9 måter å spare penger på et studentbudsjett

Det finnes to forskjellige måter du kan betale med mobilen din, den første er kontaktløs betaling og den andre er med mobilabonnementet ditt. I denne guiden forteller vi deg hvordan det fungerer.

Les mer

DEL:

8 MIN LESETID

Sist oppdatert:

10/30/24

9 fornuftige tips til hvordan du kan få bedre økonomi mens du studerer

Før du bruker noen av disse tipsene, er det viktig å huske på at med mindre du har en sparementalitet, vil det være vanskelig å holde seg til noen av disse tipsene på lang sikt. Å være smart med pengene dine betyr å justere forbruket på alle områder av livet ditt til fordel for dine økonomiske mål.

For eksempel, istedenfor og gjøre flere impuls kjøp hele uken på matbutikken, kan du gjøre en ukes handel for og ha et system på hva du skal spise ut hele uken. På denne måten sparer du gode penger, spesielt nå som hovedindeksen har økt med 5% fra 2020.

1. Bruk studentrabatt når du kan

Eksempel fra Peppes Pizza: Hos Peppes får du 20% rabatt på alle Pizzaer dersom du er student.

En av de største fordelene ved å være student? Studentbeviset ditt. Ikke bare gir dette kortet deg rett til rabatter og fordeler i et bredt utvalg av butikker, restauranter og kulturinstitusjoner, det kan også gi deg store rabatter på teknologiske produkter fra Apple, Adobe og Microsoft.

I Norge har du også et ekstremt stort utvalg av rabatter for deg som studerer. Bor du i Oslo og benytter deg av Ruter? Hvis du er student kan du få 40% rabatt hos Ruter.

Studentrabatt på abonnementer:

  • Spotify
  • Apple Music
  • Adobe Creative Cloud (Photoshop, Illustrator og Premier etc)

Studentrabatt på mat og resturanter:

  • Peppes Pizza (20% på alle ordinære priser)
  • YO! Sushi Østbanehallen (25% på alle retter)
  • Døgnvill Burger (10% på alle bestillinger)
  • Pizzabakeren (Få en stor pizza 159,- kroner)
  • Domino’s Pizza (20% på alle pizzaer!)

Studentrabatt på fly og hotell:

  • Norwegian (Alle under 26 år får rabatt)
  • SAS (Egne ungdomsbilletter for deg under 26 år)
  • Widerøe (Student rabatt for deg mellom 26 til 31 år)
  • Thon Hotels (30% rabatt på alle hoteller i Norge)
  • Scandic (25% rabatt til alle mellom 18 og 25 år)

2. Del leilighet og bo i kollektivt

En av de beste måtene å spare penger på mens du studerer er å bo i et kollektivt, i stedet for å bo alene. Ved å dele husleien din mellom en gruppe i motsetning til å betale alt selv, sparer du et betydelig beløp hver måned.

I tillegg vil du også kunne dele opp strømregningene og andre kostnader som kan deles på de som bor i kollektivitet.

3. Kjøp studiemateriale og møbler brukt

En kostnad veldig få studenter tenker på når de begynner på høyskolen er kostnaden som er relatert til studiemateriale, spesielt skolebøker.

Nye skolebøker kan koste deg flere tusen kroner om du kjøper det nytt, men fakta er at dette er helt unødvendig. Du kan fint kjøpe brukte bøker av andre studenter som har fullført studiet du skal starte på.

Vanligvis vil skolen arrangere et møte der du kan møte opp og kjøpe disse bøkene brukt, i flere tilfeller kan du spare mellom 60 til 80% på og kjøpe disse skolebøkene brukt.

Samme gjelder for møbler dersom du velger og flytte inn i en leilighet helt alene. Dersom boligen ikke er møblert må du kjøpe sofa, seng, tv-bord og TV muligens. Noen av disse tingene her kan være greit og kjøpe nytt, f.eks sengen, men mye kan hentes gratis på FINN.no eller fra bekjente.

4. Ta vare på tingene du allerede har

På bakgrunn av det som står over er et godt tips for å spare penger som student å ta vare på eiendelene du allerede eier.

I stedet for å kaste ting ved første tegn på slitasje, legge inn litt ekstra innsats for å gjenopprette dem eller fikse opp i problemet slik at du kan bruke dem lenger.

Dette forhindrer at du unødvendig kjøper nye varer når originalen fortsatt er brukbar. I tillegg passer du også på miljøet når du har et brukermønster som dette:

Eksempler på dette:

  • Ikke vits og kjøpe helt ny telefon dersom du får en skramme eller skjermen knuses
  • Ikke kaste klær dersom en skramme oppstår eller du får hull i buksa

5. Dobbeltsjekk strømregning og bruk hodet

Å bli bevisst på hvor mye strøm husholdningen din eller kollektivet bruker hver måned, gir deg muligheten til å begynne å gjøre betydelige besparelser.

Dette kan bety å skru ned varmen, sørge for at ingen av enhetene dine som ikke brukes er på, sammenligne strømleverandører for en bedre avtale og oppgradere eventuelle spesielt ineffektive apparater.

Hvis du bor i en delt leilighet (Kollektivt) eller hus, er det lurt å gjøre dette som en gruppe, slik at alle gjør sitt for å kutte ned – og slik at alle kan spare penger på dette i det lengre løpet.

7. Lær å budsjettere

Hvis du ønsker å bli seriøs med å forbedre økonomien din, er en av de beste måtene å spare penger på mens du studerer å lære å budsjettere . Dette betyr å ha en solid oversikt over dine månedlige inntekter og utgifter, og optimalisere budsjettet slik at du går i pluss hver måned, som du kan da investere eller spare.

Det er mange budsjetteringsapper der ute som kan hjelpe deg med å ta kontroll over økonomien din. Ingenting slår følelsen av og være helt økonomisk fri.

Veldig mange forbinder studietidene med lite penger og rutte med, men følger du denne guiden her slavisk kan vi nesten være sikre på at du vil se positive endringer i økonomien din.

8. Prøv en minimalistisk livsstil

Når det gjelder å spare penger under studiene, er mindre mer, less is more. I tillegg kan det å ta i bruk en minimalistisk tankegang gjøre underverker for kontoen din. Enkelt sagt, å leve en minimalistisk livsstil betyr å eie færre ting.

Du kjøper bare ting som er helt essensielle, og du blir ikke sugd inn i fellene til en materialistisk kultur som prøver å overbevise deg om at du må eie flere eiendeler for å være lykkelig.

Ved å være mer bevisst med å kjøpe, er det mye mer sannsynlig at du bruker mindre når du innser at tingene du trodde du «trenger» ikke er livsviktige i det hele tatt.

9. Hvordan spare penger på mat mens du studerer?

Bortsett fra husleie og regninger, kan dagligvarer lett bli en av de største månedlige utgiftene. Så hvis du kan begynne å handle smartere, kan du glede deg over å spare mye ekstra hver måned.

Hvis du bor sammen med romkamerater, kan du benytte deg av muligheten til å kjøpe sammen visse varer da dette vanligvis fungerer billigere. Men hvis du heller vil handle individuelt, her er noen tips om hvordan du kan spare penger på mat på mens du studerer:

Lag større porsjoner og frys dem ned

Siden det vanligvis er billigere å kjøpe i bulk, er det en god idé å lage ett stort måltid med ingrediensene du har kjøpt, fryse det ned (om nødvendig) og deretter spise det i løpet av flere dager. Gryter og supper og alle gode måltider som smaker både godt ved første servering, men også etter du har varmer den opp igjen senere.

Bestill mindre mat ute og fra Wolt & Foodora

Ja, vi vet at det kanskje frister med en god burger eller pizza fra resturanter. Spesielt nå som du kan få det levert på døren under 30 minutter med Wolt eller Foodora.

Realiteten er at hvis du har litt erfaring på kjøkkenet kan du lage kjempe gode retter hjemme til halve prisen.

Spesielt nå som matprisene har økt betydelig i (Juli 2022) kan det lønne seg og bli ekstra flink på kjøkkenet, du vil overraske deg selv hvor gode måltider du kan lage på eget kjøkken.

Ikke gå på butikken med tom mage

Det dummeste du kan gjøre når du er student er og gå på matbutikken med tom mage, da blir det ofte impulskjøp.

Det som er best for deg som studerer er at du lager en plan for uken, hva som skal spises og hva du må kjøpe inn.

Når du gjør en hel ukes handel på en dag vil du spare store penger på dette, du vil også kunne bruke tiden din til andre fornuftige ting istedenfor og henge på matbutikken.

Innholdsfortegnelse