Trådløst bredbånd passer de som vil ha fiber hastigheter, men som ikke kan få fiberkabler lagt ut til bolig. Mobilt bredbånd er derimot et begrenset løsning med takhøyde på dataen du har inkludert.
Les mer
Hvis du ikke har muligheten for fiber eller ADSL / VDSL linje, kan trådløst bredbånd være svaret. Trådløst bredbånd sikrer deg fiberhastigheter ved bruk av 4G og 5G dekning. Forskjellen mellom mobilt bredbånd og trådløst bredbånd er at med trådløst bredbånd får du fri data, og ikke begrenset innhold som med mobilt bredbånd.
Veldig likt som trådløst bredbånd fungerer mobilt bredbånd med mobildekning. Med mobilt bredbånd får du tilgang på «X» antall mobildata, f.eks. 200 GB du kan disponere som du ønsker hele måneden. Etter at innholdet er oppbrukt kan du kjøpe mer data, eller vente til neste måned.
Alle leverandører har ulike priser, men her har du et innblikk i markedslederen Telenor sine trådløse bredbåndspriser.
Hastighet | Pris |
---|---|
20 Mbit/s | 649 kr per måned |
40 Mbit/s | 749 kr per måned |
60 Mbit/s | 799 kr per måned |
200 Mbit/s | 999 kr per måned |
400 Mbit/s | 1149 kr per måned |
WiFi ruter og antenne | 990,-/etablering | 1.990,-/etablering |
Priser vil variere basert på leverandøren du velger. Se alle trådløse bredbånd.
Det er få husholdninger i dag som ikke har installert en form for internettilgang i huset sitt, spesielt i Norge. Uansett hva vi skal gjøre så bruker vi internett, og det gjør at internett har blitt en nødvendighet for alle som ønsker å leve et såkalt normalt liv i takt med alle andre.
Det er en forventning i samfunnet om at vi alltid skal være tilgjengelige, vi skal kunne overføre penger, betale regninger, sjekke nyheter, svare på meldinger og se siste episode av Grey’s Anatomy uansett hvor vi befinner oss.
Det innebærer også at det ikke lenger er nok å ha fast internett installert hjemme. Vi må ha internett på hytta, i båten, på bilferie osv. Hvilke løsninger fungerer egentlig best når man trenger internett?
Her vil vi ta en liten gjennomgang av de forskjellige løsningene slik at du kan finne ut hva som passer best for deg og dine behov. Merk at vi her ikke tar hensyn til behov som fast IP-adresse eller utvidede sikkerhetsbehov for bedrifter, kun vanlige behov for den vanlige husholdningen både hjemme og på ferie.
Du burde også sjekke ut: Trådløst bredbånd VS fibernett
Vi anbefaler Telia på trådløst bredbånd av flere grunner. For det første tilbyr de gode rabatter i 12 måneder, uten etableringsgebyr eller oppstartskostnader. De fleste kunder i Norge kan få hastigheter opptil 100 Mbps, noe som er tilstrekkelig for en familie på 4-5 personer. I tillegg kan du få tilgang til TV-kanaler og strømmetjenester som Netflix, Showtime, Viaplay og mer for kun 200 kroner ekstra i måneden.
Trådløst bredbånd 100 Mbps
Hver måned
Månedspris
Telia Play
Netflix, HBO & TV2 Play
Ruter og antenne følger med
Vil du ikke bruke Telia? Her ser du andre leverandører med 100 mbps på trådløst bredbånd.
Før vi går løs på forklaringen om de forskjellige løsningene kan det være greit å få et raskt overblikk over hvordan man snakker om datamengde. Dette er det nemlig veldig mange som sliter med å forstå. Det kan være forvirrende å se alle forkortelsene, ikke forstå helt hva de betyr, eller hvordan man skal sammenligne dem.
Begrepet man oftest vil støte på er GB – altså gigabyte. Dette er en benevnelse for størrelse. Når vi snakker om gigabyte i forbindelse med databruk snakker vi altså om hvor mange gigabyte som kan lastes ned før det er tomt. Man kan anse 1000MB (megabyte) som 1GB, og 1000GB som 1TB. Så dersom man har brukt 350MB av kvoten sin tilsvarer dette altså 0,35GB.
Eksempel på dette er en episode med Grey’s Anatomy. Dersom selve episoden er 1GB (en gigabyte) stor, vil det kreve 1GB å se denne episoden. En nettside som Dagbladet eller NRK er kanskje bare 2MB per side man går inn på, og vil derfor kreve mindre data av kvoten din. Alle tingene man gjør på internett krever noe datakvote.
Uansett om man bare leser litt nettavis, sjekker en e-post, sender en Snapchat eller scroller på TikTok så spiser dette av kvoten du har i abonnementet.
Har du problemer med trådløst bredbånd? Sjekk ut denne hjelpe guiden for å løse problemene dine.
Et mobilt bredbåndsabonnement oppfører seg i utgangspunktet likt som datapakken du har i ditt vanlige mobilabonnement. Det betyr at du betaler en viss sum for en gitt kvote hver måned. Man abonnerer for eksempel på 100GB i måneden, og da vil bruken stoppe etter denne mengden er brukt opp.
Det finnes mange forskjellige rutere som kan brukes til mobilt bredbånd, alt fra svært små oppladbare og hendige rutere som kan være med på bilferie til større og kraftigere rutere som klarer å dekke et helt hus.
Fordelen med å benytte mobilt bredbånd som internettløsning er at den er veldig fleksibel på lokasjon. Her kan du ha et enkelt abonnement, og en enkelt ruter som du tar med deg hvor enn du skal på ferie.
Den fungerer like bra i båten som i bilen og på hytta.
Alt man trenger er å lade den opp på forhånd, og du vil ha timevis med internett. Velger man den større kraftigere versjonen må man ha strømtilførsel mens man bruker den, men de fleste ruterne fungerer også fint med 12v slik at de kan brukes både i hytte og bil med riktig strømtilførsel.
Ulempen med mobile bredbånd er den begrensede datakvoten. Vi liker å bruke mye data, og når man ser et par episoder av en tv-serie løper gigabytene fort.
Derfor kan det være en ulempe med en begrenset kvote siden man da må tenke over forbruket og mulig begrense seg. Det er ofte billigere å benytte mobilt bredbånd med mindre abonnement, men de største pakkene blir ofte litt dyrere.
Det skal for så vidt også nevnes at slike abonnement stort sett er veldig fleksible og kan som oftest endres opp til større pakker ved noen enkle trykk i leverandørens app, eller en rask telefon til kundeservice.
Nykommeren på markedet ble tatt imot med åpne armer. Denne løsningen var det mange som ventet veldig lenge på. Trådløst bredbånd løste nemlig en del floker for folk som bor i litt i grisgrendte strøk, og som ikke kunne få vanlig fiber. Siden det gamle kobbernettet nå er i ferd med å bli historie har det vært prekært å få installert fiberlinjer på alle norske adresser slik at nordmenn ikke mistet internettilkoblingen sin.
Siden det koster enormt mye for leverandørene å grave ned fiber hos enkelte måtte de komme med en nytenkende løsning som kunne gi internett til disse adressene. Løsningen ble trådløst bredbånd som er et abonnement som oppfører seg på helt samme måte som en vanlig fiberløsning. Hovedforskjellene fra mobilt bredbånd er at trådløst bredbånd ikke har en begrenset kvote, og den kan ikke flyttes rundt til forskjellige lokasjoner.
Les også: Best trådløse bredbånd
Når man abonnerer på en vanlig fiberlinje betaler man for en gitt hastighet som for eksempel 300/300 Mbit/s og kan bruke så mye data man selv vil med denne hastigheten. Slik fungerer også trådløst bredbånd.
Man velger altså hvilken hastighet man ønsker på abonnementet fremfor hvor mye data man ønsker å ha muligheten til å bruke, men ikke alle har mulighet for å grave til fiber - Og spesielt når trådløst bredbånd an levere fiber hastighet over mobilnettet blir løsningen med attraktivt.
Det må derimot også nevnes at alle trådløst bredbånd abonnement har en gitt begrensing, så dette må sjekkes med din leverandør. Ofte er denne begrensningen på 3TB slik at det ikke burde være noe man merker til.
Den andre store forskjellen fra mobilt bredbånd er at et trådløst bredbånd ikke kan flyttes rundt. Ved første gangs installasjon kobler ruteren seg opp mot nærmeste mobilmast og låser seg til denne. Dette betyr at dersom man flytter med seg ruteren vil den ikke lenger motta signaler.
Derfor passer trådløst bredbånd best til faste installasjoner som hjemme og på hytten, men vil allikevel være et fullverdig alternativ til fiber for dem som ikke kan få fiber installert.
Du kan også sammenligne trådløst bredbånd fra mindre regionale leverandører. Under finner du en liste over regionale leverandører av trådløst bredbånd: