BSU konto

Slik får du mest mulig ut av din BSU-konto

Har du nettopp fått deg en BSU-konto, men usikker på hvordan du kan få mest mulig ut av sparingen? Les artikkelen vår og lær mer!

Del denne guiden
BSU konto

Begynn tidlig med BSU

Når man begynner å spare til egenkapitalen som man skal bruke til å kjøpe bolig, er det vanlig at man skaffer seg en BSU konto, som står for “Boligsparing for ungdom». Med BSU sparing kan man spare inntil 27 500 kroner i året, og når du har nådd maksgrensen på 300.000, kan du bruke det til å søke om et boliglån.

For å hjelpe deg i gang med BSU sparing har vi i denne artikkelen lagt ved informasjon for hvordan du kan få mest mulig ut av din BSU sparekonto og finne den høyeste BSU-renten.

BSU sparing illustrasjon
Du kan spare maks 2 292 kr/mnd med BSU kontoen. (Grafikk: Fornye.no)

Spørsmål vi svarer på i denne artikkelen:

  • Hva er BSU?
  • Når kan man starte BSU sparing?
  • Hvordan åpne en BSU konto?
  • Hva kan du bruke din BSU-konto til?
  • Hvor mye kan du spare i måneden?
  • Hva skjer med din BSU-konto når du fyller 34 år?
  • Kan du ta ut penger fra din BSU?

Hvordan få mest mulig ut av din BSU konto

Med BSU sparing velger du selv hvor mye og hvor mange ganger du vil sette inn penger. Dette er noe som skjer helt fritt etter dine behov og ønsker. Selv om du har en BSU konto , er det ingen krav til hvor mye du må spare hvert år. 

Du kan se på det som en ekstra sparekonto ment for boligkjøp, som gir deg muligheten til å spare til egenkapitalen. Det er likevel ikke mulig å ta ut penger fritt fra BSU-kontoen, som man gjør i en vanlig bank.

Den største fordelen med BSU er skattefradraget på 20% av selve innskuddet. Det betyr at du i løpet av et år kan få et skattelette på opptil 5.500 kroner, hvis du setter inn maksimalt innskudd. Dette gjelder kun for de som ikke eier bolig fra før av.

Hils på Morgan Nilsen! Han er en fagkyndig ekspert når det kommer til boliglån og lån generelt. Hvis du er førstegangskjøper og vil bli bedre kjent med BSU produktet burde du sjekke ut videon under.

Velg en bank med høyeste BSU-rente

For å kunne få mest mulig ut av din BSU-konto lønner det seg å gå for en bank med høyeste BSU-rente. Selve renten for BSU sparing varierer veldig fra hvilken bank du bruker. 

Du kan faktisk tjene opp til 2.700 kroner ekstra dersom du velger en bank med den beste renten. La oss si at du har 150.000 kroner i sparing på BSU (halve summen av maksgrensen på 300.000), da vil du tape noen tusen kroner fordi du valgte en bank med en nominell høyere rente. 

Dersom du vil vite mer om dette og vil finne en bank med høyeste BSU-rente, kan du sjekke Finansportalen eller vår oversikt nedenfor:

Bank i Norge

Høyeste BSU-rente 

Sparebank1

5.25%

DNB Bank ASA

5.20%

NORDEA BANK

5.00%

OBOS Banken AS

4.35%

Hva er BSU?

BSU er for deg som er under 34 år, studerer/jobber og har en god nok månedlig inntekt. Perfekt for førstegangskjøpere og for de som vil eie egen bolig i fremtiden. BSU sparing kommer med mange fordeler, blant annet en veldig lav rente, skattefradrag og du kan bestemme selv hvor mye du vil spare hver måned, så lenge det ikke overgår den årlige maksgrensen.

Når kan man starte BSU sparing?

BSU sparing gir alle fra fylte 18 år muligheten til å spare til sin første bolig, som er et flott tilbud for de som allerede er i jobb og som tjener sin egen inntekt. Er man ikke myndig kan man starte en bsu konto med sine foreldre/foresatte. Det anbefales å starte en BSU konto så fort man tjener egen inntekt. Noen barn begynner å jobbe tidligere enn andre, og da er det fint med et slikt tilbud.

Hvordan åpne en BSU-konto

For å åpne en BSU konto må du gå til din daglige bank og åpne en ny konto gjennom dem. Dette kan også gjøres i nettbanken eller gjennom mobilbanken. Du må være under 34 år for å kunne starte en BSU-konto, og er du under 18 år må kontoen åpnes av verge eller dine foreldre. Det er viktig at man har egen inntekt før man åpner en BSU-konto.

Dette kan du gjøre med din BSU-konto

Når du har åpnet din BSU-konto kan du bruke den til fremtidig boligkjøp, nedbetaling av boliglån eller til andre kostnader og vedlikehold. BSU er kun ment for kostnader som har med din(e) fremtidige bolig(er) å gjøre, og fungerer ikke som en vanlig sparekonto.

Hvor mye kan du spare i måneden?

Maksgrensen for hvor mye du kan spare i året er 27.500 kroner. Når du har nådd 300.000 kroner kan du bruke disse pengene til boligkjøp, som er din egenkapital. Du må ha minst 15% i egenkapital for å kunne få et boliglån. 

Med BSU sparing kan du velge selv hvor mye du vil spare i måneden. Så lenge beløpet på kontoen din ikke overgår den årlige maksgrensen, kan du sette inn penger når du har muligheten til det.

Er du ung og drømmer og ekstra inntekt? Sjekk ut artikkelen vår for hvordan du kan tjene penger på nett.

Hva skjer med kontoen din når du fyller 34 år?

Etter at du har fylt 34 år er det mulig å bruke pengene på BSU-kontoen, men du kan ikke lenger sette inn penger. Dette betyr at du må opprette en ekstra sparekonto i banken din, dersom du planlegger å spare mer. Pengene du har spart på din BSU-konto blir stående der så lenge du vil.

Når du fyller 34 år beholder du renten og rentene du opparbeider deg på sparepengene, kan du ta ut og bruke som du vil.

Kan jeg ta ut penger fra BSU kontoen?

Dersom man velger å ta ut penger fra BSU-kontoen og ikke bruker det på bolig, må man tilbakebetale skattefordelen. Har man spesielle behov for å ta ut penger og gjør det innen en viss periode, trenger man ikke betale skattefordelen.

Det er ikke mulig å ta ut penger fritt fra BSU-kontoen som i andre banker.

Konklusjon

I denne artikkelen har vi lagt ved nyttig informasjon om hvordan BSU sparing fungerer og skrevet en liten oversikt over hvor mye man faktisk kan spare ved å velge riktig bank. BSU er et flott initiativ og har hjulpet mange å spare til sin første bolig. 

På grunn av friheten til å velge hvor mye man kan spare i året, og skattefradraget, er dette en unik mulighet for de som er under 34 år og vil realisere boligdrømmen i fremtiden.

Ved å velge riktig bank med høyeste BSU-rente, kan man spare noen ekstra tusen kroner, som kommer godt med når man skal kjøpe sin første bolig. 

Vi håper at denne artikkelen har vært forståelig og at det har hjulpet deg til å finne den riktige banken slik at du får mest mulig ut av din BSU konto.

Vi ønsker deg lykke til med sparingen!

I denne artikkelen

Andre relevante artikler:

Beste lånemeglere lørdag, juli 2024
Lendo
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 500,000 kr

Lånebeløp

5,03%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

10,8%

Rente fra

23

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

100 000 kr. o/5 år: Eff. rente: 11,9%. Kostnad: 35.914kr. Totalt 135.914 kr
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

5,00%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern