Økonomi tips for studenter​

Økonomi tips for studenter

I studie tiden kan det bli trangt med økonomien. I denne guiden har vi ført opp gode punkter på hvordan du kan spare penger i studietiden.

Del denne guiden

Slik får du bedre økonomi som en student

Den kanskje hardeste økonomiske tiden man må gjennom er selve studietiden. Med lave ytelser fra staten og lånekassen, begrensede midler og stipend er det ikke alltid like enkelt å komme seg gjennom. 

Mange studenter tyr til kredittkort og forbrukslån for å komme seg gjennom den tøffe økonomiske tiden, og det fører til mange problemer i etterkant. Dessverre er det slik at mange studenter ender opp med å slite med inkassogjeld, samt dyre og høye forbrukslån både i og etter studietiden. 

Dette får igjen ringvirkninger på muligheten til å få boliglån i bankene, og man må starte yrkeslivet med nedbetaling av gjeld før man får muligheten til å etablere seg. Heldigvis er det mulig å komme seg gjennom studentlivet uten ekstra gjeld, men man må belage seg på å ikke leve et liv i luksus. 

Derfor vil vi her komme med noen økonomi tips for student som kan hjelpe deg som student litt på veien til en bedre økonomisk hverdag i studietiden.

Husholdningsbudsjett

Noe som er spesielt viktig når man har det trangt økonomisk er å sette opp et budsjett for husholdningen. På denne måten vil man ha en klar og tydelig oversikt over hvordan pengene skal fordeles hver måned, og hvor mye man sitter igjen med til uteliv og festligheter. 

Med et budsjett vil man også enkelt kunne se hvor det er mulig å hente penger fra dersom man ønsker å unne seg litt ekstra iblant. Først og fremst må budsjettet tydelig vise hvilke penger som ikke må røres uansett hvor mye man ønsker seg en ekstra tur på kino. 

Dette er penger som skal gå til husleie, strøm, forsikring, mobil og bredbånd; såkalte faste utgifter som må betales hver måned uansett. Utenom dette er det først og fremst mat som er den store utgiftsposten. Her er det litt større muligheter for sjonglering, og dersom man ønsker å unne seg en tur på byen må man muligens belage seg på å bytte ut en middag med et brødskivemåltid. 

Ved å benytte et budsjett aktivt vil man alltid ha kontrollen på hvor mye penger man har å sjonglere med, og dermed gjøre det litt enklere å se om man har muligheten til å si ja til en fest, eller om man må stå over frem til neste måned. Det viktige med et budsjett er nettopp å følge det. 

Dersom man alltid bruker mer penger enn man har til rådighet vil man uten tvil havne i en vanskelig situasjon etter hvert. Man kan ikke låne penger fra neste måneds budsjett heller, for dette vil få ringvirkninger som at man plutselig ikke har nok penger på kortet til siste ukeshandelen på butikken.

Transport

Du har garantert hørt det før, men det må faktisk nevnes igjen. Transport koster mye penger, og det er mye penger spart på å ta beina fatt. Heldigvis pleier campus til universiteter å ligge nokså sentralt slik at man ikke er avhengig av bil eller buss for å komme seg til butikker og diverse handlearenaer. 

Derfor er det absolutt lurt å gjøre en vurdering av om man faktisk trenger busskort, eller om man kan klare seg med å gå dit man skal. Alternativt er en sykkel et svært godt alternativ. 

Mange universiteter holder sykkelauksjon i starten av hvert skoleår slik at studentene får mulighet til å kjøpe seg et svært rimelig fremkomstmiddel. En sykkel trenger derfor ikke å være en dyr investering, og man vil ha muligheten til å komme seg mange forskjellige steder på en rimelig tid og helt gratis. 

Dersom man også kjøper seg en sykkelveske vil man kunne ha god plass til matvarer når man er på handletur. En annen bonus ved å gå eller sykle til skole og andre aktiviteter er at man får mye gratis trim og vil derfor heller ikke være avhengig av et dyrt medlemskap på treningssenter.

Mat og husholdningsartikler

Den aller største posten på ethvert husholdningsbudsjett er matvarer. Det koster mye med mat, og spesielt hvis man alltid ønsker å unne seg litt ekstra. Man vil fort se tusenlappene fly av gårde dersom man alltid skal ha original cola, godt nybakt brød eller skikkelig gulost. 

For sistnevnte er kanskje den største overraskelsen til alle nyetablerte studenter: Ost er kjempedyrt! Heldigvis så finnes det mange alternativer som kan gjøre matbudsjettet lavere, men man kan ikke forvente å leve et liv i luksus som student. 

På dagligvarebutikkene burde man alltid sjekke datohyllene for varer som er på vei til å gå ut på dato, da man ofte her kan få mat til halv pris. Har man frys tilgjengelig er det også veldig lurt å handle inn datovarer og fryse dem ned slik at de kan holde seg gode til langt over best før datoen. 

Det finnes også flere nettbutikker der man kan handle partivarer og datovarer, og her er det ofte gode kupp å gjøre dersom man følger litt med og handler når de riktige varene blir tilgjengelig.

Handle brukt

Det er jo gjerne ikke møbler og interiør en student burde bruke pengene sine på, men dersom man trenger noe nytt til hybelen burde man uten tvil sjekke om det finnes noe brukt å kjøpe inn. 

I dag finnes det en rekke tilgjengelige muligheter for å handle brukt, både på nett og i fysiske butikker. Brukthandlene bugner av varer som ønsker seg nye hjem for en svært billig penge, og her er det ofte mye fint å finne. I tillegg finnes det en rekke apper som hjelper brukte produkter å finne nye eiere, både gratis og billig. 

Trenger man for eksempel et nytt speil til badet kan man sette på varsel på Finn.no appen slik at man kan være raskt ute neste gang et speil skal gis bort. Interiør og møbler trenger ikke å koste mye penger dersom man smører seg med en liten dose tålmodighet. 

Mye av det som både selger billig og gis bort er ofte også i god stand og ser ofte nokså pent ut. På Facebook kan man også finne forskjellige arrangementer beregnet på brukthandel, både for garasjesalg, byttedager og andre lignende aktiviteter.

I denne artikkelen

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern