Beste bredbånd for studenter

Beste bredbånd for studenter

I studietiden ønsker man ikke og betale en formue for et bredbånd, vi lærer deg nå hvordan du kan få raskt bredbånd uten og betale mye for det.

Del denne guiden

Anbefalt mobilabonnement og bredbånd for studenter

Chilimobil

Dette er beste bredbånd for studenter

Når økonomien begynner å bli trang som den ofte gjør i studietiden blir man nødt til å kutte ut poster i husholdningsbudsjettet, og forsøke å spare penger der man kan. Det finnes en del punkter på budsjettet som rett og slett ikke kan fjernes da de er helt nødvendige. 

Disse faste postene inkluderer blant annet husleie, strøm, forsikring, mobiltelefon og bredbånd. De to sistnevnte er det derimot mulig å gjøre noe med for å begrense kostnadene. Internett er helt nødvendig både i studiesammenheng og i sosiale sammenhenger, og man kan simpelthen ikke være foruten i dagens samfunn. 

Derfor skal vi her komme med noen forslag til hvordan du som student kan kutte ned på utgiftene som går til mobil og bredbånd for student, og hvilke løsninger du kan vurdere.

Sammenligne priser

Det finnes en rekke sammenligningstjenester på nett der man kan sammenligne tjenestene og prisene til forskjellige bredbåndsleverandører i Norge. Det finnes alltid forskjellige ekstratjenester man får med på kjøpet når man tegner et bredbåndsabonnement, og det er fordeler og ulemper med alle leverandørene. 

Felles for dem er at de leverer en bredbåndstjeneste med en gitt hastighet til en gitt pengesum hver måned. Man trenger ikke pøse på med den aller heftigste hastigheten, for det er en del penger å spare på å gå ned på hastighet. Man kan også ofte velge å binde seg opp for en periode mot en rabattert sum. 

Dersom man binder seg opp til abonnementet vil det alltid være mulig å flytte dette med seg dersom man skulle flytte, og eventuelt kan man også gjøre eierskifte over til en ny beboer dersom man ikke ønsker å flytte det med seg. 

En binding medfører selvfølgelig alltid en risiko for at man blir nødt til å betale i en gitt periode, så man må være nokså trygg på at man skal bli boende en stund før man eventuelt velger å binde seg for noen år.

Mobilabonnement istedenfor bredbånd?

De siste årene har det kommet flere og flere løsninger for «fri bruk» abonnement på mobiltelefonen, og da åpner det seg også muligheter for å benytte dette fremfor å ha et eget bredbåndsabonnement. Det skal derimot også sies at det finnes flere ulemper med denne løsningen. 

Vi velger å si «fri bruk» siden abonnementene i praksis ikke er ubegrenset bruk på full hastighet. Alle abonnementene som reklameres som fri bruk abonnement har begrensninger i form av antall Gigabyte før hastigheten reduseres. Denne begrensningen er pr dags dato i de fleste tilfelles 100GB. Hastigheten man får etter reduksjonen man være alt fra 128kb/s til 3mb/s, så her gjelder det å sjekke vilkårene i abonnementene. 

Sistnevnte er en helt levelig hastighet hvor man fortsatt får sjekket e-post og gjort enkle ting på nett, men strømming kan bli noe glissent. Dersom man må dele internett fra telefonen må man være forberedt på at det trekker en god del ekstra strøm fra telefonen, og det slår seg automatisk av etter en gitt periode. Derfor må man aktivt slå denne funksjonen må når man ønsker å dele internettet med for eksempel PC, nettbrett eller TV. 

Man kan eventuelt også velge å betale litt ekstra for et datakort, og kjøpe en mobilruter som kan stå litt mer permanent. Da trekker man fortsatt av samme datamengden, men man slipper å styre med å dele internett hele tiden. En annen ting man må huske på er at 100GB holder i massevis for alt av skolearbeid, e-post, sosiale media og slikt, men dersom man skal benytte deling av internett for å se på TV vil datamengden brukes opp raskt. 

Hvor mye datamengde som trekkes avhenger av mange forskjellige faktorer som hvilken leverandør man bruker, om det er film eller TV-serie, og om den spilles av i høy eller lav kvalitet. 

Desto høyere kvalitet, jo mer data trekker episoden. Man kan tenke at en episode på 45 minutter i snitt trekker 1GB med data. Så sitter man og binger TV-serier en hel kveld må man regne med at det ryker en del gigabyte den kvelden. Fordelen med denne løsningen er derimot at det blir mye rimeligere enn å ha to forskjellige abonnement. 

De fleste fri bruk abonnement ligger på rundt 500 kroner, og skal du kombinere mobilabonnement og bredbånd for student må du regne med å betale rundt 1000 kroner per måned totalt.

Dele på utgiftene

Det er jo også en mulighet å dele på kostnadene dersom man er flere som bor nokså tett inntil hverandre. Enten man bor i et kollektiv der det er veldig naturlig å ha et og samme bredbåndsabonnement, eller om man bor i et rekkehus der man kan spre et abonnement over to boliger for å gjøre løsningen litt rimeligere. I et kollektiv bør man gjøre en solid avtale på kostnadsfordelingen slik at alle er enige om summen som skal betales. 

Dersom man har en naboordning kan man gjøre en avtale på at man investerer sammen i et maskenett som dekker begge boligene, og så inngår man en avtale på hvilken sum man skal betale hver i måneden. 

Abonnementet på bredbånd må alltid stå på en person, så det er denne personen som er juridisk ansvarlig. Derfor må man sørge for å kun inngå slike avtaler på personer man stoler på, og lage en sikker avtale mellom partene slik at ingen havner i betalingstrøbbel fordi den andre ikke betaler som den skulle. 

Med en slik løsning vil man raskt kunne halvere kostnadene forbundet med bredbånd siden man har et og samme abonnement, men fordeler kostnaden på to husholdninger. 

Man trenger heller ikke nødvendigvis kompensere med noe særlig høyere hastighet selv om det skal brukes av flere personer. Dersom man velger en god linje på 250 mbit/s vil man i stor grad kunne strømme film, musikk og spill samtidig uten at det plager noen av de andre som er koblet på. 

Hastighet vil alltid variere litt på en inngående linje, men med standard hastighet vil man kunne utføre alle de nødvendige daglige oppgavene man trenger, samt strømme litt film uten nevneverdige problemer.

I denne artikkelen

Hold deg oppdatert med de beste tilbudene året rundt

Send meg en e-post med pengebesparende tilbud og eksperttips

Les mer om Personvern