I jungelen av boliglån skiller Teknas avtale med Handelsbanken og LOfavørs avtale med SpareBank 1 seg ut som to attraktive alternativer for fagorganiserte. Vi har sammenlignet betingelsene, kostnadene og fordelene for å hjelpe deg finne det beste alternativet.
Les mer
Her har du et par hovedtrekk som kan være greit å få med seg:
Slik ser kostnaden ut for Tekna medlemskap:
Kjernefordeler sammenlignet med Tekna:
Her er en sammenligning av boliglånsbetingelser mellom Tekna (Handelsbanken) og LOfavør (SpareBank 1).
Som vi kan se fra tabellen ovenfor, tilbyr Tekna generelt noe bedre vilkår med høyere belåningsgrad (85% vs 75%) og marginalt bedre nominell rente (5,44% vs 5,38%). Dog kommer dette med en årlig medlemskostnad på 5100 kr, mens LOfavør har dette inkludert i LO-kontingenten. Valget mellom disse to vil derfor ofte avhenge av lånebeløp og personlige preferanser for digitale løsninger, kundeservice eller kanskje et nåværende kundeforhold du har etablert.
Når vi sammenligner medlemskapskostnadene mellom Tekna og LOfavør, er det noen interessante forskjeller som er verdt å merke seg.
Tekna opererer med en fast årlig kontingent på 5100 kr (pluss lokalt tillegg), noe som gir en forutsigbar kostnad uavhengig av inntekt. Det som gjør Tekna spesielt attraktivt for nyutdannede er rabatten på 75% de første årene etter mastergrad.
LOfavør har derimot valgt en annen tilnærming med en prosentbasert kontingent på 1,2-1,5% av bruttolønnen. For mange kan dette faktisk bli dyrere enn Tekna-medlemskapet, særlig for de med høyere inntekt. Men det er verdt å nevne at LOfavør inkluderer en solid forsikringspakke i medlemskapet.
Vi mener at begge modellene har sine fordeler, og valget bør baseres på din individuelle situasjon. Er du nyutdannet ingeniør kan Teknas rabattordning være veldig gunstig, mens LOfavørs pakke med inkluderte forsikringer kan være mer verdifull for andre.
Tekna lønner seg oftes for:
LOfavør kan være mer fordelaktig for:
Viktig forskjell: Teknas medlemskostnad er inkludert i fradragsrammen, mens LOfavørs totale kostnad ofte overstiger fradragsgrensen ved høy inntekt. Begge gir tilgang til eksklusive boliglånsavtaler, men med ulike rentevilkår
Tekna er primært for deg som har mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap, med minst 120 studiepoeng innen disse fagområdene. Er du student på vei mot en slik mastergrad, kan du også bli medlem til en redusert pris på 150 kr per semester.
Det finnes også muligheter for særskilt opptak hvis du har en relevant bachelor eller lang arbeidserfaring på mastergradsnivå. Ordinær medlemskontingent er 5100 kr årlig, men nyutdannede får en god rabatt de første årene. Tekna tilbyr også reduserte satser for arbeidsledige og permitterte.
Grunnkontingenten i Tekna er 5100 kroner i året, pluss et lokalt tillegg på mellom 144-300 kroner. Det som gjør Tekna attraktivt er deres gode rabattordninger - særlig for nyutdannede som får opptil 75% rabatt første året, noe som betyr at du kan komme unna med så lite som 788 kroner.
Det finnes også gode ordninger for spesielle grupper: studenter betaler kun 150 kr per semester, arbeidsledige får fullt fritak, og det finnes egne rabatter for blant annet pensjonister og gründere. En stor fordel er at hele kontingenten er fradragsberettiget på skatten, med et tak på 8250 kroner i 2025.
Det er en veldig enkel prosess å melde seg inn i Tekna - alt gjøres digitalt via deres innmeldingsskjema på nettsiden. Du fyller ut personlig informasjon og laster opp dokumentasjon på utdanningen din. For studenter er det en egen forenklet innmeldingsløsning. Vanligvis får du svar på søknaden innen to dager.
Utmelding fra Tekna gjøres enkelt ved å logge inn på "Min profil" på deres nettsider. Det viktigste å være klar over er at medlemsfordeler som gunstige betingelser hos Handelsbanken, Kron og Gjensidige vil bli avsluttet når du melder deg ut.
Innholdsfortegnelse