært mye spørsmål rundt, vi kommer i denne artikkelen til og ta for oss det mest relevante vi som forbrukere trenger å vite om dette nye fenomenet på markedet.

0.0/5
Hyttebredbånd
299 kr/mnd

Chilimobil tilbyr mobilt bredbånd med 5G nå i mars 2023

I mars 2023 anbefaler vi Hyttebredbånd fra Chilimobil som gir deg mye mobildata til fleksible priser. Bruker du opp inkludert datamengde betaler man kun 2,- kroner pr GB.

Av og til trenger man kanskje mye mer mobildata en andre ganger. Det å kunne fryse bredbåndet sitt når man ikke er på hytta f.eks, eller automatisk bruke mer innhold en det som er inkludert uten å bli ekstra fakturert. Dette er ting forbrukere setter pris på. Derfor anbefaler vi Hyttebredbåndet fra Chilimobil som starter på 299,- med 25 GB.

Tradisjonell bredbånd vil byttes ut med 5G

Se for deg 30 kameraer i 4K kvalitet, alt på ett nettverk med direktesending – dette er hva 5G åpner dørene for. Før vi vet ordet av det kommer vi til å se alle våre favoritt-sporter og konserter fra alle ulike vinkler, i beste kvaliteten, uten å oppleve brudd.

Virtual Reality briller er noe som har blitt mer og mer populært, tenk deg om du kan ta på deg VR-brillene i stua og få følelsen av at du sitter inne på fotballstadion med samme kvalitet! Det blir nok neppe sammen følelsen som å være på plass med alle menneskene rundt deg, men at 5G åpner muligheten for en såpass nær-virkelighet opplevelse er sykt kult! 
Hvis du opplever treige hastigheter på internettet hjemme så kan vi anbefale å sammenligne markedets billigste mobile bredbånd med 5G her “Sammenligne billige mobile bredbånd med 5G”.

Har du noen gang opplevd at du er på telefon og surfer, alt er bra, laster fort, men så passerer klokken 16.00 også plutselig går ikke ting like fort som tidligere?

Dette er noe som mange forbrukere som lever på områder med begrenset antall sendere opplever i dag med 3G og 4G. Skal vi tro ekspertene så er 5G løsningen til dette. I følge artikkelen til “interestingengineering.com” så kan èn 5G sender tåle rundt 1 million brukere per kvadratkilometer, dette er uten tvil større kapasitet enn hva 3G og 4G senderne har per i dag. For å sammenligne så klarer en vanlig 4G sender å opprettholde rundt aktive 4000 brukere per kvadratkilometer.

I praksis vil det si at en 5G sender er 250 ganger mer effektiv enn en standard 4G sender.

Hva er egentlig fordelene og ulempene med 5G?

Etter en grundig gjennomgang så har vi konkludert med at den største ulempen med 5G er at signalene ikke når like langt som 3G og 4G signalene. Ettersom rekkevidden er kortere så vil dette medføre at flere 5G sendere må settes opp slik at det skal nå alle brukerne.

Her er noen fordeler med 5G:

Her er noen ulemper med 5G:

Vil dette endre infrastrukturen i våre byer?

5G frekvenser: 5G dekning sender på kortere men raskere frekvens bølger

Se for deg at du alltid har en taxi tilgjengelig på riktig sted, til riktig tid. Dette er en av mulighetene som 5G lager vei for. Dette vil også naturlig medføre at staten kan holde mer kontroll på alt som skjer i byen, men til syvende og sist så ser vi på dette som en fordel for samfunnet.

Mulighetene finnes, hva som vil skje vet vi ikke, men det vil tiden vise!

Hvem har best 5G dekning i Norge?

Som ting ligger an i dag så ser vi at Telia uten tvil har tatt forspranget når det kommer til utbyggingen av 5G rundt om i landet, men vi tviler ikke at Telenor vil komme sterkt inn og jevne ut distansen veldig fort.

FrekvensNedlastingshastighet
3G – tredje generasjon0.1 Mbit/s – 10 Mbit/s
4G – fjerde generasjon10 Mbit/s – 15 Mbit/s
4G+ – fjerde generasjon pluss30 Mbit/s – 90 Mbit/s
5G – femte generasjon100 Mbit/s – 1000 Mbit/s

Finnes det helsefare rundt 5G eller er dette rene spekulasjoner?

I 2019 tok BBC for seg potensielle helserisikoer som finnes rundt 5G i artikkelen “Har 5G noen helserisikoer” (engelsk artikkel), vi har under oppsummert veldig kort hva dem har kommet frem til. 


Allerede i 2014 kom Verdens Helseorganisasjon (WHO) ut med en artikkel der de understreker at “dem ikke har funnet noen håndfaste resultater som viser til at det finnes seriøse helserisikoer rundt bruken av mobiltelefoner” (engelsk artikkel).

Verdens Helseorganisasjon sammen med det internasjonale byrået for kreftstudier (IARC) har klassifisert all radioaktiv stråling fra radiofrekvenser som “potensielt kreftfremkallende”. Dette inkluderer naturligvis hverdagslig mobilbruk som vi nordmenn er vant med.

Grunnen for at disse radiofrekvensene faller under denne klassifiseringen har med “at det finnes bevis, men riktignok ikke tilstrekkelig til å konkludere at eksponering til disse frekvensene kan fremkalle kreft hos mennesker” (engelsk artikkel).

Finnes det helsefare rundt 5G eller er dette rene spekulasjoner?

Til eksempel så er det å spise syltede grønnsaker klassifisert i samme kategori. Det å drikke alkohol og bearbeidede kjøttprodukter (pålegg) er derimot klassifisert i en høyere “risikogruppe” siden det finnes sterkere bevis.

Per i dag så finnes det ingen 100% håndfaste studier som med full sikkerhet kan understreke potensielle helserisikoer rundt eksponering til 5G.

Vurder tjenesten vår

Gi oss en tilbakemelding på tjenesten

Gi oss en tilbakemelding!
99 Stemmer - Gj.snitt 3.6
Dette selskapet samarbeider ikke med Fornye.no

Selskapet har ikke aktivert bestillingsfunksjonalitet på Fornye.no. Derfor kan du ikke klikke deg inn direkte på siden. Men du kan selvsagt søke dem opp på Google.

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern