Seniorlån

Seniorlån – Fordeler og ulemper for deg over 60

Del denne guiden
Seniorlån

Et seniorlån eller pensjonistlån om du vil, er et lån med sikkerhet, hvor banken tar sikkerhet i bolig. Til gjengjeld kan du ta ut enten et engangsbeløp, eller en månedlig sum for å legge til litt ekstra penger til pensjonen.

Nøyaktig hvor mye penger du kan låne avhenger av alderen din, hvor mye boligen din er verdt og boligens beliggenhet.

Hvem kan ta opp et seniorlån?

For å kvalifisere til å få seniorlån må man ha passert 60 år. Er man to som søker, må begge være over 60.

Samtidig må boligen være gjeldfri, slik at det kan tas førsteprioritets pant i den. Til tross for at seniorlån kan tilbys over hele Norge, har beliggenheten for boligen mye å si for om du kan få lån og hvor mye penger du kan få utbetalt.

Da boligen er sikkerheten til banken, vil faktorer som lokalt boligmarked og forventet verdiutvikling ha mye å si for bankens beregninger.

Vanligvis kan man ta opp minimum 100.000 kroner i seniorlån. Her er det også slik at man kan ta ut en større prosentandel av boligens verdi, jo eldre man er. Dersom du er usikker på hvor mye du kan låne, kan du alltids benytte deg av lånekalkulator. De fleste bankene har dette på sine nettsider.

En annen ting man bør tenke over er at utbetalingene vil være lavere for et par som har tatt opp seniorlån, enn det vil være for en enslig person. Dette skyldes at forventet levetid for den lengstlevende statistisk sett er lengre enn for en enslig person.

Kommer banken til å eie boligen?

Selv om banken tar sikkerhet i boligen, vil fortsatt låntaker være eier av boligen. En potensiell verdistigning av boligen vil derfor komme både låntaker og eventuelle arvinger til gode.

Når man tar opp et seniorlån, beholder man likevel retten til å bo i boligen helt frem til ens død, eller til man har fått et fast rom på et sykehjem. Når det gjelder partnere eller ektepar som har tatt opp seniorlån, vil denne garantien gjelde for den som lever lengst.

Når partneren eller ektefellen er flyttet til sykehjem, eller er gått bort, må arvinger innfri lånet, enten selv eller ved å selge boligen. Skulle det vise seg at verdien til boligen er større enn gjelden, vil arvingene sitte igjen med overskuddet.

I et motsatt tilfelle, er det banken som dekker tapet. Derfor kan man trygt fastslå at det ikke foreligger noe risiko for at arvinger vil sitte igjen med gjeld.

Hvem tilbyr seniorlån?

Her er noen banker i Norge som tilbyr seniorlån:

Fordeler med seniorlån

Den aller største fordelen med seniorlån er at pengene kan brukes til nøyaktig det du selv vil. Ønsker du å spise godt på dyre restauranter kan du gjøre det, skal du pusse opp hytta kan du enkelt bruke pengene på det.

Noen velger også å gi barn og barnebarn forskudd på arv, hjelpe familiemedlemmer med finansiering av studier, eller gi noen en vei inn på boligmarkedet.

For personer med en mindre pensjon, er et seniorlån en god motivasjon til at man kan bli værende i boligen man bor i resten av livet. 

Samtidig kan seniorlånet brukes til å betale ned annen dyr gjeld, som for eksempel forbruksgjeld.

Ulemper med seniorlån

Den kanskje største ulempen med et seniorlån, er at rentene er høyere enn for eksempel på et tradisjonelt boliglån. Årsaken til dette er at boretten betyr at banken tar en noe større risiko. Likevel kan bankene variere i rentenivå, så man bør alltid sammenligne tilbud om seniorlån før man bestemmer seg.

Låneformen ble også kritisert i starten for det man trodde var å sette arvinger i gjeld. Kritikken er imidlertid så godt som borte i dag, noe som henger sammen med at folk i dag har en bedre forståelse av både låneformen, men også av at eldre mennesker ønsker å bruke mer penger på seg selv.

Likevel kan dette være noe å tenke på før du bestemmer deg for å ta opp et seniorlån. Gjerne ta en prat med nærmeste familie om dette.

Finnes det noen alternativer til seniorlån?

Hvilke andre lånealternativer kan man gå for dersom man ønsker å bruke noe av boligformuen til forbruk?

Tradisjonelle boliglån vil ikke være like godt egnet, mye på grunn av at kapitalen du får utbetalt, må tilbakebetales innen en fastsatt frist. Samtidig får du ikke garantien om at du kan bo i boligen livet ut. Så hva skal man gjøre dersom man ikke klare å betjene lånet og eventuelt må selge boligen?

Rammelån med sikkerhet i bolig er et annet alternativ. Her trenger du bare å ta ut det du behøver fra en satt låneramme. Til sammenligning med et ordinært nedbetalingslån, er fordelen at du kan ta ut midler på lengre sikt.

Samtidig kan du låne mer penger med et rammelån enn det du kan med et seniorlån, men bare dersom du har tilstrekkelig med inntekt.

Selv om et rammelån vil være billigere enn et seniorlån, vil du sitte igjen med all risikoen med et rammelån.

For eksempel kan du få inntekten redusert av ulike grunner, eller ektefellen din går bort, hvis rentene videre skulle øke mye, eller boligen går ned i verdi, kan det bli vanskelig å betjene lånet. Da vil risikoen for at du må selge boligen øke.

PS: Hvis du vurderer et forbrukslån isteden seniorlån burde du sjekke ut hvordan du kan bli kvalifisert for et slikt lån.

Oppsummering seniorlån

For mange eldre personer, kan et seniorlån være gunstig. Denne låneformen tillater at man omsider kan bruke litt ekstra penger på seg selv og de man er glad i. Dette er en låneform som er skreddersydd for de eldres behov, spesielt med tanke på rette til å bo i boligen livet ut.

Er inntekten din høy eller ønsker å låne en liten andel av din boligverdi, kan et rammelån være et bedre og billigere alternativ enn et seniorlån. Da må du imidlertid være forberedt på at du gir avkall på boretten livet ut.

Enkelte kan kanskje gruble mye over at arvinger vil sitte igjen med en mindre arv enn kanskje forespeilet. Dette er selvsagt noe å tenke over, på lik linje med at man selv også skal ha det bra de siste årene i livet.

I denne artikkelen

Andre relevante artikler:

Forslag til seniorlån fredag, september 2023
Lendo
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 500,000 kr

Lånebeløp

5,03%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

10,8%

Rente fra

23

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

100 000 kr. o/5 år: Eff. rente: 11,9%. Kostnad: 35.914kr. Totalt 135.914 kr
5/5
5/5

Annonselenke

10,000 til 600,000 kr

Lånebeløp

5,00%

Rente fra

20

Aldersgrense

1-2 dager

Utbetaling

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

Fant du ikke det du lette etter?

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern