Innholdsfortegnelse

Trådløst bredbånd på hytta: Frihet til å være tilkoblet

Enten du trenger internett for å streame serier foran peisen, sjekke e-poster på hjemmekontoret eller spille online med venner, er trådløst bredbånd en løsning som gir fleksibilitet. Men hva er egentlig trådløst bredbånd, og hvorfor er det en god løsning for hytta? La oss ta en titt.

Les mer

Helt gratis å teste ut
Tar 30 sekunder

DEL:

Hva er trådløst bredbånd?

Trådløst bredbånd på hytta

Trådløst bredbånd kobler seg til internett via mobilnettet, altså de samme mastene som mobiltelefonene bruker. Forskjellen fra mobilt bredbånd er at trådløst bredbånd er fastmontert – du får en antenne plassert på veggen, som gir deg stabil nettilgang. Dette betyr at du slipper gravearbeid for å få fiber, og det er en løsning som fungerer der det er god mobildekning.

Fordelene er klare: rask installasjon, lave etableringskostnader og fleksibilitet. Uansett om hytta ligger ved sjøen eller i fjellet, så lenge det er mobildekning, kan du få trådløst bredbånd.

Mobilt bredbånd kan også være en løsning på hytta, ofte mye enklere å koble opp og krever lite utstyr. Eneste ulempen hvis vi sammenligner mobilt bredbånd mot trådløst bredbånd er at mobilt bredbånd ofte er begrenset til viss mengde mobildata, og hvis dere skal streame/spille og er fler, kan det tomt fort. Les artikkelen mobilt bredbånd på hytta hvis du vil lære mer.

Hvorfor velge trådløst bredbånd på hytta?

1. Rask og enkel installasjon

Mens fiber krever tidkrevende og kostbar graving, kan trådløst bredbånd installeres raskt. En montør finner det beste stedet for antennen, og vips – du er på nett.

2. Stabilt internett hele året

Trådløst bredbånd gir stabil og rask tilkobling, selv i områder uten fiber. Med 5G kan du få hastigheter som dekker det meste, fra strømming til tunge videomøter. Dette gjør løsningen perfekt for dem som bruker hytta som et andre hjem eller arbeidssted.

3. Lavere kostnader

Mange bredbåndsavtaler for hytter inkluderer datakvoter på opptil 1–2 TB, som er mer enn nok for de fleste. Samtidig slipper du store utgifter til graving og kabeltrekking.

4. Fleksible løsninger

Beste trådløse bredbånd i dag

Vi anbefaler Telia på trådløst bredbånd av flere grunner. For det første tilbyr de gode rabatter i 12 måneder, uten etableringsgebyr eller oppstartskostnader. De fleste kunder i Norge kan få hastigheter opptil 100 Mbps, noe som er tilstrekkelig for en familie på 4-5 personer. I tillegg kan du få tilgang til TV-kanaler og strømmetjenester som Netflix, Showtime, Viaplay og mer for kun 200 kroner ekstra i måneden.

Trådløst bredbånd 100 Mbps

Allente Bredbånd tilbyr trådløst bredbånd med hastighet på 100 mbps til en pris av 749 kr/mnd. Du kan også legge til TV-kanaler + Streaming som øker prisen til 890 kr/mnd.

100 Mbps

Hver måned

749 kr /mnd

Månedspris

Telia Play

Netflix, HBO & TV2 Play

Ruter og antenne følger med

Få tilbudet

Samarbeid

Les mer

Nedlastning
100 Mbps
Opplastning
100 Mbps
Månedspris
749 kr/mnd
Utstyr inkludert
Ja
Favoritten

Vil du ikke bruke Telia? Her ser du andre leverandører med 100 mbps på trådløst bredbånd.

Trådløst Bredbånd 100
699
kr/mnd
100
nedlastning
100
opplastning
Trådløst bredbånd
produkt
Trådløst Bredbånd 100 Mbps
748
kr/mnd
100
nedlastning
100
opplastning
Trådløst bredbånd
produkt
Trådløst Bredbånd 100
779
kr/mnd
100
nedlastning
100
opplastning
Trådløst bredbånd
produkt

Datakvote – hva betyr det i praksis?

Trådløst bredbånd kommer ofte – men ikke alltid – med en datakvote. I de tilfellene du har en kvote, er disse ofte betydelig større enn i mobilabonnement eller for mobilt bredbånd på hytta. Nettopp dette er en av grunnene til at så mange velger trådløst bredbånd på hytta, fremfor dyre fiberkabler eller mer ustabile løsninger som mobilt bredbånd. For de fleste hyttebrukere er en kvote på 1–2 TB mer enn tilstrekkelig.

Selv om flere og flere leverandører kommer med ubegrenset bruk for trådløst bredbånd, bør vi likevel se på hva du k an gjøre med en slik datakvote – det er nemlig ikke rent lite.

For eksempel kan du:

  • Streame filmer og serier i HD i 80–100 timer per måned.

  • Spille online uten bekymringer.

  • Jobbe fra hytta med relativt tunge filer og videomøter.

Hvis du overskrider kvoten, gir mange leverandører deg beskjed før du eventuelt må betale ekstra. Flere tilbyr også pakker med fri data, der hastigheten senkes etter kvoten er brukt opp, i stedet for at tilkoblingen stopper helt. Litt nysjerrig på hvilken TV leverandører som har de beste tv-pakkene? Sjekk ut tvtilbud.no

Hvordan velge riktig løsning?

1. Dekning på hytta

Før du bestemmer deg for trådløst bredbånd, bør du sjekke mobildekningen på hytta. De fleste leverandører har dekningskart på nettsidene sine, slik at du enkelt kan se om det er 4G eller 5G der du trenger det. Du kan lese hvem som har den beste mobildekningen her.

2. Hastighetsbehov

Hvor raskt internett trenger du? Til vanlig bruk som strømming og surfing holder 4G godt. Men hvis du ønsker skikkelige hastigheter på over 20 – 30 Mbps, bør du velge 5G dersom det er tilgjengelig.

3. Pris og bindingstid

Som med alle andre tjenester, er det lurt å sammenligne priser. Noen avtaler har bindingstid, mens andre lar deg si opp uten ekstra kostnader. Pass også på installasjonskostnader – enkelte leverandører tilbyr gratis installasjon som en del av pakken.

4. Fleksibilitet

Velg en avtale som gir deg frihet til å justere datakvoten eller pause avtalen i perioder du ikke bruker hytta. Dette kan gi store besparelser på sikt, selv om abonnementet kanskje er litt dyrere per måned. Det lønner seg alltid å se på totalprisen du ender opp med i løpet av et år, og ikke bare månedsprisen. Husk også å se på prisene for ruter og antenne, ettersom trådløst bredbånd ofte krever en utendørs antenne, i motsetning til vanlig mobilt bredbånd.

Hvor høy hastighet trenger jeg?

Hvor høy hastighet du trenger på hytta, avhenger av antall brukere og hva dere bruker nettet til. Det høres kanskje lurt ut med de høyeste hastighetene, men det er ofte mye å spare på å senke forventningene litt. Samtidig er det viktig at du har mer enn nok hastighet til den daglige bruken av trådløst bredbånd på hytta. Derfor er vår klare anbefaling å velge en hastighet et hakk over det du trenger. 

Her er noen eksempler på ulike brukertyper og anbefalte minimumshastigheter.

  • Lett bruk (epost, surfing og SoMe) 5 - 10 Mbps

  • Standard (Streaming & Videomøter) 10 - 20 Mbps

  • Strømming i HD (Musikk og video i HD) 20 - 40 Mbps

  • Høyt forbruk / familie (Flere enheter samtidig, streaming og spilling) 50 - 100 Mbps

  • Fremtidssikret behov (Flere kan være påkoblet og både i streame, spille og laste ned samtidig) 200 Mbps +

Kombinasjonspakker: Internett og TV på hytta

Hvis du ønsker det lille ekstra på hytta, kan en kombinasjonspakke være veien å gå. Flere leverandører tilbyr trådløst bredbånd med TV og strømmetjenester inkludert. Dette betyr at du kan få tilgang til tjenester som Netflix, HBO Max og Disney+ til en rabattert pris.

I stedet for å betale for separate abonnementer, får du alt samlet i én løsning. Det gir ikke bare bedre pris, men også enkelhet – én regning, én leverandør.

Vi anbefaler du at sjekker ut: Beste og billigste bredbånd og TV-pakker

Alternativer til trådløst bredbånd

Når du skal velge internett til hytta, finnes det flere teknologier med ulike fordeler og ulemper.
Her får du en rask oversikt over hva som skiller de ulike løsningene, slik at du lettere kan velge det som passer best for dine behov.

Mobilt bredbånd bruker 4G- eller 5G-nettet for å gi deg internett. Du trenger en ruter og et SIM-kort, og nettet er klart på få minutter. Ruteren kan også være bærbar, slik at du kan ta den med deg.

Fordeler

  • Ingen fast installasjon eller graving.

  • Fleksibelt – ta med ruteren til andre steder.

  • Ofte uten bindingstid.

Ulemper

  • Begrenset datakvote som kan bli dyr ved høy bruk.

  • Avhengig av god mobildekning.

  • Ofte mer ustabil enn trådløst bredbånd, som har en kraftigere antenne.

Trådløst bredbånd bruker også mobilnettet, men her får du en fastmontert antenne på hytta som sikrer bedre og mer stabil dekning. Perfekt for hytta der mobildekningen er god, men du trenger en mer robust løsning enn mobilt bredbånd.

Fordeler

  • Stabilt nett med høyere hastighet.

  • Store datakvoter, ofte over 1 TB.

  • Ideelt for familier eller tyngre bruk.

Ulemper

  • Fastmontert – kan ikke flyttes.

  • Krever installasjon og ofte bindingstid.

Satellittbredbånd, som for eksempel Starlink, kobler seg til internett via satellitter i bane rundt jorda. Dette gjør at du kan få internett selv på steder uten mobildekning.

Fordeler

  • Tilgjengelig nær sagt overalt.

  • Høye hastigheter og store datakvoter.

Ulemper

  • Kostbar installasjon med graving.

  • Krever at fiber er tilgjengelig i området.

Få tilbud på bredbånd
Gratis og uforpliktende
Få tilbud