Husleie og bolig for studenter

Husleie og bolig for studenter

Er du student og lurer på hvordan du kan spare penger når du skal leie eller kjøpe bolig? Da er denne artikkelen for deg.

Del denne guiden

Bolig og husleie for studenter

Den største kostnaden for alle uavhengig av om man er studenter eller etablerte boligeiere er kostnadene knyttet til bolig. 

Enten det er husleie for studenter, eller renter og avdrag på boliglån så spiser det opp store deler av månedsbudsjettet, og det er lurt å være litt bevisst på hvordan man kan spare inn på slike utgifter. 

Når man er student er det svært lite penger å rutte med fra før, og da er det spesielt viktig at man er nøye når man skal se på hvor man kan gjøre besparelser. Husleie for studenter er ikke bare en nødvendig onde, men prisene har også skutt i været de siste årene. 

Husleiemarkedet er nå dyrere og vanskeligere å komme inn i enn noen gang tidligere. Derfor skal vi her se litt på alternativene som kan hjelpe deg som student til å gjøre utgiftene til husleie så lave som mulig for studenter.

Studentbolig

Alle universitetene i Norge har tilhørende studentskipnader som organiserer utleie av studentboliger. Dette er ofte leiligheter og hybler til en litt rimeligere penge. Disse boligene tilbys ofte både som kollektiv og som enerom slik at man kan velge om man ønsker å betale litt mer for å bo alene, eller spare penger ved å bo sammen med andre studenter. 

Når man skal søke etter studentbolig vil man ofte se at man har mange forskjellige alternativer ut fra hvilket utgangspunkt man har. Det finnes til og med tilpassede studentleiligheter for familier der en eller begge foreldrene er studenter og må bo i studentbolig med barn. 

Ofte har studentskipnaden tilbud om studentboliger både på campus og i byen i nærheten. Eksempelvis vil man ved Universitetet i Agder i Kristiansand kunne bo på campus der det er en rekke tilgjengelige studentboliger både med kollektiv, alenerom og familierom som alternativ. 

I tillegg til disse er det tilgjengelige studentboliger plassert rundt omkring i bydelene i nærheten av universitetet, samt midt i sentrum. For å kunne bo i en studentbolig må man først søke om bolig, før disse så vil tildeles studentene. Det lønner seg å søke tidlig for å få de beste rommene, og de beste prisene da disse ofte er de første som ryker. 

Dersom man søker uspesifisert vil man også ikke utelukke noen alternativer; da vil man ha størst sjanse for å få tilbud om bolig, og også være med i konkurransen om de billigste rommene.

Privat leie

Det er ingen tvil om at huseiere i nærheten av universiteter har sett og benyttet seg av muligheten til å leie ut hybler og leiligheter til studenter. Desto nærmere boligen ligger til skolen, jo høyere er sjansen til å ha en permanent utleid leilighet, og dermed sikker inntekt som dekker rentene til boliglånet. 

Dessverre er det også slik at det er stor etterspørsel på dette markedet, og prisene stiger i takt med etterspørselen. Avhengig av hvilken by man snakker om, så må man raskt forvente å betale mellom 8000 og 15000 kroner i husleie for student i privat leie. Mange av huseierne har også valgt å leie ut et og et rom i en større leilighet. 

Fordelen med å leie et rom i en slik leilighet er at man får betale betraktelig mindre i husleie, mot at man deler bad og fellesrom med en eller flere andre. Ulempen med denne typen privat leie er at man ikke har kontroll på hvem man må bo sammen med. Dersom man går sammen en vennegjeng og leier en hel leilighet sammen har man full kontroll på hvem man må dele bad og husholdningsoppgaver med, men man står også med en større risiko dersom en av beboerne ønsker å flytte ut. 

I slike tilfeller er husleien den samme, den fordeles bare på færre personer, så da vil det være essensielt å få noen nye til å flytte inn raskest mulig. Når man skal leie bolig privat er det også viktig å sammenligne hva som er inkludert i prisen. Variable utgifter som strøm, bredbånd og TV kan ofte være avgjørende på om man velger akkurat den leiligheten eller ikke. 

Spesielt strømutgifter som ofte kan komme litt brått på med dagens høye priser, kan det være en fordel å ha en god avtale med huseier. Dersom man ikke får strøm inkludert i avtalen må man sørge for at leiligheten har en egen måler montert slik at man kun betaler for faktisk eget forbruk, og ikke en utregnet brøkdel av det totale forbruket til husholdningen.

Andre alternativer

Dersom man ønsker å se på andre alternativer finnes det mange kreative løsninger på hvordan man kan spare noen kroner når det kommer til boutgifter. Noen velger å investere i en campingvogn, og leie plass til denne på en campingplass. Dette er en svært rimelig løsning og en god investering dersom man kan klare seg med å bo nokså primitivt. 

Det koster ikke mange tusenlappene i året å ha en campingvogn på en fast plass, og man betaler heller ikke mye i strøm og forsikring. Et annet alternativ som et fåtall benytter seg av går ut på samme prinsippet, nettopp å investere i en båt som ligger til kai i nærmeste båthavn. 

I alle båthavner finnes det folk som bor der hele året, og i likhet med campingplass er det særdeles lave kostnader involvert i å leie båtplass. Dersom man ønsker litt større luksus i hverdagen og er villig til å betale litt ekstra for det, burde man også se på mulighetene for å komme seg inn på boligmarkedet, og kjøpe seg egen leilighet. 

En liten hybelleilighet med få kvadratmeter er ofte mer enn nok for en student, og kostnadene i måneden er ofte ikke høyere enn det uansett hadde kostet med husleie. Forskjellen er at pengene da går til avdrag på egen bolig fremfor å gå til huseierens renter og avdrag. 

Det er dessverre ikke alltid like enkelt å komme seg inn på boligmarkedet, men dersom man har mulighet burde man benytte seg av den for å stille seg selv i en svært god posisjon for videre boligkjøp etter studietiden.

I denne artikkelen

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern