Hvor mye kan jeg tjene på å leie ut boligen på AirBnB?

Hvor mye kan jeg tjene på å leie ut boligen på AirBnB?

Vurderer du og leie ut boligen din på AirBnb? Da kan det være greit og lese denne artikkelen først.

Del denne guiden

Å vurdere utleie av egen bolig når du uansett ikke skal bruke den, kan føre til en god del ekstrainntekt. Her er det imidlertid lurt å sette seg inn i reglene slik at du vet hvordan det fungerer.

Dersom du eier en leilighet eller et hus som er ubebodd når du selv er ute på reise eller andre ting over lengre tid, kan du tjene flere tusenlapper på å leie ut.

Skatteregler

Fra inntektsåret 2018 ble det vedtatt egne skatteregler for det man kaller korttidsutleie av egen bolig. Korttidsleie er utleie inntil 30 dager sammenhengende. Det betyr at dersom du leier ut boligen i et kortere tidsrom sammenhengende, vil det du tjener være skattepliktige penger. 

Utleiebegrensninger

Det finnes visse begrensninger for å drive utleie for deg som bor i et seksjonssameie. Blant annet kan du ikke leie ut i mer enn totalt 90 dager i året.

Denne grensen kan fravikes i vedtektene til sameie, og kan endres til mellom 60 og 120 døgn i året. Dette er imidlertid en beslutning som krever flertall på årsmøtet til sameiet.

Her har du noen priseksempler fra Oslo

En nylig undersøkelse fra Airbnb viser at de fleste leiligheter i Oslo sentrum ligger mellom 650 kroner til 1200 kroner natten på AirBnb.

Andre steder i Norge:

  • Bergen: 450 til 1700 kr
  • Trondheim: 500 til 1800 kr
  • Stavanger: 350 til 1300 kr
  • Arendal: 329 til 1129 kr

Slik leier du ut skattefritt på AirBnb

Skal du leie ut et areal som er mindre enn arealet du selv disponerer, kan du drive utleie skattefritt dersom utleielengden er minimum 30 dager.

For eksempel kan du leie ut bare et rom i leiligheten eller huset hvor du bor. Da trenger du ikke å skatte av inntekten. Det samme gjelder også om du leier ut kjelleren i huset du bor i.

Enkel utleie med AirBnB

Veldig mange mennesker i verden bruker AirBnB for utleie av private boliger. Det koster ingenting å opprette og disponere en bruker på AirBnB, men utleieformidleren tar opptil 20% av avtalt leie som betaling for å levere deres tjeneste.

Hvis du i tillegg til utleie kan tilby opplevelser, vil AirBnB ta et tjenestegebyr på 20%, og blir beregnet av prisen du som vert tar for opplevelsen. Gebyret trekkes automatisk fra betalingen til verten.

Hvor mye kan jeg tjene på utleie gjennom AirBnB?

Det er prisen du setter og lengden på utleieforholdet som avgjør hvor mye du kan tjene på å leie ut boligen din. Her kan du for eksempel se på andre AirBnB-boliger i ditt område, og hva de ligger ute for.

Sørg også for å se på tilsvarende bolig som du selv eier før du setter en pris. Du kan når som helst justere prisen for å leie hos deg, noe som kan være nyttig når det blir høysesong.

Når får jeg pengene?

Pengene som kunden betaler for leie betales inn på forhånd. Du som utleier får pengene dagen etter at kunden har startet leieforholdet. På denne måten får leietaker tid til å se og klage på eventuelle feil. Slik opprettholder man også sikkerheten for at utleier får leieinntektene som avtalt.

AirBnBs forsikring

AirBnB tilbyr sin egen garanti som heter vertsgaranti, og dekker inntil 1 million dollar. Denne garantien trer i kraft automatisk når noen leier boligen din.

Det er imidlertid noen unntak. Garantien dekker skader som skulle oppstå på selve boligen, men løse gjenstander får du ikke dekket. Har du fått en skade må du sende inn dokumentasjon som viser dette. Hus også la all kommunikasjon gå via AirBnBs sider, bare da gjelder vertsgarantien. 

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern